Hlavní navigace

Tipy pro zdravé zažívání bez léků

23. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Trápí vás zažívací potíže? Nadýmání, průjem, pálení žáhy? Odhalte několik triků, jak zlepšit své trávení. Někdy je to celkem jednoduché.

Naše psychické rozpoložení ovlivňuje velká spousta faktorů. Ať už je to pracovní vytížení a rodinné povinnosti nesoucí s sebou stres a zodpovědnost, či osobní nároky na sebe sama. Tohle všechno a mnoho dalšího má vliv i na naše tělo. Konkrétně na naše zažívání. A naopak. Správné trávení je totiž základ nejen pro fyzické zdraví, ale i to psychické. Ovlivňuje naši náladu a sebehodnocení. A čím je to způsobeno?

Ne nadarmo se střevům říká „druhý mozek“. Střeva jsou něco jako smyslový orgán, ve kterém jsou až miliony neuronů, jež vysílají vzruchy do našeho mozku. Ve střevech se tvoří až 95 % serotoninu – hormonu dobré nálady, a proto je velice důležité nejen pro naše zažívání, ale i pro celkovou psychickou pohodu, aby ve střevech vše fungovalo a my se cítili dobře. Nemluvě o tom, že třeba takové nafouklé břicho nebo zácpa jsou pro každodenní fungování velice nepříjemné, někdy až bolestivé, a na náladě rozhodně nepřidají. A dorazí nás pohled do zrcadla, kde vidíme své nafouklé břicho, a sebevědomí klesá na bod mrazu. Jak proti tomu bojovat?

Co se dozvíte v článku
  1. Různé druhy problémů se zažíváním
  2. Jak bojovat s trávicími obtížemi a nadýmáním
  3. Jak zklidnit rozbouřený žaludek
  4. Vsaďte na zeleninu
  5. Co by ve vaší kuchyni nemělo chybět
  6. Stud není na místě
  7. 10 rad pro zlepšení trávení

Různé druhy problémů se zažíváním

Naše trávicí ústrojí neustále pracuje, tělo zpracovává živiny, potravu a vodu. Na procesu rozkladu se podílí celá řada střevních bakterií. Pakliže pracují správně, zažívací problémy se nám z větší části vyhýbají. Pokud ale máme narušenou střevní mikroflóru, začínají se objevovat trávicí potíže.

Chod střevních bakterií ovlivňuje zejména náš způsob života. Ať už je to stres, pracovní tempo, životní styl, nebo životospráva. Projevy zažívacích problémů mohou být rozmanité:

Průjem

Za průjem označujeme vodnatou stolici, která se objevuje zhruba 3× a vícekrát během dne.

Akutní průjem nás může postihnout kdykoliv během dne, například po určitém jídle, které nám zrovna nesedne. V tomto případě je možné riziko dehydratace a minerálního rozvratu.

V takových případech je dobré zařadit například Endiaron, který se podává v době infekčního průjmu, vhodná probiotika, kterými obnovíte střevní mikroflóru, či tradiční „černé“ aktivní uhlí, které na sebe váže škodlivé látky.

Jste-li milovníky kávy, zkuste se poohlédnout po jejích alternativách, protože právě kofein průjem ještě podporuje.

Problémy s trávením

Problémy s trávením s sebou nesou nepříjemné pocity plného břicha. Pomocníkem by nám mohly být trávicí enzymy nebo kvalitní uklidňující čaje.

Pokud máte pocit, že je váš žaludek „jako na vodě“, pomocníkem je kuřecí vývar či sklenička Coca-Coly.

Na bolavý žaludek můžete vyzkoušet i teplé obklady.

Pálení žáhy

Pálením žáhy se myslí navrácení žaludeční šťávy zpět do jícnu, kde dojde k podráždění a následnému pocitu pálení.

V tomto případě nám může pomoci krátký odpočinek po jídle, kdy se natáhneme, nebo tabletky, které neutralizují žaludeční šťávy.

Z přírodních zdrojů proti pálení žáhy můžete vyzkoušet heřmánek, mléko, jedlou sodu nebo oloupané jablko.

Ke snížení žaludečních šťáv poslouží meruňky, mandle, vločky, fenyklový čaj nebo květák.

Nadýmání

Některá jídla nám dokáží opravdu zavařit. Zná to snad každý. Nafouklé a bolavé břicho, křeče… Nic příjemného. Plyny v našem těle ale vznikají přirozeně. Jíme – a jedení je běžnou příčinou nadýmání, protože naše tělo tráví potravu, a tím vyprodukuje určitého množství plynu, za den až k půl litru. Velkou chybou mnoha lidí, kterou si zadělávají na problémy se žaludkem, je, že u jídla spolykají nevědomky velké množství vzduchu, protože jídlo jedí ve spěchu, shonu, nebo u toho navíc povídají.

