Hlavní navigace

Vstanete a zatočí se vám hlava? Může za to tlak

16. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Jev, který mnozí dobře znají. Vstanete ze židle či z postele a zatočí se s vámi svět. Někdo má mžitky před očima, závratě, méně časté jsou i mdloby. Váš problém se jmenuje ortostatická hypotenze.

Dokážete spočítat, kolikrát jste za poslední dny vstali ze židle nebo z postele a zamžilo se vám před očima? Lidová rada zní: Nevstávejte tak prudce. Vy jste si ale žádné nadměrné „prudkosti“ ve svém pohybu nevšimli. Vstávání z polohy vleže nebo vsedě je zkrátka vaší slabinou. Téměř vždy se vám zamží před očima a několik sekund trvá, než můžete zase „normálně fungovat“. Pokud popisované stavy poznáváte, seznámím vás blíže – to je vaše ortostatická hypotenze.

Stačí změna polohy – a jsou tu závratě, mžitky, mdloby

Ortostatická hypotenze není nemoc – to je důležité předně říci. Zjednodušeně řečeno se jedná o neadekvátní odpověď organizmu na změny polohy těla. „Pokud náhle vstanete, dojde k nahromadění krve v žilách trupu a nohou, to způsobí snížení krevního návratu, pokles srdečního výdeje a přechodné snížení krevního tlaku,“ říká kardiolog Jiří Krupička.

Běžné projevy ortostatické hypotenze jsou závratě, krátkodobé poruchy vidění, mdloby. Lékař upozorňuje na to, že ortostatická hypotenze může vést i k tzv. synkopám, tedy krátkodobému bezvědomí. V takovém případě se může samozřejmě jednat o nebezpečnou situaci.

Pokud cítíte silnou závrať a máte pocit, že brzy omdlíte, první pomoc není tak složitá. Sedněte si na židli, lokty opřete o kolena a hlavou se sehněte až mezi kolena nebo k nim.

U lidí s vysokým tlakem pomůže úprava léků

K ortostatické hypotenzi může docházet u pacientů, kteří jsou sledováni a léčeni lékařem kvůli vysokému krevnímu tlaku. Pokud se ortostatická hypotenze objeví u těchto pacientů, je nutné stav konzultovat s lékařem. „Potíže odezní nebo se výrazně sníží po úpravě medikace (snížení dávky či jejím rozdělením do několika denních dávek),“ říká Jiří Krupička.

Vysoký krevní tlak (hypertenze)

Vysokým tlakem, neboli hypertenzí, se označuje tlak v tepnách o hodnotách 140/90 a vyšších. Zvýšené riziko hrozí obézním a starším lidem, ale také kuřákům a lidem, kteří trpí zvýšeným stresem. Určitou roli hrají i vrozené dispozice. Hypertenze rovněž doprovází některá onemocnění, pokud se neléčí, může přispět ke vzniku dalších onemocnění oběhové soustavy… více v katalogu nemocí – hypertenze.

Mimochodem – optimální krevní tlak má hodnoty 120na80.cz. Navštivte náš nový server!

Lékař zároveň upozorňuje ze zkušenosti na to, že většinou je nutné přistoupit k čtyřiadvacetihodinové ambulantní monitoraci krevního tlaku. Stav pacienta při pouhé návštěvě ordinace často nelze objektivně posoudit: „Asi třetina pacientů má totiž syndrom bílého pláště,“ říká.

Když je tlak nízký

S ortostatickou hypotenzí se ale často setkávají naopak ti, které trápí tlak nízký. U těchto osob je pak běžné, že při postavení z polohy vleže nebo vsedě tlak dále klesá. V takovém případě neexistuje žádné univerzální opatření. Četnost výskytu ortostatické hypotenze zhoršuje i dehydratace, proto Jiří Krupička upozorňuje: „Je nutné udržovat správnou hydrataci organizmu a vyhýbat se situacím, které pokles krevního tlaku potencují – dlouhé stání, velké pocení a podobně.“

Nízký krevní tlak (hypotenze)

Za nízký krevní tlak jsou považovány naměřené hodnoty nižší než 110/70. Nejde o život ohrožující stav, má ale nepříjemné průvodní znaky, jako je motání hlavy, závratě, občasná nevolnost, pocity únavy, neprokrvování končetin. Nízkým krevním tlakem trpí většinou ženy a dívky, převážně v mladším věku, protože v průběhu našeho života má tlak tendence se zvyšovat... více v katalogu nemocí – hypotenze.

Na ortostatickou hypotenzi, respektive její výskyt, mají ale vliv i vnější faktory. Obecně lze říci, že rizikovější jsou situace, které mohou vést k dehydrataci – vysoké teploty, fyzická námaha, nadměrné dávky léků na odvodnění (diuretik). Zejména u starších osob se ortostatická hypotenze častěji objevuje během vysokých letních teplot.

Ortostatická hypotenze vede k pádům, může za tím být rozvoj onemocnění

Ortostatickou hypotenzí trpívají obecně častěji mladí lidé, zejména mladé dívky, a dále staří lidé, u nichž bývá příčinou závratí a pádů.

Nicméně může provázet i nemoci, které poškozují nervový systém – takovým onemocněním je například cukrovka – nebo některá onemocnění mozku a míchy. Pokud jste dříve neměli problémy s nízkým tlakem a náhle trpíte těmito potížemi, je vhodné navštívit lékaře, protože by hypotenze mohla značit rozvoj jiného onemocnění.

Jinak se ale nízký tlak obecně nepovažuje za nebezpečný stav, vyjma stavů, kdy dochází ke ztrátě vědomí nebo nebezpečným pádům.

Odborná spolupráce


MUDr. Jiří Krupička, Ph.D.

Působí od roku 2009 na Privátní kardiologické ambulanci v Brandýse nad Labem, www.kardiologiebrandys.cz.

Do té doby pracoval na Kardiologické klinice Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, Kardiochirurgickém oddělení Nemocnice na Homolce a dalších pracovištích. V roce 2000 působil jako spolupracovník nadace Člověk v tísni, mise v Kosovu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).