největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
jídlo
jídlo
301
–
330
/
625
První strana
Předchozí strana
8
9
10
11
12
13
14
Následující strana
Poslední strana
Jídlo z pytlíku – nejhorší jsou levné směsi
Polotovary jsou pohodlné, ale pro zdraví nic moc. Zvlášť když je konzumujete pravidelně. Nemusí to být jen doma – směsi plné polyfosfátů, solí či aromat používají i jídelny či nemocnice.
Redakce
25. 1. 2012
Dětská výživa - v mrkvi pro nejmenší je třetina rýžové mouky
Vařená, nebo kupovaná kojenecká výživa? Domácí vyjde jasně levněji, ale je s ní práce. Proti kupovaným zase mluví nejen cena, ale taky často množství cukru a různé chytáky ve složení.
Anna Příhodová
25. 1. 2012
Breathariáni prý jídlo k životu nepotřebují
„Henri Monfort je příkladem lidských možností,“ říká o propagátorovi breathariánství, který nejedl 9 let, lékař a odborník na výživu. „Nevěřím, nevěřím, nevěřím,“ oponuje jeho kolega.
Taťána Kročková
24. 1. 2012
Kvalitní uzeniny prostě nemohou být levné
Myslíte si, že šunka je vždycky lepší než salám? A že párky jsou pokaždé jen odřezky? Ani jedno nemusí platit. Jenže jak poznat kvalitu, když na pohled vypadají všechny uzeniny podobně?
Anna Příhodová
23. 1. 2012
Nelegální výrobna: Podívejte se, kde se připravovalo jídlo
Rýžové závitky s masem a taky s myším trusem. Takové „pochoutky“ připravovala skupinka Vietnamců ve špinavém sklepě, odtud putovaly do tržnice. Fotogalerie spíše pro otrlé.
Lenka Krbcová
20. 1. 2012
Jíte doma společně?
Stolování s rodinou je důležité, zvlášť pokud máte děti, puberťáky nevyjímaje. I když se možná tváří otráveně, nenechte se odradit. Studie ukazují, že to má větší smysl, než si myslíme.
Richard Gilík
17. 1. 2012
Pozor: kuřata z Německa ohrožují život
Veterináři kontrolují dovozy drůbeže z Německa. Ukázalo se, že kuřecí maso prodávané u sousedů obsahuje nebezpečné bakterie odolné vůči antibiotikům, což může ohrozit na životě.
Redakce
13. 1. 2012
Opravdu bychom měli sousto přežvykovat dvacetkrát?
Možná jste taky jako děti soutěžili, kdo bude král, tedy kdo sní jídlo první. Jíst rychle ale není dobře. Nejenom že si ho nevychutnáte, ale zaděláváte si na zdravotní potíže a nadváhu.
Veronika Řeháková
26. 12. 2011
EU zpřísňuje podmínky pro dovoz rýže z Číny
Výrobky z rýže dovážené z Číny budou přísněji kontrolovány na příměsi v Evropě nepovolených genetických modifikací. Důvodem jsou případy příměsí v Evropě nepovolených geneticky modifikovaných organismů (GMO). Jak oznámily unijní úřady, rozsah kontaminace není znám. V EU zatím není povolena GM rýže ani jedné linie, a to ani jako potravina ani jako krmivo. Podle Komise trvá riziko další kontaminace.
Redakce
28. 11. 2011
Rybí prsty obsahují strouhanku, mouku, škrob a olej
Z čeho se skládají dětmi oblíbené rybí prsty? S rybami bohužel nemají moc společného. Masa je v řadě z nich tak málo, že je Státní veterinární správa přikázala stáhnout z prodeje.
Redakce
24. 11. 2011
Umami - chuť glutamátu maskuje jídlo, které žádnou chuť nemá
Asijská kuchyně přinesla světu novou, tzv. pátou chuť umami. Mnoha lidem ale také bolesti hlavy, protože jim vadí přemíra glutamátu sodného. Navíc často jde jen o levný kuchařský trik.
Anna Příhodová
24. 11. 2011
Místo potravin kupujeme iluzi a vzduch – které obaly jsou nejvíc "nafouknuté"?
Čím větší obal, tím nápadnější, tím víc místa pro obchodní sdělení a hlavně – véééliká krabice budí zdání, že si zákazník za své peníze odnáší hóóódně jídla. Jenže obal není obsah.
Lenka Krbcová
23. 11. 2011
Perník získal jméno po pepři, v dnešním perníku ho ale nenajdete
Podle starých receptur patřilo do perníku, původně peprníku, tolik pepře, že by byl pro nás dnes těžko poživatelný. Také těsto se nechává odležet jen několik dní, namísto desítek let.
Richard Gilík
22. 11. 2011
Zdražování potravin: Bude se šetřit na surovinách?
Recept řetězců na vyšší sazbu DPH bez ztráty květinky? Tlak na dodavatele k zlevnění potravin. Jenže výrobci tvrdí, že zlevnit už není kde. Leda že by… se použila nějaká ta náhražka.
Lenka Krbcová
21. 11. 2011
Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru
Cukr pořád zůstává cukrem a má mnohem víc energie, než kolik člověk běžně potřebuje. S jeho spotřebou bychom to neměli přehánět, ať si vybereme jakýkoli druh. Jak se v nich vyznat?
