Hlavní navigace

Evropské unii vadí aroma v tuzemáku. Zakáže nám rum?

22. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Český tuzemák prý obsahuje rakovinotvornou látku, proto její užívání hodlá Evropský úřad pro bezpečnost od příštího dubna zakázat. Má výrobce tuzemáku za rumový éter náhradu?

Koncem srpna letošního roku zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin stanovisko, ve kterém posoudil zdravotní nezávadnost aromatické látky, tzv. rumového éteru, který se mimo jiné používá v českém tuzemáku. Úřad uvedl, že jsou zde možná rizika karcinogenity u malé části látek, které toto aroma obsahují. Nyní se tímto stanoviskem zabývá Evropská komise. Dopředu však avizovala, že od 22. dubna příštího roku užívání této aromatické látky zakáže.

Ministerstvo zemědělství bude tuzemák hájit

„Budeme s Evropskou komisí i s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin jednat, budeme chtít prostudovat všechny analýzy a vědět, jestli v malém množství, které je například v našem tradičním Tuzemáku, je látka při běžné konzumaci pro lidské zdraví nebezpečná. Hlavním argumentem je skutečnost, že použití rumového aroma (právě například v Tuzemáku), je z pohledu množství ve finálním výrobku ve velmi nízké koncentraci,“ uvedlo na sociální síti Ministerstvo zemědělství ČR.

V tomto duchu bude Česká republika vystupovat na všech nadcházejících pracovních jednáních v Evropské unii. Příští týden v úterý bude chtít ministerstvo jednat o dalším postupu se zástupci Evropské komise. Pokud by se tuzemák musel bez aromatické látky obejít, byla by to pro výrobce velká komplikace, nemá totiž za rumový éter žádnou odpovídající náhradu. Jak 22. září píší Lidovky.cz, pokud by se ministerstvu zemědělství nepodařilo prosadit v Bruselu výjimku nebo dohodnout aspoň maximální možné limity obsahu látky furon, která je z desítek přísad v celém složení rumového éteru nejspornější, znamenalo by to vážné problémy nejen pro výrobce tuzemáků, ale i další firmy, cukráře či pekaře, včetně nadnárodního gigantu Nestlé. Rumový éter je totiž součástí nejen rumu, ale i rumové tresti, která se přidává do velkého množství pečiva a cukrovinek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).