Hlavní navigace

Zubaři umí zajistit protézu tak, aby dobře držela

1. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Máte pocit, že zubní protéza komplikuje život? Vše velmi ulehčí podpůrné implantáty, které pomohou stabilitě zubní náhrady.

Myslíte si, že zubní protéza je téma, které se týká výhradně seniorů? Pak se mýlíte, protože ač o první zuby člověk běžně začíná přicházet okolo šedesáti let a o deset let později už má protézu místo vlastních zubů velká část populace, tuto umělou náhradu chrupu si někdy musí pořídit lidé už i ve středním věku. A jakkoli to zní neuvěřitelně, v Česku ji nosí každý desátý člověk.

Přestože zubní náhrada není nic, o co bychom měli stát, nemusí znamenat ani trauma. Současná stomatologie nabízí řadu řešení a ani věk již není překážkou, i když s určitými omezeními je třeba počítat vždy.

Snímatelná náhrada časem přestává držet

Celková snímatelná náhrada bohužel někdy nedrží tak, jak by měla, zvláště v dolní čelisti. „I ta nejlépe zhotovená protéza časem přestane držet,“ upozorňuje Jan Stuchlík, vedoucí lékař Dentální kliniky, a vysvětluje: „Důvodem je změna profilu čelistní kosti – kost se zvyšujícím se věkem ustupuje a zubní náhrada nenaléhá a padá.“ 

TIP: Novou zubní protézu platí pojišťovna jednou za tři roky

To vede nejen k problémům v sociální oblasti, kdy lidé v takovéto situaci trpí ztrátou sebevědomí, ale především k celkovému zhoršení zdravotního stavu. Nedržící zubní náhrada totiž negativně ovlivňuje i přijímání potravy. Každé jídlo se tak stane utrpením a podle statistik lidé s problematickou zubní náhradou kvůli nedostatečné výživě umírají o více než dva roky dřív.

Řešením je zubní náhrada ukotvená implantáty

Řešením je v takovém případě takzvaná hybridní náhrada, která je na půli cesty mezi implantáty a snímatelnou zubní náhradou.

Do čelistní kosti zavede stomatolog dva implantáty, na které prostřednictvím patentek upevní snímatelnou náhradu. „Jedná se o jakési podepření protézy implantáty. Díky tomu se nebude stávat, že by náhrada ztratila stabilitu a vypadla,“ upřesňuje doktor Stuchlík. Hybridní protéza se dá tvořit i se čtyřmi implantáty, které se mohou spojovat třmenem. Pak je stabilita náhrady bezvadná. Záleží na stavu chrupu a finančních možnostech klienta.

Životnost a cena

Zubní implantáty fungují ve své podstatě jako umělý kořen zubu, který je vyrobený z titanu. Vydržet mohou bez problémů i do konce života, záleží na tom, jak o sebe pacient pečuje.

„Negativně se na životnosti implantátu projevuje špatná dentální hygiena, nekvalitní sliznice v okolí implantátu, stav kosti, metabolismus či různá onemocnění. Základním předpokladem pro delší výdrž implantátů jsou pravidelná a správná ústní hygiena a pravidelné návštěvy implantologa, které jsou důležité pro časné odhalení zánětu v okolí implantátu,“ doporučuje Jan Stuchlík.

Cena zubní náhrady upevněné dvěma implantáty se pohybuje obvykle kolem padesáti tisíc korun. „Nejedná se o levnou záležitost, tento typ protézy však pomůže velmi výrazně zkvalitnit život a zvládat těžkosti spojené se ztrátou zubů,“ hodnotí pozitivně hybridní zubní náhradu stomatolog.

Odborná spolupráce:

MUDr. Jan Stuchlík

Vedoucí lékař Dentální kliniky Jan Stuchlík

Jeho specializací je implantologie, tkáňová regenerace a estetické zubní lékařství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).