Produkci plynů značně zvyšují některé potraviny, jako jsou luštěniny nebo zelenina, a další faktory typu věk, stres a hormonální nerovnováha. Nadýmání ale může být i příznakem zdravotních problémů, jako jsou syndrom dráždivého tračníku či potravinové alergie a intolerance.

Potravinové alergie a intolerance

Pro začátek je dobré si říci, že alergie a intolerance není totéž. Potravinovou alergií je myšlena nepřiměřená reakce našeho imunitního systému na určitou potravinu – konkrétně její složku, zpravidla glykoprotein. K nejčastějším potravinovým alergiím patří alergie na arašídy, sóju nebo ryby, více o jednotlivých alergenech v seriálu Alergeny v jídle.

Potravinová intolerance je pak metabolickou poruchou. Jedná se o nedostatek či úplnou absenci enzymů, které se podílejí na zpracování potraviny a jejích složek. Nejčastější je laktózová intolerance. Tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr (laktózu).

Jak bojovat s trávicími obtížemi a nadýmáním

Věděli jste, že trávicí proces začíná již ve chvíli, kdy jídlo vložíte do úst? Proto kousejte. Kousáním se aktivizují trávicí enzymy, a tím připravujeme žaludek na jídlo. Mimoto sliny změkčují potravu. Usnadňují tak samotný proces trávení a díky tomu, že obsahují enzym alfa-amylázu, napomáhají k trávení škrobů.

Zařaďte hořké pokrmy. Hořkými jídly stimulujete peristaltiku střev a žaludeční šťávy, které napomáhají vstřebávání potravy.

Zařaďte probiotika. Například jablečný ocet je skvělý pro svoji kyselost, napomáhá rozkladu potravy. Probiotika zlepšují vstřebávání potravy, posilují imunitní systém a podílejí se na léčbě dráždivého střeva. Jejich zdroji jsou zejména mléčné výrobky, jako jsou kefíry, acidofilní mléka nebo zakysané výrobky.

Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách 

Mějte dostatek vlákniny. Vláknina, která je obsažená především v ovoci, zelenině nebo celozrnných výrobcích, napomáhá pravidelnému vyprazdňování a navazuje na sebe škodliviny ze střev. Vláknina mimo jiné pomáhá v prevenci proti divertikulóze nebo hemoroidům.

Jezte do polosyta. I jestli vás doma učili dojíst vše, co máte na talíři, ne vždy to je přínosné pro váš zažívací trakt. Tělo lépe zpracuje potravu, pokud žaludek nebude úplně přeplněný.

Eliminujte polykání vzduchu. Mnoho lidí během jídla mluví, spěchá, něco řeší. Ne, žádný multitasking v tomto ohledu, prosím. Když jíte, snažte se doopravdy jíst, soustředit se na jídlo a zbytečně do sebe nedostávat vzduch během jídla. Naučte se jíst pomalu, jídlo vnímat a vychutnávat si ho.

Jezte v klidu a pravidelně. Pocity horšího trávení může vyvolávat nejen nekvalitní jídelníček, ale i prostředí, ve kterém jíme. Na naše střeva má vliv stres, nedostatek spánku, pracovní vyčerpání či nepravidelná životospráva. Samotné trávení vyžaduje nějaký čas, proto je vhodné jíst pomalu a nehltat.

Vyzkoušejte FODMAP dietu. Nebojte se, nelákáme vás na žádnou dietu pro hubnutí. Jedná se o anglickou zkratku pro určité potraviny, které jsou těžce absorbovány v tenkém střevě. Putují až do tlustého střeva, kde dochází ke kvašení potravy. Právě z těchto druhů jídla nás mohou trápit časté bolesti břicha, plynatost, průjem nebo zácpa. Naopak vhodnými potravinami (tzv. low FODMAP) jsou například banány, borůvky a citrusové plody pro svůj nízký obsah fruktózy. Dále tofu, kdy během jeho výroby nedochází k fermentaci, rýže, pohanka, amarant nebo quinoa, bezlepkové obiloviny, ledový nebo hlávkový salát, špenát, zelené bylinky podporující trávení, kuřecí a rybí maso, kvalitní hovězí nebo vejce. Podrobněji v článku Nový typ diety, která pozná, co vám v jídle vadí.

Omezte umělá sladidla. Až příliš jsme si navykli na sladkou chuť, a abychom eliminovali rafinovaný cukr, přešli jsme na umělá sladidla. Pravdou ale je, že při konzumaci umělých sladidel dochází k rozvoji nesnášenlivosti glukózy, která může mít za následek křeče v břiše nebo průjmy. Nechceme tím říct, abyste se vrátili zpět k bílému cukru. Spíše se naučte vnímat přirozenou chuť jídel, než je zbytečně doslazovat.

