Hlavní navigace

Solária, stroje na rakovinu?

29. 9. 2009

Sdílet

solárium
Možná už jen pár týdnů budou u nás moci děti a mladí do solárií bez omezení. Zdá se totiž, že už brzy i v Česku začne platit stejné pravidlo, které mají mnohé jiné evropské země: dětem a mladistvým do osmnácti let je snědá kůže ze solária zapovězená. Je opravdu proč se umělého opálení bát?

Všechno začalo počátkem letošního srpna, kdy Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny zveřejnila výzkumy, podle kterých jsou solária stejně nebezpečná jako azbest či kouření, a to kvůli vysokému riziku vzniku rakoviny. To, o čem se dlouho jen mluvilo, má nyní vědecky podložené důkazy. A ze studií jasně plyne, že riziko rakoviny u lidí opalujících se v soláriích je vyšší o 75 procent.

Tím se také vysvětlil rychle rostoucí počet nádorů kůže – nejen v Česku, ale v celé Evropě jich dramaticky přibývá. Lékaři se nejprve domnívali, že to je chybějící ozónovou dírou, ale to by lidé v Austrálii měli podstatně větší úmrtnost na rakovinu kůže než střed Evropy. Jenže mezi oběma regiony zase až tak velké rozdíly nejsou. Za vzrůst rakoviny kůže proto ve velké míře mohou právě solária.

K tématu: Tři největší bludy o opalování. Taky jim věříte?

Jak to začalo?

Solárium

První solária se objevila v Evropě v osmdesátých letech. V Česku o nich tehdy psal časopis 100 + 1 jakožto o velké módní novince. Tehdy ještě nikdo neřešil sílu záření trubic nebo fakt, že se musí často obměňovat. Už tehdy se však objevily varovné hlasy, že tato móda nemusí být úplně zdravá. Přesto se rychle rozšířila a po revoluci se objevila první solária i u nás. Pohledem statistiky to však vypadá takto: ještě před dvaceti lety u nás připadali na sto tisíc lidí 3 až 4 lidé nemocní s rakovinou kůže, dnes je jich už patnáct a každým rokem toto číslo roste.

Je správné, aby byl dětem a teenagerům omezen vstup do solárií?

U nádorů kůže totiž platí, že škodlivé záření, které kůže dostane, se sčítá a po letech věku se nám všechna opalování (které není ostatně ničím jiným než zánětlivou reakcí kůže), vrátí. Třeba v podobě nádoru, v lepším případě jen hlubokých vrásek. Proto se také zvýšení počtu nádorů kůže projevilo až po letech.

„Bohužel jsou to druhy nádorů, které se rozvíjejí často velmi rychle – během několika měsíců až jediného roku se mohou dostat do stadia, kdy je pacientovi už těžké pomoci. V případě nejzákeřnějšího druhu nádoru, melanomu, je prognóza pacientů špatná, na tento nádor se velmi často umírá, ač se lékaři snaží zachránit pacienta sebevíc,“ říká kožní lékař Petr Arenberger, jinak také iniciátor výzvy dermatologů, která chce v Česku zakázat solária pro děti. Sám je totiž léčí. „Dřív bylo téměř nemyslitelné vidět dítě s tímto nádorem. Dnes je to bohužel běžné,“ dodává. A výsledky léčby jsou problematické – doktoru Arenbergerovi už kvůli melanomu zemřela i jedenáctiletá pacientka. Nebylo jí pomoci.

Čtěte také: Opalování v solariu podporuje vznik rakoviny kůže

Dětská kůže totiž ještě nemá tolik vyvinutou obranyschopnost a je vůči ultrafialovému záření mnohem citlivější než dospělá kůže. Navíc platí, že čím dřív se dítě začne opalovat, tím dřív se objeví nádor. Potíž je, že psychiatři už teď léčí několik mladých dívek, které jsou na snědé kůži ze solária doslova závislé. Snědá pleť je totiž stále velkou módou.

