Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Témata
»
zvěřina
zvěřina
1
–
22
/
22
Kořenář radí, jak ochutit zvěřinu. Protože sůl a pepř nestačí
Sůl a pepř jsou sice ti nejdůležitější pomocníci v kuchyni, ale na zvěřinu jednoduše nestačí. Abyste ze zvěřiny dostali maximum, musíte přidat trochu aromatického koření. Naštěstí takového, které máte všichni doma.
Redakce
4. 11. 2022
Počet nových komentářů
1
Zvěřinu si teď můžete koupit přímo od lesníků
Je to docela paradox – ačkoli jsou ryby a zvěřina všeobecně považovány za jedny z nejkvalitnějších produktů živočišné výroby, pohybuje se již mnoho let spotřeba těchto produktů v Česku na velmi nízké úrovni.
Petr Havel
12. 10. 2022
Naložit jelení na guláš? U masa z farmového chovu to není nutné
I jelenovitá zvěř je chována na farmách, maso z ní mívá ještě vyšší kvalitu než u volně žijící zvěřiny. Když například podle receptu připravujete jelení guláš nebo jiné dušené pokrmy, výhody masa z farmového chovu oceníte.
Petr Havel
25. 2. 2022
Šéfkuchař Sapík: Letos upečeme 280 svatomartinských hus. Rezervace máme plné
Rozhovor
ROZHOVOR – Podzim je každoročně zasvěcen zvěřině, a začátkem listopadu i husám. Šéfkuchař Jaroslav Sapík z vyhlášené Restaurace U Sapíků na Klokočné má letos husy až z Francie a zvěřině zasvětil novou kuchařku.
Kateřina Čepelíková
11. 11. 2021
Bývalý zájezdní hostinec dnes žije prodejem zvěřinových klobás
Kdysi se tu občerstvovali pošťáci při cestě z Vídně do Prahy, dnes na kasárenské křižovatce u Jihlavy zastaví mnoho z projíždějících řidičů. Důvodem je celkem obyčejný stánek, a hlavně udírna, z níž voní zvěřinové klobásy a další pochoutky.
Petr Havel
30. 4. 2021
Počet nových komentářů
4
Zvěřina, to má být víc než jelení guláš z nejlevnějších kostek masa
Kvalitní jídlo dělá vždy kvalitní surovina. I u zvěřiny platí, že způsob usmrcení ovlivní kvalitu masa. Pokud už si zvěřinu pořídíme nebo si ji dáme v restauraci, jsou to navíc nejčastěji nejlevnější jelení kostky. Proto jídlo nenadchne a zvěřina upadá na popularitě.
Petr Havel
7. 10. 2020
Zvěřina by měla být k mání přímo z lesa a již opracovaná
Dobrá zpráva je, že dostupnost zvěřiny pro spotřebitele roste a dle všeho i dále poroste. Teď ještě dotáhnout variantu, kdy budou mít lidé možnost koupit zvěřinu přímo v místě honitby již opracovanou, tedy staženou a nahrubo naporcovanou.
Petr Havel
21. 8. 2020
Počet nových komentářů
2
Vojenské lesy začaly prodávat zvěřinu veřejnosti
K rozšíření nabídky a hlavně dostupnosti zvěřiny pro konečného spotřebitele se rozhodl netradiční „výrobce“ potravin – státní podnik Vojenské lesy a statky. Prodává vysoce jakostní zvěřinu z vlastních honiteb.
Petr Havel
20. 2. 2020
Překupníci zvěřinu levně nakoupí a vám draze prodají. Změní se to?
Komentář
KOMENTÁŘ – Pouhý jeden kilogram na osobu a rok dosahuje u nás spotřeba zvěřiny. Důvodů tohoto stavu je přitom celá řada – nízká dostupnost a výběr produktů ze zvěřiny, platná legislativa, a to zejména ta evropská, a také vysoké ceny zvěřiny na trhu.
Petr Havel
24. 1. 2020
Riziko olova z broků a rybářských olůvek v potravinách – řeší EU imaginární nebezpečí?
Komentář
Podzim je sezónou honů a výlovů. Je proto namístě otázka, jak moc olova obsahují zvěřina a ryby a zda je důvod k obavám při jejich konzumaci. A zda je potřeba zákaz olověných broků a rybářských olůvek, o který usiluje Evropská unie.