Jak zklidnit rozbouřený žaludek

Někdy to s jídlem můžeme přehnat více, než bychom chtěli, a náš žaludek nám to může dát zpětně pěkně najevo. Mimoto náš trávicí trakt je velice citlivý na vnější vlivy, jakým je stres, velké množství kávy či alkoholu.

Pokud nechcete hned sahat po tabletkách, vyzkoušejte například zázvorový čaj pro zklidnění žaludku a proti křečím nebo uklidňující heřmánek.

Pro podporu trávení jsou skvělým pomocníkem sušené švestky, které působí proti zácpě, řepa nebo obyčejná voda s citronem, která obsahuje flavoniody, které působí jako tonikum.

Vsaďte na zeleninu

Zelenina je nejen skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, ale mimo to mají některé druhy i pozitivní vliv na zlepšení trávení.

Celer je skvělým pomocníkem proti zácpě, zklidňuje podrážděný žaludek a působí antibakteriálně.

Karotka působí proti nadýmání a zácpě, stejně tak jako hrušky.

A když už jsme u ovoce, takový banán neutralizuje žaludeční kyseliny a napomáhá redukovat pálení žáhy.

Co by ve vaší kuchyni nemělo chybět

Dobrým pomocníkem může být mleté lněné semínko, které mimo jiné obsahuje vitamíny jako hořčík, fosfor nebo zinek. Lněné semínko můžeme přidávat do pečení či ovesných a dalších obilných kaší.

Popíjet můžete Vincentku, která rozpouští hleny v dýchacích cestách, žaludku i střevech.

Pokud nejste dvakrát kamarád se zeleninou, v lékárnách naleznete i přírodní psyllium, které je bohaté na vlákninu. Přidat ho můžete do pečení nebo smíchat s vodou a vypít.

Přírodní pomoc získáme i od bylinek. Nejznámějším pomocníkem je fenykl obecný, který napomáhá zmírňovat nadýmání a podporuje proces trávení. Máta peprná kromě posilování trávení ještě navíc zmírňuje křeče a zvyšuje produkci žaludečních šťáv.

Vhodné je se celkově zaměřit na stravu a omezit ve svém jídelníčku sladká a příliš tučná jídla, dráždivé koření, kávu a alkohol. Tučné jídlo například zpomaluje trávicí proces a zvyšuje možnost zácpy.

Stud není na místě

Asi každý z nás si někdy zažil nepříjemné bolesti břicha, ať už po sytém nedělním obědě, nebo v rámci dlouhodobých potíží. Vždy je ale dobré to nějakým způsobem řešit – ať už změnou životosprávy, bylinkami, či v případě trvání problému návštěvou lékaře.

Ať už nadýmání, zácpa, nebo nepříjemné pocity v břiše – všechno to jsou témata, která jsou v naší společnosti tabu, a přitom jimi trpíme více či méně všichni. Nebojte se o nich více mluvit a své problémy řešit.

10 rad pro zlepšení trávení

  • Jezte méně a častěji. Nejezte příliš těžká jídla před spaním.
  • Dbejte na dostatek vlákniny ve stravě. To znamená několik porcí ovoce a zeleniny během dne. Také dbejte na zařazení luštěnin, obilovin a celozrnných výrobků, které vlákninu přirozeně obsahují.
  • Zařazujte 3–5× do týdne rybu a mořské plody.
  • Eliminujte z vaší stravy nadbytek živočišných tuků a smažených pokrmů.
  • Zařazujte fermentované potraviny a probiotika. Probiotika jsou živé mikroorganismy v potravě, které zlepšují naši střevní mikroflóru. Mimo to vstřebávají důležité vitamíny a minerály jako železo, chrom nebo vápník, které z potraviny získáváme. Funkcí probiotik je omezení tvorby organických sloučenin, snížení kyselosti, a tím zpomalení množení škodlivých bakterií a kvasinek.
  • Mějte ve svém jídelníčku dostatek libového masa.
  • Dbejte na dostatečný pitný režim, napomáhá trávení. Zvolit můžete čistou neperlivou vodu, vodu ochucenou o citron či limetku nebo bylinné čaje.
  • Pozor na léky. Známe to všichni – něco nás bolí a už automaticky saháme po uklidňujících tabletkách. Lidé si odvykli snášet bolest, a tak každé trápení zahánějí zapíjením léků, které bolesti do pár minut utlumí. Jenže si tímto zaděláváme na problémy s vředy.
  • Dbejte na dostatečnou pohybovou aktivitu a omezte kouření.
  • Udržujte si optimální a zdravou váhu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovala psychologii na Západočeské univerzitě v Plzni, studuje nutriční terapii a absolvovala kurz výživového poradce, včetně akreditovaných seminářů zaměřených na výživu. Jejím koníčkem je psaní článků o zdravé a vyvážené stravě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).