Hlavní navigace

Šípková kosmetika

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Böhringer Friedrich, podle licence: CC BY-NC 2.5
Šípky jsou výbornou přírodní ingrediencí na výrobu domácí kosmetiky. Ta je vhodná pro všechny typy pokožky. Fantazii se meze nekladou…

Kdy a kde sbíráme šípky

Plody šípkové růže sbíráme průběžně od konce září do půlky října. Nejlepšími místy sběru jsou čisté oblasti, daleko od „civilizace“.

Jaké šípky na kosmetiku používáme

Na výrobu kosmetiky jsou vhodné především šípky čerstvé.  Abychom si je v tomto stavu uchovali i na další období, můžeme si je zamrazit.

Blahodárné účinky šípků na pokožku

Šípky jsou cennou zásobárnou vitaminů, a právě ty svědčí i naší pokožce.

Z jadýrek šípků se lisuje velmi kvalitní olej. Má slabě žlutavou barvu a je téměř bez vůně. K zajímavým látkám, které jsou v něm obsaženy, patří například kyselina transretinolová, tedy extrémně aktivní derivát vitaminu A. Především díky ní se může olej pyšnit úžasnými regeneračními i léčebnými účinky na pokožku i kožní neduhy.

Pleťové tonikum ze šípků

Toto tonikum má regenerující a vyživující účinky. Doporučuji ho aplikovat na očištěnou pokožku ráno a večer.

  • Potřebujeme: 1 lžíci nasekaných šípků, 2 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody
  • Postup: Šípky přelijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžíci základní tinktury.

Vyživující pleťová maska

  • Potřebujeme: 1 lžíci čerstvých šípků (zbavených semínek a chloupků), 1 lžičku tvarohu
  • Postup: Všechny uvedené přísady rozmixujeme a vzniklou směs pak naneseme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Pak umyjeme.

Hydratující pleťová maska

  • Potřebujeme: 1 lžíci čerstvých šípků (zbavených semínek a chloupků), 1 lžíci nahrubo nastrouhané okurky, 1 lžíci zakysané smetany
  • Postup: Ingredience společně rozmixujeme, vzniklou směs v silné vrstvě naneseme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit, pak opláchneme.

Vyživující šípkový olej

  • Potřebujeme: 4 lžíce nasekaných šípků, u kterých jsme odstranili jadérka a chloupky, 0,5 litru sezamového oleje, 2 lžíce lihu
  • Postup: Kousky šípků zalijeme olejem (musí být úplně ponořené) a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, plody řádně vymačkáme, přidáme líh, nalijeme do sklenice a uschováme v lednici.
  • Použití: Olej nanášíme jemnými krouživými pohyby na obličej a dekolt. Můžeme ho také používat k opečovávání pokožky celého těla.

Šípková mast

  • Potřebujeme: 150 g kokosového oleje, 2 lžíce nasekaných šípků, 1 lžičku lihu
  • Postup: Kokosový olej rozpustíme a jak začne bublat, tak do něho přisypeme šípky. Vše necháme 3 minuty provařit. Poté odstavíme a necháme 6 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby směs jemně přihřejeme, vše řádně přešleháme ručním šlehačem, poté ještě přecedíme přes jemné sítko a nakonec přidáme líh.
  • Mast skladujeme v lednici, hotová vydrží i 60 dní. Můžeme si ji uskladnit v menších krabičkách v mrazáku a používat dle potřeby.

Aktivátor podporující růst vlasů

  • Potřebujeme: 3 lžíce čerstvých šípků, 0,5 litru kvalitního bílého vína
  • Postup: Ingredience smícháme dohromady a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Denně potřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme (přes jemné sítko či plátýnko, abychom odstranili chloupky), nalijeme do sklenice a skladujeme v lednici.
  • Použití: Vzniklým aktivátorem denně masírujeme vlasovou pokožku, necháme hodinu působit, poté vlasy umyjeme.

Vlasový aktivátor

  • Potřebujeme: 1 lžíci nasekaných šípků, 1 lžičku kořene lopuchu, 1 lžičku kopřivy, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky, 2 dl destilované vody
  • Postup: Léčivky zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme destilovanou vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si každý den, po dobu 3 – 4 měsíců masírujeme pokožku hlavy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).