Hlavní navigace

Testy na COVID-19 ze slin už využívají české laboratoře

12. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Diana Biotechnologies
Jsou stejně přesné jako klasické PCR testy, ale na rozdíl od nich nejsou nepříjemné a nevyžadují k provedení odborného pracovníka. České testy ze slin jsou navíc použitelné pro klinickou diagnostiku a české laboratoře je postupně zavádějí do své nabídky.

Přímé PCR testy ze slin od Diana Biotechnologies jsou mimořádně přesné a plnohodnotně nahrazují doposud nejrobustnější PCR testy ze stěru z nosohltanu. Unikátní diagnostika také umožňuje laboratořím rozpoznat, zda je testovaný nakažen tzv. britskou mutací COVID-19. 

Hlavní výhody testů ze slin

„Naše PCR testy ze slin jsou příjemnější, jednodušší a rychlejší oproti dosavadním PCR testům stěrem z nosohltanu. Přitom se i v praxi potvrzuje, že jsou přinejmenším stejně spolehlivé, a dokonce jsou citlivější než testy ze stěrů,“ uvádí Václav Navrátil, CEO Diana Biotechnologies. „Zároveň umožňují samoodběr, u kterého není potřeba odborně vyškolený personál. Díky tomu je můžeme využít k pravidelnému testování v nemocnicích, firmách i ve školách, a zamezit tak šíření nákazy v kolektivech. Pravidelné testování je jednou z klíčových cest ke zvládnutí pandemie.“ 

Galerie: České testy na COVID-19 ze slin

Už se zavádějí v České republice

Přímé PCR testy ze slin od Diana Biotechnologies prošly důkladnou validační studií a byly následně notifikovány pro klinickou diagnostiku u Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Nyní mohou být využívány k diagnostice COVID-19 i v rámci celé EU a v dalších státech. Už nyní je úspěšně používá několik českých laboratoří a jejich kapacita se postupně navyšuje tak, aby byly brzy dostupné po celé ČR. 

„Naše testy ze slin již standardně využívají laboratoře Agellab na několika odběrových místech na Moravě, v pilotním provozu nyní testy ze slin zavádějí i pražské laboratoře Prevedig, GHC Genetics a Vidia Diagnostika,“ říká Martin Dienstbier, finanční ředitel Diana Biotechnologies. „Zájem registrujeme od mnoha dalších diagnostických laboratoří v Česku i zahraničí. Díky pokročilé automatizaci může při plném vybavení každá laboratoř otestovat až pět tisíc vzorků denně. S rostoucím zájmem zvedáme také výrobní kapacity a jsme připraveni produkovat miliony testů měsíčně.“ 

Jak testy ze slin fungují 

  • Samoodběr slin je velmi jednoduchý a nevyžaduje přítomnost odborného personálu. 
  • Pacient si nejdříve mírně odkašle do roušky a poté si odplivne do speciální zkumavky s náustkem, která je označena unikátním kódem pro identifikaci vzorku. 
  • Tu zašroubuje a bezpečně uzavřenou zkumavku předá personálu na odběrovém místě. 
  • V laboratoři pak probíhá analýza. Zda je pacient pozitivní či negativní, ukáže PCR přístroj do 1,5 hodiny. 
  • Na rozdíl od ostatních PCR testů není nutná přístrojově náročná izolace virové RNA, která PCR testům obvykle předchází. Díky tomu je celý proces testování rychlejší a robustnější. 
  • PCR testy ze slin Diana Biotechnologies rozlišují i britskou mutaci COVID-19.

Jsou přesné a hodí se všude

Testy ze slin jsou podle dosavadních studií přinejmenším srovnatelně citlivé jako testy stěrem z nosohltanu. Nejnovější výsledky z praxe ukazují, že testy ze slin jsou dokonce citlivější než testy z nosohltanu. 

„PCR testy ze slin zachytily v klinické studii dokonce o několik nakažených více než ty z nosohltanu. Očekáváme, že v reálném provozu bude rozdíl v záchytech ještě výraznější, protože odpadá proces odběru stěrů, ve kterém se často chybuje. Testy ze slin také umožňují pravidelné testování vybraných skupin, jako jsou zaměstnanci firem či studenti,“ dodává Václav Navrátil.

Díky citlivosti, která je až o několik řádů vyšší než u antigenních testů, dokáží odhalit i slabé virové nálože při začínající infekci několik dní před příznaky. Při pravidelném testování je tak možné infikované například v pracovním kolektivu či škole izolovat dříve, než se stanou vysoce infekčními pro své okolí, a zabránit tak dalšímu šíření nákazy v kolektivu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).