Hlavní navigace

Je možné opakovaně používat respirátor?

21. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Aktualizováno 21. 9. 2020 11:26
Respirátor je sice jednorázová pomůcka, ale v případě nedostatku je možné ho použít několikrát. Tedy pokud ho sterilizujete nebo vydezinfikujete. Jak?

V minulých dnech dostali lidé starší šedesáti let do schránek pět roušek a jeden respirátor N95 s částicovým filtrem, který filtruje alespoň 95 % částic ve vzduchu. (Respirátory N95 jsou považovány za stejně funkční, jako jsou respirátory FFP2.) Protože je u dodaného respirátoru jen návod v angličtině, mohou senioři tápat v tom, jak jej mohou využívat. Je na jedno použití jako roušky, nebo jej lze prát?

Respirátory povinně: od kdy, kde a jaké


  • Stačí rouška nebo dvě roušky namísto respirátoru?
  • Musí mít respirátor i děti?
  • Kde všude platí povinnost nosit respirátor?
  • Respirátor FFP2 nebo také KN 95?

Všechny informace přehledně ZDE.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak se starat o respirátor
  2. Sterilizace párou
  3. Dezinfekce UV zářením
  4. Chemická dezinfekce
  5. Kdy respirátor opakovaně nepoužívat

Jak se starat o respirátor

Respirátory obecně jsou pomůcky určené k jednorázovému použití, avšak v nouzi je lze sterilizovat (určitě ne prát jako látkové roušky) k opakovanému využití. Níže uvádíme několik možností, jak je možné životnost respirátoru prodloužit.

Sterilizace párou

Respirátor bez kovových částic navlhčete vodou, například rozprašovačem. Dle výkonu mikrovlnné trouby nastavte čas na tři až pět minut.

Nevýhoda: Proces dekontaminace je třeba sledovat, existuje zde totiž riziko vzplanutí. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu uvádí, že ve studii prováděné v Nizozemí byly popsány po sterilizaci různých masek typu FFP2 při 134 °C masky deformovány nebo špatně přiléhaly. Sterilizace párou při nižších teplotách se studuje.

Máte-li doma respirátor FFP3, můžete jej sterilizovat podle návodu Vysoké školy chemicko-technologické.

Dezinfekce UV zářením

ČVUT a jeho Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) uvádí, že ultrafialové záření (zejména UV-C) hubí bakterie i viry. A i když je pravda, že působí jen na povrchu a sterilizační dávka pro nový typ koronaviru zatím není známa, je UV záření uváděno jako jedna z možností sterilizace. „Kdo má UV lampu, popřípadě takzvané horské sluníčko, může osvítit z každé strany tři minuty,“ píše se na stránkách fakulty.

Čtěte také: Jak se starat o roušky: z nanovláken do lihu, bavlněnou vyvařit 

Chemická dezinfekce

Na respirátor je také možné použít vhodný dezinfekční prostředek a nechat pomůcku uschnout. Dezinfekční roztok obsahuje ethanol (asi 75 %), glycerol (asi 2 %), peroxid vodíku (malé množství, asi 5 % tříprocentního roztoku) a vodu. Tento roztok, jehož hustota je blízká hustotě vody, se používá k dezinfekci rukou i na plochy.

„Je samozřejmě vhodné nechat respirátor či roušku proschnout, aby člověk zbytečně nedýchal alkoholové páry, ale jedná se o vysoce funkční metodu,“ upřesňuje na své facebookové stránce FJFI.

Kdy respirátor opakovaně nepoužívat

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí nedoporučuje respirátor opakovaně používat, pokud se znečistí tělními tekutinami, zvlhne, dobře nepadne nebo se v něm obtížně dýchá.

Zlikvidován musí být i v případě, že je použit u výkonů, při kterých vzniká aerosol, takže je považován za silně kontaminovaný. Abyste kontaminaci předešli, je doporučováno použít přes respirátor lékařskou roušku nebo nosit přes respirátor obličejový štít, který lze čistit.

Galerie: Výroba nanoroušek

Je třeba mít na paměti, že dekontaminace jednorázových prostředků není běžně využívána, a tím pádem zatím nejsou dostupná data o účinnosti a neškodnosti metod takového čištění, varuje Státní zdravotní ústav. Nouzová sterilizace respirátorů určených k jednomu použití sice umožňuje jejich opakované nošení, nicméně každé další opakování sterilizace postupně snižuje jejich účinnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).