Anna Příhodová
18. 11. 2011
Vědci berou tučné sýry na milost
Sýry jsou pro zdraví člověka lepší než máslo. A to i ty tučné. Ukázal to čerstvý výzkum dánských vědců. To znamená, že i lidé s vysokým cholesterolem se už nemusí sýrům vyhýbat.
Redakce
17. 11. 2011
Hosté by měli být na nás kuchaře nároční a nespokojit se s blafy
ROZHOVOR – Češi raději jedou luxusním autem do levné restaurace, ne jako jinde i špatným autem za kvalitním jídlem. Můžeme za to my, profesionálové, říká šéfkuchař Martin Jiskra.
Lenka Krbcová
17. 11. 2011
Polotovary a konvenience, největší (ne)přítel člověka?
„Profesionály“, kteří nám ukvrdlají polívku a brkaši z pytlíku, bychom nejraději taky semleli na jemno a vyhodili po vzoru „šéfa“ do smetí. Co všechno patří mezi „pohodlné potraviny“?
Lenka Krbcová
16. 11. 2011
Středomořská strava místo pivo-vepřo-knedlo-zela
Gurmáni i lékaři jsou zajedno – středomořská strava nám dělá dobře. Pozitivní výsledky se dostavují už po dvou měsících, a navíc – Evropan si na ni dobře zvyká.
Richard Gilík
16. 11. 2011
Životopis mého kuřete: „život a smrt“ drůbeže ze dvora
ROZHOVOR – Taky máte plné zuby kuřat z hypermarketu, divné beztvaré hmoty bez chuti, zato se zápachem? Variantou je tzv. selská drůbež. Jak a v čem se liší od svých neduživých bratříčků?
Lenka Krbcová
15. 11. 2011
Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu
Chovatel o problémech velkochovů: Nejdůležitější je cena. Vše ostatní, včetně zdraví konzumentů, kvality potravin a kvality života zvířat určených k lidské spotřebě, musí jít stranou.
Jiří Vacek
14. 11. 2011
Školní jídelny mají podle ombudsmana vycházet vstříc dietám dětí
Jste vegetariáni? Nebo má vaše dítě bezlepkovou dietu či je cukrovkář? Školní jídelny sice nemusí vařit pro jednoho strávníka speciální stravu, ale musí mu vyjít vstříc jinak.
Redakce
10. 11. 2011
Které jídlo je děsivější? Ovčí vnitřnosti, nebo burger s pubickými chlupy?
„Odporná“ krajová jídla se stávají atrakcí pro turisty. Je libo racka, hnijící žraločí ocas, nebo ovčí oko? Proč se nám hnusí? Jsou tyhle pokrmy vážně děsivější než náš běžný oběd?
Richard Gilík
10. 11. 2011
Hubnutí a dia potraviny? To není dobrá kombinace
Často se to plete – bez cukru, bez přidaného cukru. Dia potraviny a potraviny pro diabetiky. Dia neznamená dietní a obvykle ani bez cukru.
Anna Příhodová
9. 11. 2011
Pekelná česká kuchyně: hlavně že je toho hodně, rychle a levně
Češi doma nevaří ani dobře, ani levně, ale „jakože dobře z nekvalitních, jakože levných surovin“. „Čvachtáme“ si nad „babicárnami“ z Mimibazaru a vzýváme božské trio: tatarku, Vegetu, kečup.
Martin Malý
8. 11. 2011
Údaje na obalu potravin musí být možné prokázat
K tématu log a značení na obalech potravin se vyjádřila SZPI. Dozvíme se, jaká pravidla platí? Při přípravě článku Loga na potravinách: Průvodce zmateného spotřebitele jsem oslovila příslušné instituce. Vyjádření některých najdete v textu, stručná odpověď nyní dorazila od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Lenka Krbcová
4. 11. 2011
Light potraviny svádějí k větší konzumaci
Co byste měli vědět o light potravinách? Navzdory obecnému povědomí mohou hubnutí spíše zkomplikovat. Nejsou vhodné pro každého a navíc ne vždy znamená označení light nižší podíl tuku.
Anna Příhodová
4. 11. 2011
Vietnamské nudle kontaminované hliníkem
SZPI nařídila stažení nudlí s mimořádně vysokým obsahem hliníku. Limit je překročen 40×! Autor: SZPI Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zachytili v tržní síti nudle pocházející z Vietnamu, v nichž byl více než 40× překročen maximální přípustný limit pro obsah hliníku. „Jde o nejvyšší dosaženou míru kontaminace potraviny hliníkem, s jakou se SZPI doposud setkala,“ informuje tiskový mluvčí Michal Spáčil.
Redakce
3. 11. 2011
Loga na potravinách: Průvodce zmateného spotřebitele
Pokud si všímáte obalů potravin, jistě jste zaznamenali nejrůznější loga, kterými se výrobky často pyšní. Co znamenají? Jsou skutečně zárukou kvality? Původu? Vůbec něčeho?
Lenka Krbcová
3. 11. 2011
Nejčastější mýty o jogurtech
Jak to, že se dlouho nekazí? Musí v něm být éčka? Jaké mléčné výrobky mohou jíst lidé při intoleranci laktózy? Je sklo lepší než kelímek…? A vůbec – je ten dnešní jogurt vůbec jogurt?
Lenka Krbcová
2. 11. 2011
301
–
330
/
625
První strana
Předchozí strana
8
9
10
11
12
13
14
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Na oční bychom měli jít nejpozději ve čtyřiceti
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji