Hlavní navigace

Sluneční alergie: I jarní slunce umí kůži potrápit

19. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Až pětině z nás znepříjemní teplé jarní dny, na které jsme tak dlouho čekali. Sluneční alergie si vybírá hlavně ženy. A když už se jí na jaře vyhneme, dovolená u moře to bohužel obvykle „jistí“.

Tak příjemné a hřejivé jsou jarní paprsky! Po dlouhé zimě konečně vysvitlo slunce a bez ohledu na věk nebo pohlaví se vystavujeme na lavičkách v parcích a oprašujeme lehátka na zahradách. Touha po zdravém opálení se ale často zvrtne, přestože kůži zodpovědně namažeme opalovacím přípravkem. Takzvaná sluneční alergie totiž místo snědé pokožky přinese svědivou vyrážku.

Alergie na slunce je záhada

Říká se jí také solární ekzém nebo odborně polymorfní světelná erupce. A je to nejčastější kožní choroba, vznikající v souvislosti s expozicí slunečnímu záření. Že je počet postižených vysoký (deset až dvacet procent populace), je nasnadě. Sluneční aktivita se zvyšuje, ozónová vrstva slábne. Odhalených dekoltů s červenými puchýřky tak přibývá na úkor přirozené zlatavé barvy.

„Zpravidla se první příznaky solárního ekzému objevují u dospívajících a mladých dospělých, výrazně převažují ženy,“ uvádí dermatoložka Naděžda Vojáčková z Polikliniky Anděl. „Je to reakce získaná, příčina není zcela objasněna, projevy recidivují, nejvíce s prvními slunečními paprsky na jaře. Předpokládá se pozdní imunologická reakce na neznámý antigen, který je aktivovaný nejčastěji UVA zářením.“

Od svědění k puchýřům

Termín „polymorfní“ v sobě skrývá různorodost projevů, přehlédnout je ale nemůžete nikdy. Červená ložiska se mohou objevit v celých plochách, nebo vystupují jako pupínky, či dokonce puchýřky, naplněné čirou tekutinou.

„Výsev se objevuje s odstupem několika hodin až dnů po vystavení kůže slunečnímu záření právě na odhalených místech: obličej, krk, dekolt, hřbety rukou,“ popisuje lékařka. „Projevy výrazně svědí.“


Autor: Depositphotos.com

Sluneční alergie trápí hlavně ženy

Kdo nezažil, neví, jak nepříjemná sluneční alergie umí být. Navíc pak každé další vystavení se slunci znamená recidivu – sotva problém ustoupí a nadšeně se opalujete znovu, vyrážka je tu zas. Někdy až do konce léta, kdy se podle lékařky předpokládá tzv. otužení kůže.

Prevence? Solárkem si nepomáhejte

Pokud patříte k těm, kdo se před jarním sluníčkem musí spíš zahalit, zamiřte do lékárny. Beta karoten, vitamín E a C či lykopen vám mohou částečně pomoci. Běžně dostupné jsou kapsle k užívání, často obohacené třeba o zinek nebo měsíček a slibují krásné a zdravé opálení.

„Užívání těchto přípravků může mít pozitivní efekt v rámci komplexní péče ve snaze předejít projevům sluneční alergie. Tyto antioxidanty jsou schopny částečně ochránit kůži před negativními vlivy slunečního záření,“ doplňuje dermatoložka.

Částečná ochrana ale neznamená, že se se sklony k vyrážce po spolknutí kapsle vystavíte bez obav slunci od dvanácti do tří. Na polední opalování má ostatně zapomenout každý rozumný člověk. A vybavit se kvalitními přípravky by mělo být samozřejmostí.

„Opalovací přípravky bychom měli vybírat s ohledem na typ pleti, s vysokou ochranou proti UVB a UVA. Doporučují se přípravky hypoalergenní s převahou minerálních filtrů,“ říká Naděžda Vojáčková.

Opalovací krémy: Jednoduchý návod, jak si vybrat ochranný faktor 

Preventivní docházení „na solárko“ před dovolenou dermatologové také nedoporučují. Rizika totiž daleko převažují nad diskutabilními přínosy.

Chystáte se na dovolenou? „Otužujte se“

  • U moře vaše tělo nezvyklá dávka slunečního záření může zaskočit.
  • V rámci rozumných možností tak pobývejte na sluníčku od jara do odjezdu na dovolenou.
  • Používejte ochranné prostředky a na slunci pobývejte dopoledne a navečer.
  • Nezapomínejte na vhodné opalovací krémy ve slunečném dni ani před výlety na kole, inline bruslích nebo jen procházkou.

Už jste „osypaní?“ Pomůže antihistaminikum

Sluneční alergie vyžaduje disciplínu – neškrábat se na postižených místech, která nepříjemně svědí, je totiž téměř nemožné. Když už se vám tedy situace vymkla z rukou a vyrážka se objevila, najděte v lékárničce volně prodejná antihistaminika (např. Zyrtec).

„Důsledkem jejich účinku předpokládáme zklidnění alergické reakce. Jejich užívání je tedy vhodné do vymizení vyrážky,“ doporučuje lékařka a zároveň radí ošetřovat také lokálně projevy na kůži:

„Pokud mokvají, pomůže tekutý pudr nebo prostředky se zinkem. Zaschlá ložiska je potřeba promazat emoliencii, prospěšné mohou být preparáty s panthenolem.“

U moře buďte s opalováním obezřetní dvojnásob, vysetá vyrážka tu totiž znamená stopku koupání, ze kterého je rázem nepříjemný zážitek. Do konce pobytu se budete moci jen sprchovat čistou vodou. Další vystavování pokožky slunci by bylo také utrpení, postižené oblasti mají být zakryté až do vymizení příznaků.

Když je z vyrážky noční můra

Někdo se opálí dozlatova, jiného pár dní potrápí vyrážka a zvládne ji několika tabletami antihistaminik a promazáváním kůže. Solární ekzém ale může mít i těžký a recidivující průběh. Na odhalených, slunci vystavených místech je kůže sytě červená, z plošných ložisek se stávají pupínky až pupeny, připomínající poštípání, mohou vznikat až puchýřky a puchýře s čirým obsahem. Projevy ustupují velmi pomalu a silně svědí, při dalším oslunění se vrací v nezměněné míře.

„Při těžším průběhu se ke zklidnění akutní reakce využívá efekt lokálně působících kortikosteroidů,“ uzavírá Naděžda Vojáčková „Je také možné zvážit prevenci v podobě kúry pomocí UV lampy – fototerapeutickými přístroji. Ta pak probíhá podle stanoveného protokolu čtyři až šest týdnů v předjaří za dohledu lékaře.“

Odborná spolupráce:

MUDr. Naděžda Vojáčková

Dermatoložka. Specializuje se na pigmentové névy a kožní nádory, jejich diagnostiku, včetně vyšetření dermatoskopem, léčbu a následně dispenzarizaci. Věnuje se také problematice otoků lymfatického původu.

Od roku 1994 pracovala na Kožní klinice FN Na Bulovce, kde působila jako primářka. Nyní působí jako dermatolog v Poliklinice Anděl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).