Hlavní navigace

Teenageři mohou svoje problémy probrat online v anonymních chatech s odborníky

26. 2. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nadační fond Twisten Foundation spustil online chaty #KareMe pro dospívající chlapce a dívky, kteří prožívají krizi nebo se potýkají s duševními problémy. Projekt zastřešují psychologové společnosti Endlessly a v chatech online budou připraveni odborníci vyškolení v krizové intervenci.

Služba má pomáhat zejména v situaci, kdy si teenager neví rady a hledá pomoc. Funguje jako nárazový kontakt, nemůže nahradit dlouhodobou terapii. Chat se uskuteční na platformě Zoom a pro zachování anonymity můžou mít obě strany vypnutou kameru i mikrofon a jen si psát. 

Teď by mu bylo dvacet. Jeho máma založila nadaci, která chce pomáhat mladým lidem s depresí Přečtěte si také:

Teď by mu bylo dvacet. Jeho máma založila nadaci, která chce pomáhat mladým lidem s depresí

Odborníci se budou věnovat každému, kdo bude chtít službu využít. Online chaty jsou zdarma, anonymní a všechno, s čím se klienti svěří, zůstanete jen mezi nimi a odborníky. Chaty trvají 45 minut. Přihlásit se může každý, kdo hledá radu nebo pomoc, a to prostřednictvím rezervačního systému na našem webu, říká Anna Frombergerová z Endlessly. 

Tato aktivita je první z těch, které nadační fond Twisten podporuje, zároveň chystá natáčení podcastů ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví. Spolupráce s touto prestižní organizací by měla pokračovat i v budoucnu.

Kromě aktivity směrem k dospívajícím fond také inicioval uspořádání kulatého stolu v Poslanecké sněmovně. Bude se konat v dubnu a sejdou se kolem něj nejen politici, ale také odborníci na duševní zdraví ze všech sfér, ať jsou to státem, či ze zdravotního pojištění placené organizace nebo nadace. Rádi bychom, aby se téma duševního zdraví dospívajících, které není v dobré stavu, stalo celospolečenskou diskusí, říká ředitelka nadace Denisa Stránská.

Na konci roku 2023 založený nadační fond navazuje na mimořádně silný odkaz Karla „Twistena“ Ašenbrenera, talentovaného esportového hráče, který si po boji s depresí loni v červnu vzal život. Od počátku si dává za cíl pomáhat dospívajícím, kteří se nacházejí v podobných situacích jako Karel. Jsme rádi, že se nám v tak krátké době podařilo spustit první projekt určený teenagerům. Online chaty jsou totiž podle výsledků dotazníkového průzkumu, který jsme provedli, pro mladé jednou z nejpřijatelnějších forem komunikace, vysvětluje Ivana Ašenbrenerová, Twistenova matka, která fond spolu s rodinou založila. 

Průzkum Národního ústavu duševního zdraví ukazuje, že psychický stav mladých lidí je alarmující. 

  • U každého třetího deváťáka v Česku se projevují znaky, které ukazují na středně těžké až těžké úzkosti. 
  • Čtyři z deseti navíc mají známky středně těžké až těžké deprese. 
  • Podle Českého statistického úřadu si v roce 2022 v zemi vzalo život 1302 osob. Tato statistika roste nejrychleji právě u mladých lidí. 
  • Sebevražda je nyní důvodem čtvrtiny všech úmrtí ve věkové kategorii 15 až 24 let. 
  • Psychologická péče je přitom často nákladná, dětských psychologů je navíc dlouhodobě nedostatek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).