Hlavní navigace

Žaludy v kuchyni? Pochoutka jako od Rumcajse

6. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Žaludy se v kuchyni jen tak nevidí. I naši předkové se k nim uchylovali spíše v době nouze. Žaludovka je přitom chutná náhražka kávy a se žaludovou moukou se dá slušně kouzlit.

Když jsem poprvé ochutnala „žaludovku“, náhražku kávy vyrobenou jen a pouze ze žaludů, mojí první asociací byl obrázek pohádkového loupežníka Rumcajse, jemuž žaludy sloužily především jako „munice“ do bambitky. Žaludovka mi ale chutnala. Pravděpodobně neohromí Italy a jiné milovníky kávy, mně ale přišla vhod jako příjemná změna. Navíc je 100% žaludová. Kdy jste naposled ve složení nějaké kupované potraviny viděli, že se skládá jen z jedné suroviny?

 

Z žaludové mouky se dlouho pekl chléb

Když jsem se podívala této řáholecké pochoutce trochu více „na zoubek“, zjistila jsem, že v minulosti nebyly žaludy v kuchyni až tak neobvyklé. Zatímco jsem se dříve v popisu různých „zapomenutých potravin“ odkazovala na dobu první republiky, dnes jsem musela jít ještě o kousek dál. Samozřejmě, že se žaludy využívaly i tehdy, jejich popularita pro obživu však nebyla taková.

Žaludy dokázali docenit již staří Slované, kteří si byli dobře vědomi i jejich zdraví prospěšných vlastností. I poté se z žaludové mouky dlouho pekl chléb. Později se ale duby ukázaly „nevýhodné“. Lidé si postupně uvědomili, že při neustálém stěhování je praktičtější vysít obilí. Dub přeci jen potřebuje čas, který ne vždy naši předci měli. K žaludům se tedy stále více uchylovali jen v době nouze, když hrozil hlad nebo byla válka. Pokud bylo obilné mouky zrovna dost, krmili žaludy dobytek.

Žaludová mouka a káva jsou bezlepkové

Ze žaludů se dají v podstatě vyrábět dva produkty – káva a mouka. Obě jsou z výživového hlediska velmi zajímavé. Především jsou bezlepkové. Kromě toho žaludy vynikají i některými léčivými schopnostmi, kterých si povšimlo i lidové léčitelství. Pomáhají při průjmových a žaludečních obtížích a působí protizánětlivě.

Žaludová mouka si nerozumí s kvasnicemi

Dalo by se říci, že žaludová mouka má lepší výživové hodnoty než běžná bílá mouka. Je bohatší na draslík, vápník, hořčík, vlákninu, je významným zdrojem vitamínů skupiny B. Její užívání ale není zcela stejné. Jana Florentýna Zatloukalová, autorka populární Kuchařky pro dceru, její použití příliš nedoporučuje tam, kde od výsledného produktu očekáváme kyprost a nadýchanost. Žaludová mouka je zkrátka těžší a s kvasnicemi si příliš nerozumí. Vždyť právě naši předkové z ní pekli především placky.

Nám se tedy bude hodit zejména tam, kde neočekáváme žádné kynutí. Můžeme ji použít při pečení bramboráků nebo karbanátků. Její lehce oříšková chuť ale vynikne i v perníku nebo třeba amerických brownies. Jana Florentýna Zatloukalová z ní peče Perunovy sušenky. Po hromovládci Perunovi je pojmenovala, protože právě jemu naši předkové dubové stromy zasvětili.

Žaludová káva – náhražka zcela bez obilovin

Kromě žaludové mouky je velmi zajímavá i žaludová káva z pražených žaludů. Na rozdíl od ostatních náhražek kávy je tato zcela bez obilovin a potěší tudíž srdce snad každého celiaka. Je navíc bez kofeinu. Působí příznivě na náš organizmus – proti krvácení, žaludečním obtížím, průjmům, zánětům.

Žaludovou mouku i kávu lze koupit například v obchodech se zdravou výživou.

Použité zdroje:
www.biodomov.cz
www.kucharkaprodceru.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).