Hlavní navigace

Vojenské lesy začaly prodávat zvěřinu veřejnosti

20. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
K rozšíření nabídky a hlavně dostupnosti zvěřiny pro konečného spotřebitele se rozhodl netradiční „výrobce“ potravin – státní podnik Vojenské lesy a statky. Prodává vysoce jakostní zvěřinu z vlastních honiteb.

Vojenské lesy a statky (VLS) začaly na celkem sedmnácti místech v ČR – v blízkosti vojenských újezdů, prodávat za velmi přijatelné ceny (například kilogram masa z divočáka za 46 korun) zvěřinu ze svých honiteb.

VLS nabízí zvěř na svých zvěřinových závodech v okolí šesti přírodních lokalit, které spravuje.

Kde koupíte zvěřinu „od vojáků“

Zvěřinu z Brdské vrchoviny tak zájemci především ze středních Čech a z Plzeňska nově dostanou v Mirošově a Obecnici, na Šumavě pak ve Chvalšinách, Květušíně a Arnoštově.

Tři prodejní místa na Karlovarsku nabízejí zvěřinu z unikátní přírodní lokality Doupovských hor. Ta je mimo jiné domovem právě silné populace jelena siky, jehož maso je vyhlášenou pochoutkou.

V Ralsku na Liberecku mohou zájemci koupit maso v Ploužnici u Mimoně, na Mladoboleslavsku v Lipníku u Benátek nad Jizerou.

Na Moravě pak Vojenské lesy zřídily čtyři závody na Olomoucku, které nabízejí komodity především z honitby Libavá v Oderských vrších, která je domovinou nejkvalitnější tuzemské populace jelena evropského. Čtveřice obchodních míst je nově otevřena také v okolí Drahanské vrchoviny na Vyškovsku.

Unikátní nabídka zvěřiny

Nabídka se liší podle lokality a ročního období, na kontaktních místech lze ale obecně koupit kromě divočáků a jelena siky také maso jelenů, daňků, srnců či muflonů.


Autor: Depositphotos.com

Zvěř pochází z lokalit, kde unikátní a čistá příroda zaručuje vysokou kvalitu zvěřiny

Zájemcům o nákup stačí v rámci zvolené lokality kontaktovat zodpovědného pracovníka VLS, který zajistí samotnou realizaci poptávky. K výdeji zvěřiny pak dochází v konkrétním místě zvěřinového závodu v termínu, který si zákazník se státním podnikem individuálně dohodne. Seznam prodejních míst i s konkrétní nabídkou a kontaktními informacemi (včetně mobilních kontaktů) najdou zájemci na webu státního podniku www.vls.cz.

Kromě toho, že maso ze zvěřiny je zdravé a v případě VLS jde fakticky o „bio“ produkci (vojenská území nebyla a nejsou „kontaminována civilizací“), má v tomto případě spotřebitel jistotu veterinární prohlídky včetně odbornosti prodávajícího.

Zatím jen celé kusy

To je důležité také proto, že zvěř je prodávána v celých kusech a nestažená. Stáhnout a rozporcovat nakoupený produkt ale může být pro mnohé spotřebitele, zejména těch z měst, docela problém. Jak ale ubezpečuje mluvčí VLS Jan Sotona, prodávající jsou připraveni svým zákazníkům s dalším zpracováním poradit, případně jim poskytnout kontakt na profesionální zpracovatele v blízkém okolí.

V takovém případě by ale vyšel zřejmě nákup divočiny dráž. VLS proto výhledově uvažují i o tom, že by zvěřinu nabízely už částečně zpracovanou, minimálně staženou a rozporcovanou. „To je ale běh na dlouhou trať a v letošním roce k tomu určitě nedojde,“ podotýká Jan Sotona.

O vyšší spotřebu zvěřiny usilují také myslivci, kteří nedávno vyzvali ministerstvo zemědělství, aby zvýšilo množstevní limity přímého prodeje ulovené zvěře konečným zákazníkům. Zvěřina je přitom všeobecně považována za zdravou potravinu, nutričně hodnotnější než maso z běžných hospodářských zvířat. Spotřeba na osobu a rok v ČR se ale přesto pohybuje jen kolem jednoho kilogramu, přičemž jednou z příčin byl dosud nepochybně také nedostatek informací, kde a kdy si může spotřebitel zvěřinu koupit. Vojenské lesy tak alespoň částečně zaplňují mezeru v online nabídce tohoto zboží na trhu – a spotřebitelé toho mohou využít.

Galerie: Chová jeleny na maso – farma Miskovice

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).