Hlavní navigace

Typické vánoční nehody podle pojišťovny: požáry stromečků vystřídaly požáry adventních věnců

4. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Advent a vánoční svátky bohužel provázejí i nehody a úrazy. Své o tom vědí v pojišťovnách. Zde je výčet nejčastějších karambolů, s nimiž se setkávají právě v čase „domácí pohody“.

Období adventu a Vánoc je pro pojišťovny spojeno s poněkud jinými událostmi než po zbytek roku. „Dochází k výkyvu v některých druzích škod nebo příčin škod, k nimž po zbytek roku dochází v mnohem menší míře. Z dřívějška si vybaví asi každý obrázek hořícího vánočního stromku, to už je ale minulost. ‚Vývoj‘ pokročil i v této oblasti,“ uvádí pojišťovna Uniqa v tiskové zprávě zaměřené právě na typické škody, s nimž se během prosince setkává při jejich vyřizování nejčastěji.

Pojišťovna přináší přehled toho nejnebezpečnějšího, co může narušit sváteční atmosféru.

Co se dozvíte v článku
  1. Adventní věnce
  2. Elektrické svíčky
  3. Faktor alkohol
  4. Pyrotechnika
  5. Šťastné a veselé…

Adventní věnce

Požáry vánočních stromečků vystřídaly požáry adventních věnců. Plameny nehlídané svíčky na dekoraci dokážou spolykat nejen věnec, ale i stůl a případně nakonec vybavení celé místnosti.

„Domácnosti jsou v dnešní době doslova přeplněny vybavením z materiálů, které se snadno vznítí a rychle hoří, přičemž může docházet také k úniku toxického kouře,“ popisuje zkušenosti pojišťovny Uniqa její mluvčí Eva Svobodová. Jde například o čalouněný nábytek, matrace či plastové díly.

Elektrické svíčky

Zejména ve čtvrtích rodinných domů to během adventu často vypadá, že obyvatelé soutěží o nejzářivější dům široko daleko. Na domech září řetězy s elektrickými světýlky, v zahradách jsou svítící sobi a ve štítech blikají hvězdy… Zde všude však hrozí úrazy elektrickým proudem.

„Vyznavači světýlek chtějí často ušetřit na pořízení všech potřebných pomůcek, což se ale nemusí vyplatit. Pochybné zboží bývá levné, ale nemá povinné atesty nebo je nespolehlivé,“ říká Eva Svobodová. A k tomu ještě hrozí pád z výšky, pokud chceme výzdobu opravdu až po střechu.

Faktor alkohol

Období setkávání je u nás mnohdy spojené s konzumací alkoholu, a to někdy značnou. Během vánočních svátků stoupá počet škod, u něhož musí pojišťovny tento faktor zohlednit. Hrozí tedy nejenom újma na zdraví, případně na majetku, ale také to, že z pojistky nic neuvidíte.

„Obecně platí, že jde o hrubé porušení povinností z pojištění, a klient tedy musí při škodě počítat s postihem. Posuzujeme vždy, jaký vliv měl alkohol na vznik a rozsah vzniklé škody, a podle toho své pojistné plnění krátí. V případě zvláště závažného provinění pod vlivem alkoholu lze výplatu z pojištění odmítnout,“ vysvětluje mluvčí pojišťovny.

Pyrotechnika

Silvestrovské veselí spojené s vlastním ohňostrojem může skončit neštěstím. Bohužel každoročně se dostanou na trh nespolehlivé petardy pochybného původu. A bohužel na to každoročně někdo doplatí.

„V kombinaci s alkoholem se mnozí najednou cítí být pyrotechnikem. Tak vznikají úrazy, často velmi těžké. Každoročně jich Uniqa řeší několik, bohužel i u dětí,“ konstatuje Eva Svobodová.

Buďte proto opatrní. A i když vše proběhne v pořádku, nezapomínejte venku zbytky „munice“ po oslavě uklidit, aby se nedostaly do nepovolaných rukou. 

Šťastné a veselé…

Čas adventu a Vánoc provázejí i další rizika, na která jsme již dříve upozorňovali v našich článcích. Jde například o možné úrazy očí, a to nejen spojené se zmíněnou pyrotechnikou, ale třeba při smažení kapra či pálením prskavek.

Jedním z „moderních“ úrazů je popálení tavnou pistolí, která se v poslední době hojně užívá při výrobě domácích vánočních dekorací.

Ke zvýšené míře úrazů přispívá také možná únava a stres, které někdy a u někoho toto období provázejí. Buďte na sebe opatrní, ať si skutečně můžete užít „šťastné a veselé“ Vánoce…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).