Zákaz má šanci

Lékaři se proto spojili a chtějí, aby se při vstupu do solárií podepisovaly podobné dokumenty, jako třeba v nemocnici před operací. Tedy informovaný souhlas se všemi riziky, které z umělého slunce plynou a s tím, že se lidé jdou opalovat i přes tato rizika. Vzhledem k tomu, že děti a mladí do 18 let sami takový dokument podepsat nesmějí, stane se pro ně tímto jednoduchým krokem solárium nedostupné. Hlavní hygienik Michael Vít už dříve dal najevo, že není proti.

Čtěte téma: Informovaný souhlas pacienta: Vědí pacienti, co podepisují?

Solárium

„Začátkem října se sejdeme s hlavním hygienikem, zástupci solárií a kožními lékaři na ministerstvu zdravotnictví a budeme jednat o konkrétní podobě, jak by takové dokumenty měly vypadat. Myslím si, že máme velkou šanci na to, aby to vyšlo,“ říká kožní lékařka Monika Arenbergerová. Zatím by podepisování papírů bylo v soláriích zřejmě jen dobrovolné a zůstalo na libovůli majitele. Do dvou let by však mohl vzniknout zákon, který by dětem a mladým vstup do solárií zakázal úplně po vzoru některých zemí v USA či třeba Anglie.

Provozovatelé solárií totiž také nejsou a priori proti – i je samotné totiž takový dokument ochrání před případnými žalobami. Vadí jim však dvě věci: že se zapomíná na to, že i solária mohou být pro řadu lidí, například ty, co trpí sluneční alergií a nemohou tudíž vůbec na slunce, alternativou k získání hnědé pokožky a hlavně k získání vitamínu D do těla.

A zlobí se i kvůli tomu, že jim v posledním měsíci klesl počet návštěvníků a neuvažují o tom, že to může být stále hezkým počasím, ale bojí se, aby se lidé nezačali bát umělého slunce natolik, že by jej zavrhli úplně. Bojí se, že pro lidi se stane solárium strašákem.

Ještě k tématu: Pozor na nebezpečná solária

Solárium nerovná se automaticky smrt na rakovinu

„Když se návštěvy nepřehání a dodrží se správný opalovací režim pro daný fototyp kůže, tak solárium rozhodně nikomu neublíží,“ řekl Dalibor Čáp z firmy Solarservis. Sám je prý příkladem, protože se opaluje pod umělým sluncem už léta, ale jak říká: s rozumem.

Jedním dechem však dodal, že je nutné dodržovat přísnější režim v kontrole trubic, protože ty mají jen omezenou životnost. Stav přístrojů by se měl podle něj pravidelně kontrolovat, což ovšem ne všichni provozovatelé dělají. Výměna trubic totiž není laciná záležitost. A klient se v soláriu v podstatě nemá šanci dozvědět, jestli jsou trubice nové a tím pádem v pořádku.

Čtěte speciál Vitalia.cz: Jak se vyznat ve wellness

„Už dávno jsme navrhovali, ať vznikne systém, který by po celém Česku zajišťoval kontrolu stáří trubic v soláriích. Třeba tak, že by solária měly podobně jako elektroměry v domácnosti zaplombovaný měřák, který by počítal dobu záření a tím stáří trubic a včas by zahlásil, že je nutná výměna,“ uvedl Čáp. Ministerstvo zdravotnictví na to však tehdy podle něj nereagovalo.

Stejně tak provozovatelé nesouhlasí s tím, aby se u nás šmahem zavedlo evropské doporučení pro maximální přípustné vyzařování trubic. Evropa totiž chce, aby v soláriích existovaly jen slabší typy trubic, kde se lidé neopálí tak snadno. Pro provozovatele by to znamenalo prakticky zrušit všechny turbo přístroje, které opalují rychle a silněji. Jenže: evropská unie to nenařizuje, pouze doporučuje. Takže v tomto směru se u nás zřejmě dlouho nic nezmění.

Autorka je redaktorkou Mf Dnes.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).