Hlavní navigace

Vyhnali je z Jiřáku, založí nový farmářský trh na Praze 7

5. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Unspash.com / Thomas Gamstaetter, podle licence: Public Domain CC0
Na Praze 7 se otevřou nové farmářské trhy. Heřmaňák připravuje zkušený tým ze spolku Archetyp, který se stará také o farmářské tržiště Náplavka.

Nejen obyvatelé městské části Praha 7 budou moci od května letošního roku nakupovat potraviny a zemědělské suroviny od českých zemědělců na nově otevřených skutečných farmářských trzích na Řezáčově náměstí.

Místo Jiřáku Heřmaňák

Náměstí leží na ulici Heřmanova, i z toho důvodu nazývá provozovatel trhů svou novou lokalitu „Heřmaňák“. Tímto provozovatelem je zapsaný spolek Archetyp, zakladatel Asociace farmářských tržišť ČR. A právě proto také půjde o „skutečné“ farmářské trhy, neboť členové jmenované asociace se při své činnosti řídí etickým kodexem, který mimo jiné zakazuje na trzích prodávat překupovanou produkci s nejasným původem.

Spolek Archetyp je mimo jiné znám z nedávné „kauzy Jiřák“ na Praze 3, kde do konce loňského roku také provozoval farmářské trhy. Na další období ale radnice Prahy 3 vypsala výběrové řízení, v němž zvítězila společnost bez jakýchkoli zkušeností s pořádáním trhů, takže radní se nakonec rozhodli, že budou „Jiřák“ provozovat sami.

Více: Sbohem, Jiřáku. Zneužívání farmářských trhů pokračuje

Jak je ale vidět, Archetyp to nevzdal a našel pro farmářské trhy novou lokalitu, což mimochodem dokládá zájem spolku skutečně se této činnosti dlouhodobě věnovat.

Zatím jde o pilotní projekt

„Heřmaňák ale nelze považovat úplně jako náhradu za Jiřák,“ konstatuje tvář spolku Jiří Sedláček. Nová lokalita je totiž jednak v porovnání s Jiřákem menší, takže na místě bude dvacet, maximálně pětadvacet prodejních míst, a kromě toho se budou trhy na Praze 7 konat prozatím jen jednou za dva týdny, vždy ob jednu sobotu, v době od osmi do šestnácti hodin. „Je to zatím ve fázi pilotního projektu,“ konstatuje Jiří Sedláček, který je s Archetypem jedním z průkopníků novodobých farmářských trhů u nás. Přečtěte si, jak viděl situaci před šesti lety, v době, kdy bylo ledacos jinak než dnes: Dobré tržiště se udrží a rychlokvašky zaniknou.

Ambicí Archetypu je provozovat trhy na „Heřmaňáku“ od května do konce roku, tedy až do Vánoc, a další vývoj bude záležet jak na zájmu nakupujících, tak na vůli radnice Prahy 7, která zatím prostor pronajala Archetypu za symbolický nájem. I tak se ale návštěvníci mohou těšit na nabídku potravin, které se dosud na farmářských trzích Archetypu neobjevily, například od uzenářství Loužický nebo z pekárny Ondřejov.

Náplavka rozšiřuje prodejní dny, program i sortiment

Tím ale plány Archetypu nekončí. V průběhu letošní sezóny hodlá totiž spolek rozšířit farmářské trhy na Náplavce, které také provozuje, o další prodejní den. Tím by měla být středa, v plánu je doba od deseti do sedmnácti hodin. Středeční Náplavku by měly nově obohatit také kulturní akce, prezentace Muzea hlavního města Prahy, Galerie hlavního města Prahy a dalších městských kulturních institucí, atmosféru trhů by pak měla doplnit hudba pouličních umělců nebo mladých začínajících kapel. V plánu jsou i workshopy sezónních výrobků, celkový koncept středeční Náplavky by měl být více zaměřen na matky s dětmi.

Farmářské tržiště Heřmaňák a přehled trhů v ČR:

 

Na tradiční sobotní trhy na Náplavce se také letos přesunuly z Jiřáku tematické akce, zaměřené buď na aktuální sezónní nabídku některých produktů, nebo k nějakému výročí.

Z Jiřáku přešli na Náplavku i někteří prodejci, kromě toho se na místě letos rozšířila nabídka domácích vajec, což se zrovna v současném období před Velikonocemi docela hodí (podívejte se, kde všude budou bílá vejce). Velikonoce na Náplavce budou také nejbližší tematickou akcí, která proběhne v sobotu 15. dubna. Návštěvníci se budou moci pokochat malovanými kraslicemi až z jižní Moravy nebo si na místě koupit nebo uplést pomlázku a na kole Futurola vyšlapat vlastní bylinkové smoothie. Bylinky budou pak také v hlavní roli farmářských trhů na Náplavce hned následující sobotu, 22. dubna, v rámci „Slavnosti jarních bylinek“ (pokud sháníte bylinky již dříve, například na Velikonoce, jsou také v nabídce řetězců a online prodejen potravin, podívejte se, které obchody nabízejí čerstvé bylinky).

Kalendář: Kdy co roste – české ovoce a zelenina

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).