Hlavní navigace

Začíná očkování proti chřipce: kdo ho má zdarma a kolik platí ostatní

16. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vakcíny proti chřipce by v České republice jako jedné z prvních evropských zemí měly být dostupné od konce září. Letos lékaři očkování doporučují víc než kdy jindy kvůli hrozbě nákazou novým typem koronaviru, který může chřipku velmi zkomplikovat, a naopak. Kdo, kdy a za kolik se může nechat očkovat?

S blížícím se podzimem se stále více mluví o nástupu respiračních nemocí. Především chřipky, jejíž příznaky jsou velmi podobné těm, které doprovázejí onemocnění COVID-19. Lékaři se proto obávají kombinace chřipkové epidemie a probíhající koronavirové pandemie. S rostoucím počtem pozitivních případů COVID-19 je to logické. Jak velký bude o očkování letos zájem, se teprve uvidí:

„Předpokládáme ale, že zájem bude oproti loňsku větší,“ konstatuje tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Hana Kadečková s tím, že obvykle se očkuje od října a o příspěvky pojišťoven se žádá i s měsíčním zpožděním, takže na závěry je zatím brzy.

Každý rok nová vakcína

Do ordinací praktických lékařů v těchto dnech míří až 850 tisíc vakcín proti chřipce. Kdo se chce nechat očkovat proti chřipce, musí to udělat každý rok (na rozdíl od očkování proti pneumokokům). Vakcína se pro každou novou sezónu mění podle toho, jaký typ chřipkových virů je očekáván.

Protože velmi často dochází ke změně cirkulujících kmenů chřipkových virů, Světová zdravotnická organizace průběžně vyhodnocuje, které konkrétní kmeny budou v nadcházející chřipkové sezóně cirkulovat. Počátkem každého roku vydává doporučení pro složení chřipkové vakcíny pro danou sezónu. Na základě tohoto doporučení pak časně zjara začíná výroba nové vakcíny, která je dokončena v létě. Vakcíny jsou pak dovezeny do jednotlivých zemí obvykle během září daného roku.

Nebezpečná chřipka je v Čechách podceňovaná

  • Každoročně se v České republice chřipkou nakazí přibližně 1 milion obyvatel.
  • V souvislosti s onemocněním zemře kolem 1500–2000 lidí.
  • U řady pacientů rovněž dochází k závažným zdravotním komplikacím, kdy je nutná hospitalizace. 
  • V Itálii, Německu, Španělsku či Francii přesahuje celková proočkovanost obyvatelstva proti chřipce 20 %.
  • V ČR se nechá každý rok očkovat pouze 5–6 % obyvatel.
  • Světová zdravotnická organizace přitom doporučuje až 30% proočkovanost, u rizikových skupin dokonce 75%.

Zdroj: Evropa v datech, Očkování proti chřipce

Kdo by se měl nechat očkovat

Odborníci doporučují nechat se očkovat v období od října do prosince. Prioritu by měly mít rizikové osoby, mezi něž se řadí farmakologicky léčení chronicky nemocní bez rozdílu věku a senioři starší 65 let. Právě u těchto skupin je přínos očkování nejvyšší. U očkovaných je jednoznačně prokázán méně závažný průběh onemocnění, méně komplikací i úmrtí. 

„Očkovat proti chřipce se doporučuje rovněž těhotným ženám, lidem trpícím obezitou, kuřákům, zdravotníkům a všem, kdo jsou s rizikovými osobami v pravidelném kontaktu a mohly by na ně nemoc přenést. Kromě výše uvedených skupin by měl očkování proti chřipce zvážit každý, kdo chce být v nadcházející chřipkové sezóně proti nemoci efektivně chráněn,“ říká epidemiolog Rastislav Maďar.

Kdo má očkování proti chřipce zdarma a kolik doplácejí ostatní

  • Senioři nad 65 let věku mají očkování zdarma.
  • Očkování proti chřipce je hrazeno ještě u dalších zákonem stanovených skupin osob: jsou to pacienti po splenektomii nebo po transplantaci krvetvorných buněk, pacienti, kteří trpí závažným chronickým farmakologicky řešeným diabetem nebo onemocněním srdce a cév, dýchacích cest či ledvin, a dále osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory apod. 
  • Úhrada z veřejného zdravotního pojištění je stanovena na 298 Kč a pokrývá cenu vakcíny VAXIGRIP TETRA. Na INFLUVAC TETRA bude malý doplatek. 

Zdroj: VZP ČR

Příspěvky zdravotních pojišťoven

Na očkování proti chřipce přispívají i zdravotní pojišťovny. Jak je to v případě největší tuzemské – VZP – vysvětluje její tiskový mluvčí Vlastimil Sršeň:

„Příspěvek z fondu prevence VZP na očkování je vždy určen jen pojištěncům, na které se nevztahuje možnost úhrady daného očkování z veřejného zdravotního pojištění. Proto musí k žádosti doložit čestné prohlášení, že očkování v jejich případě není hrazeno. Na očkování proti chřipce je příspěvek až 200 korun poskytován dětem a dospělým do 65 let.“

Žádost je podle Vlastimila Sršně třeba podat do konce listopadu spolu s platebními doklady, které v den podání žádosti nejsou starší než tři měsíce. Dále je třeba doklad o aplikaci – například očkovací průkaz a zmíněné čestné prohlášení.

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).