Hlavní navigace

Uvařit instantní polévku jako na obrázku by nesvedl ani Babica

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Kateřina Čepelíková
GALERIE – Uvařili jsme 21 druhů instantních polévek a porovnávali je s obrázky na obale. Polévka z pytlíku to je vlastně vždycky zajíc v pytli. Podívejte se, kdy fotky na sáčcích lžou.

Jen ten, kdo zkříží prsty za zády, může s čistým svědomím prohlásit, že nikdy nesáhl po polotovaru a neusnadnil si ve spěchu práci s obědem. Nejrychlejší bývá polévka, ať už čínská s nudlemi zalévaná do hrníčku nebo klasika, která se na obale tváří, že zbude ještě na zítra. Optimálně pro čtyřčlennou rodinu.

Zamířili jsme do nejbližšího obchodu a ty krásně barevné, „vystylované “ polévky plné zeleniny, nudlí a knedlíčků vám nafotili. V suchém stavu i uvařené, abyste měli srovnání s realitou. A že je mnohdy unylejší, asi netřeba zdůrazňovat.

Galerie: Instantní polévky jako na obrázku?

Tentokrát jsme pominuli složení daných produktů, protože asi každý z nás tuší, že polotovar nikdy nemůže dosáhnout na táhlý půldenní vývar z hovězích kostí doplněný o zeleninu ze zahrádky. Zajímal nás hlavně slibovaný a reálný vzhled a ve druhé fázi i subjektivní dojmy či chuť polévek ze sáčku. Skoro až tragikomicky působí obrázky polévek se zavářkou, která plave na hladině… těstoviny, knedlíčky či hrášek v polévce plavou leda tak fotografům přebalů, těsně před tím, než zmáčknou spoušť.

Dále čtěte: Fenomén českých polévek

Nejhůř z našeho testu vyšly polévky hovězí, slepičí a francouzské, jejichž vývar byl kalný a po zelenině tu mnohdy nezbyl ani odér. Naopak mezi perly, které byly v rámci polotovarových možností výborné a téměř k nerozeznání od fotografie na pytlíku, patřily polévky zahuštěné: čočková a všechny houbové a žampionové.

Příjemným překvapením bylo zjištění, že nejdražší polévka (s 5-zrnnými knedlíčky) patřila mezi nejchutnější, ale ani ta nejlevnější z nejlevnější řady Tesco value (Houbová polévka varná) nepatří do odpadu. Jako jedna z mála odpovídala i po uvaření vyobrazení na přebalu a byla velmi dobrá. Další zajímavostí byl fakt, že téměř všechny polévky od firmy Knorr chutnaly téměř totožně, jen se v nich jednou objevily houby a podruhé hrášek.

Podívejte se: První pomoc při nákupu potravin

Doporučení pro nákup instantních polévek:

  • Když už saháte po polévce z pytlíku, věnujte pozornost složení. Všechny neobsahují konzervanty a haldu sypání začínající na E. 
  • Pokud do polévky přijde půl litru vody, neznamená to, že z ní uvaříte půl litru polévky, viz naše čočkové polévky. Po uvaření nám zbylo max. jeden a půl porce.
  • Každá polévka je určena pro jiný počet strávníků. „Nejlevnější polévka“ je tedy poměrně zavádějící termín. Může stát sice deset korun, ale stěží naplní jeden žaludek. Naproti tomu polévka určená pro 4 osoby určitě nevystačí pro celou rodinu.
  • Když je na přebalu polévky pro 4 osoby vyfocených sedm knedlíčků, bude jich uvnitř nejspíš opravdu jen sedm, ani o jeden víc.
  • Pokud polévka nese název houbová s hříbky, neznamená to, že je v ní košík dubáků, ale třeba pouze jeden jediný gram.
  • Čočková polévka je hustá, chutná, ale víc než jeden člověk se z pytlíku pro dva nenají.
  • Pokud podle návodu přidáte vejce, bude z polévky divná břečka. A protože i oko jí, moc radosti nenadělá.
  • Polévky od společnosti Knorr jsou velmi lahodné, krémové, ale všechny chutnají téměř identicky.

Test dětských kaší: Míchala myšička instantní kašičku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).