Hlavní navigace

Už jsou jasné hygienické podmínky na dětských táborech

16. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zástupci ministerstva zdravotnictví a České rady dětí a mládeže se shodli na podmínkách účasti dětí na letních táborech. Kolik bude zapotřebí PCR testů, nebo postačí pouze antigenní? A s jakým předstihem?

O dětských letních táborech se v souvislosti s hygienickými podmínkami v posledních dnech velmi mluví. Konečné informace vyhlíželi jak rodiče, tak i organizátoři táborů. Nejasné bylo, zda postačí jeden PCR test, nebo se budou muset děti v průběhu přetestovat.

Mnoho rodičů nevidí problém v samotném testování dětí, ale ve shánění termínu v testovacích centrech, a s napětím vyhlíželi informaci, jak starý případně může test být.

Jak to tedy letos bude?

Děti s PCR testem se nebudou muset v průběhu pobytového letního tábora přetestovat, a to i v případě, že s nimi ve stejný turnus pojedou děti s antigenním testem nebo samotestem. PCR test musí být maximálně 7 dní starý, stejně jako je dnes vyžadováno při vstupu do všech služeb i na akce. Shodli se na tom hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová a předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Přetestování dětí v rámci letních táborů, které trvají déle než týden, bude po sedmi dnech nutné pouze u dětí, které před odjezdem na tábor podstoupily antigenní test nebo samotest na místě. Děti, které na tábor odjedou s PCR testem starým nanejvýš 7 dní, se testování v průběhu tábora netýká. Tato podmínka platí bez ohledu na to, zdali jsou v jedné skupině děti s různými typy testů.

„Hledali jsme kompromis, který umožní zachovat potřebnou úroveň ochrany dětí před případnou nákazou koronavirem a současně umožní hladký nástup na akci a její hladký průběh. Skutečně jsme se snažili táborníkům vyjít maximálně vstříc, ale ochrana zdraví dětí je pro nás zcela nepřekročitelná podmínka. Jsem ráda, že jsme s panem předsedou Sedláčkem našli střední cestu, která vyhovuje oběma stranám,“ vysvětlila hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

„Domluvené podmínky považujeme za funkční kompromis, který je pro rodiče i organizátory zvládnutelný. Budeme doporučovat všem rodičům, aby s dětmi před odjezdem zašli na PCR test, protože pak odpadne povinnost přetestování v průběhu tábora. Nicméně chápeme, že některé děti PCR test třeba nestihnou, organizátoři tak budou připraveni tuto část dětí na místě otestovat,“ uvedl předseda Rady dětí a mládeže Aleš Sedláček s tím, že pro přetestování organizátoři využijí samotesty nebo pozvou mobilní odběrový tým.

Jaké budou konkrétní podmínky

Upravené mimořádné opatření podle dosaženého kompromisu předloží ministerstvo vládě na jejím dalším jednání v pondělí 21. června.

Před nástupem na letní tábor mají povinnost děti splnit jednu z podmínek O–T–N (očkování–test–nemoc):

  • 22 dnů po první dávce očkování (certifikát stažený z portálu ocko.uzis.cz)
  • PCR test starý max. 7 dní
  • Potvrzení o prodělané nemoci, platí max. 180 dnů
  • Antigenní test starý max. 3 dny (přetestování 7. den tábora)
  • Samotest provedený na místě (přetestování 7. den tábora)
  • Potvrzení o testu ze školy, případně čestné prohlášení (přetestování 7. den tábora)

Podle serveru Podnikatel.cz pořadatelé táborů neřeší ani tolik, jestli jsou nařízení zvládnutelná, ale že je zkrátka musí zvládnout. Navíc se se spoustou z nich potýkali už loni a nemají s nimi problém. „Většina opatření, která se týkají zvýšené hygieny na táborech, používání desinfekce apod., jsou stejná jako vloni. Nepředstavují žádné zásadní omezení. Pochopitelné je i letošní testování před odjezdem, byť bude představovat pro rodiče starost navíc,“ uvedl Petr Nový ze společnosti Centrum Robinson.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).