Petr Havel
9. 10. 2019
Počet nových komentářů
2
Nejchutnější je mladý bažant. Upečete ho rychleji
Jedním z všeobecně známých pokrmů považovaných za zajímavé a také za veskrze oblíbené je takzvané „kuře à la bažant“. Ještě atraktivnějším pokrmem je ale bažant jako takový, přičemž optimální doba ke zpestření jídelníčku bažanty se pomalu blíží.
Petr Havel
18. 9. 2019
Kontroly na farmářských trzích 2017: padaly pokuty za statisíce
Loni na farmářských trzích provedli inspektoři přes tři sta kontrol, a přestože tam zákazník očekává vyšší kvalitu produktů, inspektoři našli celou řadu pochybení. Nejčastěji šlo o nedostatky v označování potravin a prokazování jejich původu.
Redakce
23. 3. 2018
Jeleni na třešních
Milovníci kreslených seriálů o baronovi Prášilovi si možná vzpomenou na epizodu, ve které se baron vydá na lov jelenů, ale při setkání s kořistí mu dojdou náboje a na jelena tak vypálí třešňové pecky…
Petr Havel
17. 6. 2016
Počet nových komentářů
4
Na trhu zvěřinu koupit nesmíte
Každý kus zvěřiny, který si to namíří na talíř, musí být zkontrolován buď veterinárně nebo proškoleným pracovníkem. Jak takové maso správně opracovat a kde ho sehnat?
Redakce
19. 11. 2014
Když bažanta, tak slepici
Žádné kuře a la bažant, dejte si originál. Právě teď ho můžete mít za čerstva z lesa. Nebo spíše ji, nejchutnější maso má zhruba roční bažantí slípka.
Petr Havel
24. 10. 2014
Počet nových komentářů
2
Česká zvěřina dobývá Evropu. Jak to bude u nás?
Celkem 80 procent v ČR ulovené a zpracované zvěřiny míří do zahraničí. Na našem trhu jí konkuruje maso načerno ulovené, za neznámých podmínek skladované, připravované a prodávané.
Petr Havel
22. 1. 2014
Počet nových komentářů
3
Přešlechtěné prase vám chutnat nebude
Po tématu hovězího masa se tentokrát věnujeme kvalitě vepřového. Smutným výsledkem úsilí o co nejlibovější maso je flákota sice netučná, ale spíše tuhá a bez výraznější chuti.
Petr Havel
13. 12. 2012
Počet nových komentářů
2
Proč mají foodies rádi podzim
Aktualita
Na podzim je radost vařit. Užít si typické suroviny – houby, dýně, kapustu, ale i zvěřinu nebo jehněčí. Víte, jak nezavraždit kapustičky?
Redakce
2. 10. 2012
Další veřejné tajemství: Zvěřina v restauracích má pochybný původ
Bude načerno prodávaná zvěřina pokračováním kauzy metanol? Stejně jako u pančovaného alkoholu o tom všichni vědí a nikdo to neřeší. Maso není pod kontrolou, ani paraziti v něm.
Petr Havel
2. 10. 2012
Počet nových komentářů
7
Jehněčí a zvěřina do každé rodiny
Sezóna jehněčího a zvěřiny právě začíná. Poznejte jejich chuť a zjistěte, proč je jehněčí ideální pro dietu. Co všechno se dá z jehněčího vykouzlit, pak ukáže naše fotogalerie.
Redakce
21. 9. 2012
Kde se bere jedovaté olovo ve zvěřině? Z olověných střel
FOTOGALERIE – Použití krvavých ořezů z okolí střely do potravin je sice zakázáno, ale nálezy veterinářů ho jasně dokazují. Výsledkem je přítomnost nebezpečného olova v mase a uzeninách.
Petr Havel
7. 8. 2012
Počet nových komentářů
1
To nejlepší maso není ani čerstvé ani krásně růžové
Z řeznictví, kde krávu dělí jen na přední, zadní a svíčkovou, si žádný pořádný kus masa neodnesete. Gurmány a fajnšmekry zve do světa hovězího majitel farmářské prodejny Sklizeno.
Kateřina Čepelíková
13. 7. 2012
Počet nových komentářů
7
1
–
22
/
22
Domácí lékař
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Absces konečníku (Rektoanální absces)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Melanom může mít každý, ale většinou jde o blonďáky s modrýma očima
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji