Pokud nevíte, co s vykoledovanými vejci, zkuste vajíčkovou tlačenku nebo vajíčkové karbanátky

22. 4. 2025

Sdílet

Vaječná tlačenka - retro recept, v němž se rovněž dají využít nespotřebovaná vařená vejce
Po Velikonocích bývá lednice plná natvrdo vařených vajec, která už nikdo nechce ani vidět, natož jíst. Nenechte je zbytečně zkazit, zkuste z nich připravit tradiční českou pochoutku, kterou je vajíčková tlačenka. Tento pokrm můžete uchovávat v lednici s klidným svědomím několik dní a lze jej podávat jako předkrm, lehkou večeři nebo svačinu do práce.

Vajíčka natvrdo vydrží v lednici zhruba týden. Pokud jsou oloupaná, jejich životnost se ještě zkracuje. Po Velikonocích jich má ale většina lidí už plné zuby, protože jsou jich přejedení. Přitom existuje spousta způsobů, jak je zpracovat chutně a kreativně. A vajíčková tlačenka je právě jedním z nich.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je vajíčková tlačenka?
  2. Od kdy se u nás podává vaječná tlačenka?
  3. Vajíčková tlačenka recept
  4. Další nápady, jak zpracovat vajíčka

Co je vajíčková tlačenka?

Vajíčková tlačenka je studený pokrm připravovaný ze zbylých vařených vajec, zeleniny a ochucené želatiny. Podává se nejčastěji jako chlebíček, to znamená pokladená na vece a nakrájená na plátky. Veku přitom není nutné ničím potírat ani zdobit, vaječná tlačenka udělá všechnu parádu sama.

V některých regionech Česka a Slovenska je vajíčková tlačenka tradiční součástí velikonoční hostiny. Často ji připravují hospodyňky v domácnostech, ale lze ji najít i v nabídce lahůdkářství, a to zejména v období po svátcích.

Galerie: Tipy, jak využít zbytky jídla po Velikonocích

Od kdy se u nás podává vaječná tlačenka?

Vajíčková tlačenka není tak stará jako její masová varianta, ale i ona má své místo v historii české domácí kuchyně. Poprvé se objevuje v kuchařských knihách a časopisech přibližně v 50.–60. letech 20. století, tedy v období, kdy byly běžné domácí výrobky ze želatiny a zavařování. Šlo o kreativní a cenově dostupnou variaci slavnostního předkrmu nebo studeného pohoštění.

V období nedostatku masa nebo během půstu se často používaly vejce a zelenina jako hlavní potraviny při vaření. Vajíčkovou tlačenku si lidé oblíbili mimo jiné i proto, že vypadá efektně na řezu. Díky přidaným ingrediencím tvoří hezkou barevnou mozaiku. Největší popularitě se těšila v 70. a 80. letech, kdy se běžně podávala na rodinných oslavách jako součást slavnostního pohoštění.

Jíte vajíčka?

Vajíčková tlačenka recept

Recept na vajíčkovou tlačenku je skvělým příkladem toho, jak chytře a udržitelně vařit. Za prvé využijete přebytky z lednice a za druhé připravíte jídlo, které chutná celé rodině, dokonce i dětem. Její příprava navíc nevyžaduje žádné speciální kuchařské dovednosti a pokrm se hodí na oslavy nebo třeba jen tak na snídani.

Pokud nevíte, jak se taková vaječná tlačenka dělá, můžete vyzkoušet recept, který uvádíme níže. Připravit je přitom možné i vajíčkovou tlačenku bez majonézy. Stačí tuto ingredienci nahradit třeba zakysanou smetanou smíchanou s trochou hořčice.

Vajíčková tlačenka s majonézou

Ingredience:

  • 6 vajec natvrdo,
  • 1 menší sklenice sterilované zeleniny,
  • 150 g majonézy,
  • 1 balení želatiny v prášku,
  • 250 ml vody,
  • 1 lžička plnotučné hořčice,
  • sůl, pepř podle chuti,
  • trochu octa nebo nálevu ze zeleniny (volitelné),
  • čerstvá pažitka nebo petrželka (na dochucení i ozdobu).

Postup:

Vejce uvařte natvrdo, nechejte vychladnout a oloupejte. Poté je nakrájejte na menší kousky nebo silnější plátky. Sterilovanou zeleninu slijte (pokud chcete, trochu nálevu si dejte stranou, je možné ho pak přidat do želatiny pro výraznější chuť). Vše vložte do větší mísy.

Do hrnce nalijte 250 ml vody, přiveďte ji k varu a odstavte. Přidejte do ní práškovou želatinu podle návodu na obalu a dobře promíchejte, aby se rozpustila. Želatinu nechejte mírně vychladnout a mezitím smíchejte ve vedlejší misce majonézu s hořčicí, solí a pepřem (v této fázi můžete přidat i trochu nálevu, který jste si dali stranou). Poté tuto směs vmíchejte do vlažné želatiny.

Vše nalijte do mísy s vejci a zeleninou a lehce promíchejte, aby se vše spojilo. Následně směs přelijte do připravené formy (ideálně do srnčího hřbetu). Nechejte vychladnout a pak vložte do lednice alespoň na 4–6 hodin. Po ztuhnutí tlačenku vyklopte z formy, nakrájejte na plátky a můžete podávat.

Vařené vejce vydrží v lednici i dva týdny, na stole nejvýše tři dny Přečtěte si také:

Vařené vejce vydrží v lednici i dva týdny, na stole nejvýše tři dny

Další nápady, jak zpracovat vajíčka

Pokud vám zůstala celá mísa vařených vajec a tlačenku už máte v lednici, nezoufejte. Vejce natvrdo jsou skvělou surovinou pro mnoho dalších zajímavých receptů. Jednou z nejoblíbenějších klasik je vaječná pomazánka

Stačí nastrouhat vařená vejce, přidat majonézu nebo lučinu, trochu soli, pepře a nasekanou pažitku. Pokud chcete zdravější variantu, stačí nahradit majolku tvarohem. Rychlé a chutné je také zapečené toustové pečivo s vajíčkem a sýrem nebo avokádem, které se hodí ke snídani nebo jako teplá večeře.

Pokud rádi zavařujete, můžete je naložit do sladkokyselého nálevu. Nakládaná vejce jsou oblíbená zejména v anglosaských zemích, ale i české hospodyňky je někdy rády připraví. Další možností je přidat vajíčka do bramborového salátu, obložených chlebíčků nebo si připravit na oběd vaječné karbanátky.

Velikonoce, kraslice a řehtačka

Ukažte, že víte, proč se pečou jidáše a kde se vzal zelený čtvrtek

Velikonoce jsou pro část lidí především vítanými dny volna, další je berou jako oslavu jara a někdo si během nich připomíná dva tisíce let staré události. A co vy? Vyznáte se v tom, proč se vlastně tyto svátky slaví a dovedete rozklíčovat některá jejich tajemství?

Vaječné karbanátky s bramborami a bylinkami

Ingredience (na 4 porce):

  • 5 vařených vajec,
  • 3 větší brambory (uvařené ve slupce),
  • 1 syrové vejce,
  • 2 lžíce strouhanky (+ na obalení),
  • 1 menší cibule,
  • hrst čerstvé petrželky nebo pažitky,
  • sůl, pepř, muškátový oříšek,
  • olej na smažení.

Postup:

Nejprve si oloupejte uvařená vejce a ve slupce uvařené brambory. Obojí nastrouhejte najemno do větší mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nasekané čerstvé bylinky. Nejlepší je v tomto případě hladkolistá petrželka nebo pažitka. Směs osolte, opepřete a můžete přidat i špetku nastrouhaného muškátového oříšku.

Do směsi vmíchejte jedno syrové vejce a dvě lžíce strouhanky, které hmotu spojí a pomohou ji zpevnit. Výsledná směs by měla držet pohromadě, ale měla by být stále vláčná. Pokud by byla příliš řídká, můžete do ní přidat ještě trochu strouhanky nebo lžičku hladké mouky. Ze směsi pak tvarujte menší karbanátky, které obalíte ve vrstvě strouhanky.

Na pánvi rozpalte dostatek oleje a karbanátky v něm smažte z obou stran dozlatova. Po dosmažení je nechejte okapat na mřížce nebo papírové utěrce, aby nebyly zbytečně mastné. Podávat je lze jako hlavní jídlo s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem, ale skvělé jsou i studené, třeba s chlebem a kyselou okurkou.

Autor článku

Po ukončení studia na ekonomické fakultě v Pardubicích se několik let zabývala informační vědou. V současné době se věnuje copywriterské činnosti se zaměřením na ekonomická a lifestylová témata.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).