Hlavní navigace

Skončil v nemocnici vzdálené 350 km. Když je vám špatně, pojedete kamkoliv, říká pacient

13. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Nemocnice Znojmo
ROZHOVOR – Loni odešel do důchodu, který si asi představoval jinak než jako jízdu po nemocnicích. Pacient z Karlovarského kraje, kde byl plný stav, našel pomoc s nemocí COVID-19 až ve Znojmě. „Jsem rád, že tam pro mne bylo místo a že mě dali dohromady,“ děkuje zdravotníkům.

Ve středu 24. února přijala Nemocnice Znojmo pět pacientů z Karlovarského kraje, kterému došla kapacita lůžkové péče. Všichni pacienti byli přijati na standardní lůžka covidových jednotek. Jedním z pacientů byl pětašedesátiletý Luboš Protivný, s nímž nemocnice připravila krátký rozhovor nejen o problémech zdravotních, ale také o transportu ze Sokolova do Znojma. „Když je vám fakt špatně, pak pojedete kamkoliv,“ říká pacient, který se již chystá na propuštění do domácí péče.

Jak se u vás nemoc projevila?

O víkendu mě přepadla zimnice. Polovinu týdne jsem užíval běžné léky na horečku, ale začaly se zhoršovat dechové potíže, na které nic nezabíralo. Protože se to nelepšilo, rozhodli jsme se navštívit nemocnici v Sokolově.

Co následovalo?

V Sokolově mi udělali rentgen a oznámili, že mám zápal plic a že musím v nemocnici zůstat. V pondělí mi byl proveden stěr, který prokázal, že mám COVID-19. Ve středu mi v nemocnici oznámili, že pojedu do Nemocnice Znojmo.


Autor: Nemocnice Znojmo

Přijetí pacientů ze Sokolova ve znojemské nemocnici

Jak jste reagoval na to, že máte jet přes půl republiky do jiné nemocnice?

Na to člověk nemůže nic říct. V daném případě, pokud vám má někdo pomoci, když je vám fakt špatně, pak pojedete kamkoliv. Mám známé, se kterými jsem byl a jsem ve spojení, a situace v Nemocnici Sokolov či Náchod nebyla vůbec dobrá, když jsem tam byl. Takže jsem rád, že pro mne bylo ve Znojmě místo a že mě tu dali dohromady.

Byla cesta dlouhá? Přece jen je to více jak 350 km.

Jsem zvyklý jezdit, nepřipadala mi dlouhá.

Jak to probíhalo po příjezdu do Nemocnice Znojmo?

Po příjezdu jsem byl se dvěma pacienty, taky ze sokolovské nemocnice, hospitalizován na covidové jednotce. Jenomže můj zdravotní stav se zhoršoval, dušnost a kašel se stupňovaly, bylo to strašné. Po dvou dnech jsem byl přesunut na jednotku intenzivní péče. Tam mi tedy hodně pomohli. Holky tam byly pořád v overalech, vůbec jim to nezávidím.


Autor: Nemocnice Znojmo

Luboš Protivný na Interním oddělení Nemocnice Znojmo

Jak se cítíte nyní?

Od pobytu na JIP se cítím opravdu dobře, mám chuť jíst, vždy se těším na jídlo, které všechno sním… Stále přetrvává mírná dušnost, ale po tom, čím jsem prošel, to vnímám jako „maličkost“. Péče na interním oddělení je taky velmi dobrá.

Teď již půjdete domů, máte nějaké plány?

Vyzvedne mě švagr, který mi odvoz nabídl a jede pro mne z Karlových Varů. Odvoz sanitkou by byl komplikovaný a byl by na dlouho. Nejvíce se domů těším na své prostředí, na mé blízké, kteří mě čekají, včetně dvou jezevčíků, kteří se zblázní radostí. Když je vám špatně, je vám jedno, kde jste; jakmile se vám uleví, chcete být co nejrychleji doma, ve svém, se svými.

Galerie: Jak pomáhá fyzioterapeut po prodělání COVID-19

Zdroj: Nemocnice Znojmo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).