Hlavní navigace

Recepty z trnky jsou nabité vitamíny

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Plody trnky se barvou podobají borůvce a tvarem zase třešni. Jejich léčebné využití je opravdu široké.

Trnka obecná (Prunus spinosa) je keř dorůstající do tří metrů. Kvete na přelomu dubna a května. Plodem jsou modrofialové kulaté peckovičky se zelenavou dužinou a velmi trpkou chutí, které sbíráme až na konci září (nejlépe po prvních mrazících). Trnku najdeme na slunečných stráních, pasekách, daří se jí dobře v nížinách, ale i horách.

Co z trnky sbíráme

Léčivou sílu mají trnkové květy, listy i plody.

Co obsahují plody trnky

Bobulky trnky jsou cenným zdrojem vitamínu C, A, E, dále jsou bohaté na třísloviny a ovocné kyseliny. Jelikož mají trpkou chuť, konzumujeme je ve formě čaje, likéru, sirupu či vína.

Galerie: Vitamíny v potravinách

Léčivé účinky trnky

Tmavě modré plody trnky celkově posilují organismus, povzbuzují trávení, střevní peristaltiku, pomáhají při křečích, zvracení a průjmu. Mají rovněž stahující a dezinfekční působení. Listy trnky pomáhají při ledvinových potížích.

Trnkový čaj plný vitamínů

  • Potřebujeme: 2 lžíce rozmačkaných trnkových plodů, 3 dl vroucí vody, 1 lžičku medu
  • Postup: Plody zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme, plody vymačkáme, dosladíme medem a můžeme podávat.

Trnkový likér na dobré trávení

  • Potřebujeme: 2 hrnky nasekaných trnek, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků (koření), 1 lžičku skořice, 3 tlučené badyány, půl lžičky tlučených fenyklových semínek, půl lžičky tlučených anýzových semínek, půl lžičky nastrouhaného zázvoru, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme 1× denně 1 štamprli.

Trnkové víno na posílení organismu

  • Potřebujeme: 2 šálky nasekaných trnkových plodů, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky skořice, 6 tlučených hřebíčků, 4 tlučené badyány
  • Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme po štamprli denně.

Podzimní čajová směs pro vitalitu

  • Potřebujeme: 1 lžíce trnkových plodů, 1 lžíce jablka, 1 lžíce hrušky, 1 lžíce šípku, 1 lžíce rakytníku, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, přelijeme je vroucí vodu a vše necháme 15 minut louhovat, pak plody vymačkáme, přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne.

Čaj z trnkových listů při oslabených ledvinách

  • Potřebujeme: 2 lžičky listů trnky, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Listy zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme a můžeme popíjet. Čaj pijeme 2× denně 1 šálek po dobu 4 týdnů.

Trnkové pecky spolehlivě prohřejí

Sušené pecky těchto plodů jsou vynikající náplní k výrobě zahřívacích polštářků. Ty si můžeme vyrobit tak, že dobře vysušené pecky naplníme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Když si potřebujeme nahřát některou část těla, stačí polštářek vložit na chvilku do rozehřáté trouby a můžeme použít. Tento polštářek je výborný například při břišních kolikách u miminek.

Trnka v kosmetice

Rozmačkané plody trnky využijeme i při přípravě domácí kosmetiky. Vyživují a zvláčňují.

 

Trnková pleťová maska

  • Potřebujeme: 3 rozmačkané trnky, 2 lžíce tvarohu, 5 kapek citronové šťávy
  • Postup: Všechny uvedené ingredience smícháme, vzniklou směs nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Poté opláchneme teplou vodou. Pokožka bude vyživená a krásně vypnutá.

Zvláčňující pleťová maska

  • Potřebujeme: 3 rozmačkané trnky, 1 lžíci zakysané smetany, 1 lžičku tekutého medu
  • Postup: Všechny přísady smícháme dohromady, vzniklou pastu nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut účinkovat. Pak umyjeme teplou vodou. Pokožka získá hedvábný vzhled.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).