Hlavní navigace

Velké obaly jsou trik

18. 5. 2015

Sdílet

 Autor: dTest
Bezdůvodně velké obaly jsou často marketingovým trikem, klamou nakupující a zbytečně zatěžují životní prostředí. Navíc jsou mnohdy protizákonné.

Zákon říká, že hmotnost a objem obalu výrobku mají být co nejmenší. Praxe však často vypadá jinak. V nadměrných obalech se prodávají potraviny, kosmetika a drogistické zboží, hračky, potravinové doplňky a řada dalších výrobků, upozorňuje časopis dTest a vyzývá výrobce: Neprodávejte vzduch!

Větší obal slibuje více

Krabice, sáčky i dózy, do kterých by se vešlo někdy o polovinu, někdy i několikanásobně více prodávaného obsahu. S nadměrnými obaly se na pultech obchodů setkal asi každý. Často nás nemilé překvapení čeká až doma po otevření lákavého balení.

„Z pohledu výrobců a distributorů je důvod zřejmý: větší obal je na pultech nápadnější, je na něm více místa pro obchodní sdělení a hlavně budí zdání, že si spotřebitelé za své peníze odnášejí výrazně více, než tomu ve skutečnosti je,“ konstatuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. Výrobci také někdy využívají jednu velikost obalu pro produkty, které mohou mít různý objem, například u potravinových doplňků.

 

Porušují zákon o obalech

Problematiku nadměrných obalů řeší v České republice zákon o obalech. Ten mimo jiné stanoví, že osoba, která uvádí na trh obal, je povinna zajistit, aby hmotnost a objem obalu byly co nejmenší, a to s cílem snížit množství odpadu z obalů. Kromě klamání zákazníků totiž nadměrné obaly představují zbytečnou ekologickou zátěž. Na jejich výrobu se spotřebuje velké množství obalového materiálu a kamiony převážejí poloprázdné krabice.

V některých případech je větší velikost obalu dána povahou výrobku a je nezbytná pro jeho ochranu – typickým příkladem může být nafouknutý obal chránící smažené brambůrky (chipsy) před rozdrcením. Častěji se však jedná jen o marketingový trik.

„Z pohledu zákazníka se jedná o klamavé jednání, kterého se výrobci podle zákona nesmějí dopouštět. Spustili jsme proto kampaň Neprodávejte vzduch, jejímž cílem je informovat o problému spotřebitele a přimět k odpovědnému přístupu výrobce, distributory i orgány státního dozoru. Chceme, aby v konkrétních případech byly udělovány sankce, což se dosud neděje. V případě potřeby budeme požadovat i zpřesnění právní úpravy,“ říká Lukáš Zelený.

Nekupujte vzduch

Na webové stránce kampaně Neprodávejte vzduch na adrese www.dtest.cz/vzduch lze najít i příklady „vzdušných“ obalů, které spotřebitelé vkládají do databáze nadměrných obalů na webových stránkách dTestu. Smyslem databáze je poukazovat na uvedené praktiky a pomoci spotřebitelům v lepší orientaci na trhu. Najdete ji na adrese www.dtest.cz/nadmerne-obaly.

Zdroj: TZ dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).