Hlavní navigace

Zubní náhrady zhotovené 3D tiskem jsou žhavá novinka: nejčastěji se ptáte na cenu a kde je získat

20. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Microdent
Společnost Microdent ve spolupráci se Schill Dental Clinic přikročila k praktickému testování zubních protéz z 3D tiskárny. Jejich výhodou má být naprostá přesnost a pohodlí pro uživatele.

Nedávná informace o testování výroby zubních protéz vyrobených 3D tiskem vyvolala velký zájem čtenářů. Přinášíme proto odpovědi společnosti Microdent na nejčastější dotazy ohledně možností získání tohoto typu náhrad, jejich ceny či úhrady zdravotními pojišťovnami.

Používá již někdo ze zubních lékařů ke zhotovení zubních náhrad metodu z 3D tiskárny?

Zubní náhrady zhotovené 3D tiskem lze na dentálním trhu považovat stále za žhavou novinku. Celý projekt ve spolupráci se Schill Dental Clinic postoupil do fáze praktických testů. Naše výrobní stomatologické centrum tak prozatím spolupracuje a dodává 3D tiskem vyrobené zubní náhrady výhradně do Schill Dental Clinic. Do budoucna je plánováno výrobek nabídnout i ostatním zubním lékařům.

Jaká bude cca cena celkové zubní náhrady horní nebo dolní čelisti z 3D tiskárny? Bude je hradit zdravotní pojišťovna?

Lze předpokládat, že cena 3D tiskem vyrobených snímatelných náhrad bude vyšší než těch ručně zhotovených. Odvine se od individuálního provedení protézy, předpokládáme však částku do 10 tisíc Kč. Vyšší cena je však bohatě vyvážena kvalitou tištěné protézy, která perfektně sedí v ústech, nikde netlačí a dobře drží. Například se nestane, že by se uživatel protézy komfortně nenajedl. Možnost úhrady části nákladů zdravotní pojišťovnou je nyní v řešení, doplatek však bude na pacientovi.

Zubní náhrady z 3D tiskárny Microdent Turnov
Autor: Microdent

Zubní náhrady z 3D tiskárny Microdent Turnov

A jaká bude přibližná čekací doba? 

Doba zhotovení celkové snímatelné náhrady bude podobná jako při klasické metodice, odvíjí se zejména od počtu návštěv pacienta v ordinaci, kterých bývá nejčastěji čtyři až pět. Je dobré zachovat vyzkoušený technologický postup zhotovení náhrady kvůli preciznímu provedení jednotlivých kroků.

Kde takovou náhradu zhotoví? 

Tato zubní náhrada bude zhotovena ve výrobním stomatologickém centru Microdent v Turnově.

Vzhledem k pilotnímu testování produktu, bude termín, kdy bude pro veřejnost k dispozici, teprve upřesněn.

Další informace najdete v článku Zubní náhrady z 3D tiskárny jsou na setiny milimetru přesné. Česká firma chystá výrobu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).