Hlavní navigace

Ušní maz poskytuje informace o zdravotním, a hlavně psychickém stavu

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ušní maz (cerumen) je tekutina v uchu lidí a mnoha savců, jehož primárním úkolem je chránit citlivou kůži vnějšího zvukovodu a vytvářet ochranu proti infekcím. Maz udržuje v uchu správné prostředí. Vědci nyní zjišťují další možnosti.

Díky analýze ušního mazu lze také získat informaci o tom, jak velký stres člověk prožívá, nebo se něco dozvědět o jeho zdravotním stavu. Tyto možnosti jsou v současnosti předmětem zájmu vědeckého zkoumání.

Zvýšený hormon kortizol ukazuje na stres

Odběr a rozbor ušního mazu může být jednoduchým a levným způsobem pro určení hladiny hormonu kortizolu. Ta prudce stoupá u lidí ve stresu a klesá, když je člověk uvolněný. Kortizol je však často trvale zvýšený u jedinců s depresí a úzkostmi a jeho přetrvávající vysoká hladina může mít negativní vliv na imunitní systém, krevní tlak a další tělesné funkce.

Existují rovněž onemocnění, k jejímž projevům patří i odchylky v produkci kortizolu. Řadí se mezi ně Cushingův syndrom s nadprodukcí kortizolu a Addisonova choroba, kdy je produkce kortizolu naopak nedostatečná. Lidé s Cushingovým syndromem mají abnormální tukové zásoby, oslabený imunitní systém a křehké kosti. Osoby trpící Addisonovou chorobou trápí zase kromě jiného například nebezpečně nízký tlak.

Informace skryté v uchu

Existuje více způsobů, jak měřit hladinu kortizolu: v krvi, ve slinách, v moči, a dokonce i ve vlasech. Ale není to tak snadné, jak by se mohlo zdát.

„Odběr vzorků kortizolu je poměrně obtížný, protože hladiny tohoto hormonu mohou kolísat, takže vzorek nemusí být přesným odrazem jeho dlouhodobých hodnot. Navíc samotné metody odběru vzorků mohou vyvolat stres a ovlivnit výsledky,“ vysvětluje vedoucí výzkumného týmu Andres Herane-Vivesz londýnské University College.Vědci proto obrátili pozornost k uším.

Ušní maz je stabilní a odolný vůči bakteriální kontaminaci, takže je vhodný pro odběr i analýzu. Poskytne obrázek o hladinách kortizolu v období několika týdnů. Dřívější metody jeho získávání však byly poměrně nepříjemné, a tak vědci vyvinuli speciální tyčinku, která nevyvolává při použití bolest ani nepříjemné pocity. Kolem rukojeti má navíc jakýsi ochranný štít, aby nedošlo k jejímu zasunutí příliš hluboko do ucha a na konci houbu, která maz zachytí. Navíc je vhodná i pro domácí odběr a zaslání vzorku poštou do laboratoře.

Rychlé, jednoduché a spolehlivé

V pilotní studii pak experti shromáždili krev, vlasy a ušní maz od sedmatřiceti dobrovolníků ve dvou různých časových obdobích. Při odběru ušního mazu použili nejprve klasickou metodu, poté i nově vyvinutý odběrový tampon.


Autor: Trears / University College London

Speciální tyčinka pro odběr ušního mazu

Následně srovnali spolehlivost měření kortizolu z ušního mazu s analýzou provedenou z krve a vlasů.

Zjistili, že kortizol byl více koncentrovaný v ušním mazu než ve vlasech, takže analýza byla přesnější, a navíc rychlejší i snazší v případě odběru novou tyčinkou. Kortizol v ušním mazu byl také méně citlivý na výkyvy způsobené například konzumací alkoholu nebo krátkodobou stresující událostí.

Slibné výsledky dávají naději na jednodušší diagnostiku

Vědci svá zjištění publikovali počátkem listopadu letošního roku a do budoucna doufají, že by ušní maz mohl být použit také ke sledování jiných hormonů.

Považují rovněž za nutné zahrnout do navazujících výzkumů asijské účastníky, protože značná část Asiatů produkuje spíše suchý, šupinatý ušní maz místo vlhkého a voskovitého, který je typický pro většinu ostatních obyvatel naší planety.

„Po této úspěšné pilotní studii doufáme, že se nám podaří vylepšit a zjednodušit diagnostiku a péči o miliony lidí s depresemi nebo jinými zdravotními obtížemi, souvisejícími se změnami hladiny kortizolu, jako je třeba Addisonova nemoc a Cushingův syndrom i mnoho dalších stavů,“ uvádějí odborníci ve svém prohlášení.

Rovněž zkoumají, zda by tato metoda mohla být užitečná k měření hladin glukózy anebo protilátek proti různým onemocněním včetně viru SARS-CoV-2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).