Hlavní navigace

Liberec bude mít nové farmářské trhy s prověřenými prodejci

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Liberec měl řadu let jen jedny farmářské trhy, od dvacátého dubna se ale situace změní, do hry totiž vstoupí pořadatel, který má sedmileté zkušenosti s vedením farmářských trhů a kontakty na prověřené producenty.

Centrum Liberce je již několik let liduprázdné, kde jsou ty časy, kdy se hlavními třídami nedalo ani projít. Ruch do horní části centra mají vrátit farmářské trhy v Kostelní ulici. Co nabídnou a čím se budou lišit od těch stávajících, na které si však Liberečané často stěžují?

Nové trhy povedou ostřílení profíci

Farmářské trhy u obchodního centra Fórum nejsou mezi Severočechy příliš oblíbené, a to kvůli překupníkům, kteří se na nich objevovali. „Přestali jsme tam kvůli tomu jezdit,“ potvrzuje pro web Liberec.cz pan Erlebach, který jogurty a sýry ze své farmy Jeřmanice raději dodává do malých regionálních obchodů. (Tuto farmu jsme vám představovali v článku Farma Jeřmanice: Náš tvaroh zraje osmnáct hodin).

Podvodníci a překupníci se občas snaží přiživit na různých farmářských trzích, záleží na pořadateli, nakolik si kvalitu ohlídá. A na zákaznících, zda budou na trzích nakupovat.

Liberečani ale neměli moc na výběr, další farmářské trhy ve městě nebyly. To se ale od 20. dubna změní. V Kostelní ulici nedaleko radnice, na místě, kde před mnoha lety trhy původně fungovaly, se opět objeví řada lokálních producentů. Za vším stojí firma Elset a společnost Polabské a Pojizerské farmářské trhy, která je již zkušeným pořadatelem farmářských trhů v řadě míst.

„Když firma Elset začala zvažovat organizaci trhů v centru města, hovořili o tom i s místními producenty, kteří tuto myšlenku velmi podporovali. Někteří z těchto farmářů z Liberce a okolí už několik let prodávají na trzích, které organizujeme v jiných městech a tito nás doporučili. Věnujeme se organizaci farmářských trhů v Pojizeří a Polabí soustavně již sedm let a známe prostředí trhů, místní pěstitele a producenty velmi dobře a oni nás také. Vědí, že trhy námi vedené jsou stabilní a jsou na nich upřednostňováni pěstitelé a výrobci,“ řekla nám Pavlína Honzů ze společnosti Polabské a Pojizerské farmářské trhy.

Přehled farmářských trhů v ČR:

 

Farmářské trhy bez překupníků

Nějaké přeprodávaní zeleniny či ovoce z velkoobchodů tu prý nehrozí. „Trhy v Kostelní ulici budou vycházet z Kodexu farmářských trhů vydaného ministerstvem zemědělství. Zboží prodávané na trzích v Kostelní ulici bude pocházet přímo od zemědělců nebo výrobců potravin, kteří garantují původ prodávaného zboží a jsou schopni ho doložit. Druhým rozdílem je samozřejmě lokalita. Trhy patří do center měst, oživují náměstí a plní i společenskou funkci,“ uvádí Pavlína Honzů. S naprostou většinou prodávajících se pak Pavlína Honzů zná osobně, případně má ověřeno, že zboží pochází přímo z jejich hospodářství či výrobny.

Dvacátého dubna se tak můžete těšit na dvacet prověřených stánkařů, kteří budou nabízet zeleninu, sadbu, byliny, květiny, chléb a pečivo, cukrářské výrobky, vajíčka, mošty, víno, med, sirupy, pivo, kozí i kravské mléčné výrobky, marmelády, maso a řeznické výrobky, zmrzlinu, živé ryby a pro doplnění i slovenské sýry či mořské ryby. „Trhy premiérově zahájíme ve čtvrtek 20. dubna a konat se budou každý čtvrtek, podle sezóny až do listopadu. Podle zájmu prodejců i veřejnosti pak můžeme trhy rozšířit,“ doplňuje na webu Liberec.cz primátor města Tibor Batthyány.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).