Hlavní navigace

Zhubli a váhu si udrželi. Spojují je tyto 3 návyky

23. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Chcete-li zhubnout, s velkou pravděpodobností to dokážete. Možná jste to již dokázali, a možná i několikrát. Dokázali jste si ale zhubnuté kilogramy i udržet?

Problematika udržení váhových úbytků nedá spát ani odborníkům.

Po zadání spojení „successful weight loss maintenance“ („úspěšné zachování zhubnutých kilogramů“) nabídne vyhledávač téměř dva milióny studií zabývajících se tímto tématem…

Co se dozvíte v článku
  1. Jak zhubnout natrvalo?
  2. 1. Jídlo nenechávají náhodě
  3. 2. Pohyb jako přirozená součást života
  4. 3. Spolupráce s odborníkem
  5. Důležité je, co bude po zhubnutí…

Jak zhubnout natrvalo?

Lidé nejčastěji po půl roce pracně zhubnuté kilogramy nabírají zpět, do pěti let přibere na původní či vyšší váhu 80 % lidí, v některých studiích je uváděno až nelichotivých 98 %.

Odborníci společnosti STOB (Stop obezitě) pomáhají svým klientům hubnout již třicet let a s mnohými jsou v dlouholetém kontaktu. Co vidí oni jako to klíčové pro trvalé zhubnutí?

Na úvod je potřeba upřímně říci, že každý potřebuje pomoci nalézt svůj optimální recept. Někteří klienti potřebují zabrat více v pohybu, jiní v jídle, téměř všem ale pomáháme upravovat návyky, rutiny a leckdy i přehodnocovat jejich životní priority. Toto jsou tři návyky, které spojují ty, kteří dokázali zhubnout a váhu si udržet:

1. Jídlo nenechávají náhodě

V začátcích vidíme v jídelníčcích klientů nepravidelné jedení. Jeden den snědí tři porce, další den pozobávají a snědí i více než deset porcí za den. Jednou vydatně poobědvají i s dezertem, další den se odbudou jogurtem, protože nemají čas a klid se naobědvat.

Jedním z prvních úkolů proto bývá, aby si zavedli v jídle rutinu. Je nám jedno, jestli budou jíst třikrát, nebo pětkrát denně, to si nastaví sami dle zdravotního stavu a životního stylu. Důležité je, aby pravidelný stravovací režim udržovali a neodbývali se.

Klienti si nacházejí vlastní cesty realizace a neznamená to automaticky neustálé „krabičkování“. Ti, kterým doma připravené krabičky nevyhovují, se naučí vybrat si v obchodech a restauracích vhodnější pokrmy nebo oba přístupy střídají.

Klienti, kteří si dokázali udržet váhu, velmi často dokázali udržet i návyk pravidelného stravování a mají připraveno, nebo alespoň promyšleno, co budou ten den jíst a kdy. Dnešní terminologií bych napsala, že jsou proaktivní. Nenechají se nahodile vláčet okolnostmi a nabídkou v pracovní kantýně nebo voňavým fast foodem na ulici.

Z klientů ale neděláme roboty. Do života každého člověka nějaké vybočení patří a i na tyto situace je připravujeme a učíme zpracovávat.

2. Pohyb jako přirozená součást života

V průběhu spolupráce klienti hledají takový pohyb, který je bude bavit a vydrží ho praktikovat dlouhodobě. Studie ukazují, že ideální je si v průběhu redukce vyzkoušet více pohybových aktivit a v procesu udržení si klient zvolí tu, která ho baví nejvíce. Z této aktivity si potom udělá rutinu a pravidelně ji v předem naplánovaný čas vykonává. Takový návyk pak šetří energii, protože již nedochází k rozhodování, zda a jak se hýbat.

I zde platí tisíc lidí, tisíc chutí. Spoustě klientů vyhovuje obyčejná chůze a procházky v přírodě. Oblibě se ale těší i sálové aktivity, jízda na kole nebo koloběžce, plavání, chůze s holemi, někteří začnou s partnerem chodit do tanečních nebo začne společně sportovat celá rodina. Lidé, kteří si váhu udrží, mívají také vyšší rutinní pohyb, vědí, že každý krok se počítá.

Podtrženo, sečteno, úspěšní klienti si našli čas nejen na přípravu (byť jen mentální) jídla, ale i čas na pravidelnou a příjemnou pohybovou aktivitu a nenechají si ji vzít ani po zhubnutí.

3. Spolupráce s odborníkem

Sdílená radost, dvojnásobná radost, sdílená starost, poloviční starost. Ve dvou se to lépe táhne a mít parťáka i po zhubnutí skutečně zvyšuje šance na udržení si tělesné hmotnosti.

Moc dobře víme, že zachování nové tělesné hmotnosti je větší výzvou než samotné hubnutí, a proto i v metodice STOBu máme zakomponovanou tuto problematiku. Klientům vysvětlujeme, jak se mají po zhubnutí chovat a co dělat v případě, že se kila začnou vracet.

Klienti, kteří zůstávají byť v minimálním kontaktu se svými průvodci (například jedenkrát za rok docházejí na kontrolní analýzu složení těla), si váhu lépe udržují.

Galerie: Účastníci kurzů STOB – hubnutí zdravě a natrvalo

Důležité je, co bude po zhubnutí…

Naše zkušenosti z praxe potvrzují mnohé studie z celého světa. Mnoho metod, předepsaných diet a jídelníčků se specializuje na samotný akt hubnutí, co ale bude potom, neřeší. Bohužel to často neřeší ani samotní klienti.

Existují i další faktory, které pomáhají s udržením zhubnutých kilogramů. Jsou to i pravidelný monitoring tělesné hmotnosti, neupínání se na konkrétní číslo na váze, dovednost regulovat své emoce jinak než jídlem a další.

Chcete-li se dozvědět více a zvýšit svoji šanci si hmotnostní úbytky udržet, připojte se 1. března 2021 k online konferenci, na které dlouholetí lektoři a odborníci společnosti STOB pohovoří o svých zkušenostech z praxe.

Konferenci, pohybové aktivity a analýzy složení těla u odborníků STOBu společnost pořádá ku příležitosti Světového dne obezity. Vše o akci se dozvíte zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ing. Lenka Vymlátilová

Odborná lektorka a výživová poradkyně ve společnosti STOB (Stop obezitě). Vystudovala obor Chemie a technologie potravin VŠCHT.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).