Hlavní navigace

Test: Papírové kapesníky obsahují mikroby již z výroby

8. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Spotřebitelská organizace dTest otestovala šestnáct značek papírových kapesníků. U všech vzorků zkoumala pevnost, savost, přítomnost mikroorganismů a výskyt nežádoucích chemických látek, hodnotila také informace uváděné na obalu.

V posmrkaném kapesníku se to mikroorganismy jen hemží. I proto řada z nás volí kapesníky jednorázové, papírové. Nakolik hygienický je ovšem nerozbalený papírový kapesník? Překvapivé zjištění přinesl test dTestu.

Test papírových kapesníků

Jak sdružení informuje v tiskové zprávě, analýza mimo jiné odhalila, že některé kapesníčky obsahují mikroby již v momentě, kdy se teprve dostanou zákazníkovi do ruky. Nezávislý test také ukázal, že neplatí přímá úměra mezi počtem vrstev a kvalitou ani mezi kvalitou a cenou kapesníčků. dTest navíc potvrdil dvojí kvalitu zboží prodávaného u nás a v zahraničí, o které se mluví zejména v souvislosti s potravinami.

Ze široké nabídky papírových kapesníků na našem trhu se dTest zaměřil na tří- a čtyřvrstvé varianty v kapesním balení. V supermarketech a drogeriích nakoupil 16 velkých balení papírových kapesníků po 10 až 30 balíčcích, které podrobil odbornému testování (kompletní výsledky najdete v časopise dTest nebo na dTest.cz). Zatímco pevnost a savost kapesníků lze vyzkoušet v domácích podmínkách, chemickou analýzu zvládne jen laboratoř. Jaké byly výsledky?

Bakterie v nepoužitých kapesnících

Papírový kapesník používáme nejen ke smrkání; vytáhneme ho při řešení nehod v podobě rozlitých tekutin, utření rukou, zabalení zbytku jídla nebo přiložení ke krvácející ráně. A zde mohou představovat problém bakterie, jejichž výskyt ukázala analýza.

„Z bezpečnostního pohledu patří mezi největší riziko aerobní mezofilní a sporogenní bakterie, tedy takové, které potřebují k životu kyslík a střední teploty. Mikrobi se dostávají do výrobních strojů zřejmě s prvotní surovinou, snadno v nich přežívají a vytvářejí na různých površích biofilm. Voda, která stroji cirkuluje, je pak úspěšně roznáší dál,“ komentuje výsledky analýzy dTest.

Balit do kapesníčků svačinu není dobrý nápad. „I když kapesník není primárně určený pro kontakt s potravinami, očekáváme od něj velkou míru hygieničnosti. Neměl by proto obsahovat sporogenní bakterie, jaké jsme našli ve výrobcích dm Soft & Sicher Recycling, Harmony Extra Soft Premium a Kaufland/K-Classic Supersoft Handkerchiefs,“ popisuje nález Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a dodává: „Kapesníky Kaufland/K-Classic Supersoft Handkerchiefs navíc obsahovaly nejvíce mezofilních bakterií.“

Chemie z kapesníků problém nepředstavuje

Chemické látky jako optické zjasňovače, formaldehyd nebo antimikrobiální látky se mohou dostat do kapesníků během výroby a zpracování papíru. dTest zkoumal, jestli se z kapesníků tyto sloučeniny mohou uvolňovat do okolního prostředí při praktickém používání. Naštěstí žádný z testovaných kapesníků s danou zkouškou neměl problém.

Dvojí kvalita i u kapesníků

„Velmi nás také zajímalo, jak se liší stejné výrobky prodávané v různých evropských zemích. V akreditované laboratoři jsme proto testovali české kapesníky spolu se vzorky od zahraničních spotřebitelských organizací,“ popisuje Hana Hoffmannová.

Díky mezinárodní spolupráci dTest otestoval dvojí kvalitu papírových kapesníků stejných privátních značek obchodních řetězců z různých zemí.

To je případ kapesníčků Lidl/Floralys ze slovinského, rakouského, švédského a českého obchodního řetězce. Mezi nejlepšími (z Rakouska) a nejhoršími (z Česka) činil rozdíl v celkovém hodnocení 20 procentních bodů. Český produkt ztrácel skoro ve všech hodnocených parametrech: v pevnosti, savosti a mikrobiologii, přitom je srovnatelně drahý (15 Kč / 10 balíčků) jako jeho rakouský bratr (v přepočtu 48 Kč / 30 balíčků).

Horší kvalitou v porovnání se zahraničím trpí také české papírové kapesníky značky Billa/Clever. Zatímco balení z Česka ukrývá třívrstvé kapesníčky, rakouská verze je čtyřvrstvá. České Billa/Clever Kapesníčky (14,90 Kč / 10 balíčků) získaly o devět procentních bodů méně než Billa/Clever Taschentücher samtweich (v přepočtu 48 Kč / 30 balíčků), protože nejsou tak pevné a měly horší výsledky v mikrobiologických zkouškách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).