Hlavní navigace

Netěsnost respirátoru způsobují i vousy

5. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Roušky a respirátory zakrývají naše obličeje už rok, přesto je ne vždy nosíme správně. Každá ochrana je účinná pouze v případě, že se používá tak, jak má. Technologická společnost 3M proto shrnuje základní fakta a doporučení.

Správné používání roušek a respirátorů představuje podle odborníků jednu z nejdůležitějších věcí, které může každý udělat, aby pomohl zabránit šíření viru.

Respirátory povinně: od kdy, kde a jaké


  • Stačí rouška nebo dvě roušky namísto respirátoru?
  • Musí mít respirátor i děti?
  • Kde všude platí povinnost nosit respirátor?
  • Respirátor FFP2 nebo také KN 95?

Všechny informace přehledně ZDE.

Společnost 3M je globální technologická společnost se sídlem v USA s mnohaletou tradicí. V současnosti vyrábí celou řadu pomůcek pro boj s koronavirem, například obličejové štíty, speciální masky pro záchranáře a zdravotníky či filtrační materiály pro biotechnologické procesy. Spolupracovala také s dalšími výrobci a institucemi v zahraničí, které hledají způsob, jak pomoci nemocnicím dekontaminovat respirátory N95 a opakovaným používáním prodloužit jejich životnost. 3M se rovněž spojila s dalšími společnostmi ve výzvě „XPRIZE Next-Gen Mask Challenge“, která vybízí mladé inovátory upravit masky tak, aby byly pohodlnější, funkčnější i stylovější. U nás je nyní značka známá také díky respirátorům FFP2 i FFP3. I když – jak firma upozorňuje v tiskové zprávě – označení respirátor je striktně vzato nepřesné, „dle normy ČSN EN 149+A1 je správným výrazem filtrační polomaska k ochraně proti částicím“. A upozorňuje, jak respirátory správně používat, aby plnily svoji ochrannou funkci.

Jeden z bodů zřejmě překvapí mnohé muže.

Co se dozvíte v článku
  1. Respirátor filtruje 94 % částic – když je správně nasazen
  2. Základní pravidla pro správné nošení respirátorů
  3. Nenoste respirátor obráceně
  4. Nosní část respirátoru si upravujte oběma rukama
  5. Hlídejte si správné utěsnění
  6. Oholte se
  7. Dejte respirátor do pětidenní karantény, chcete-li ho použít opakovaně

Respirátor filtruje 94 % částic – když je správně nasazen

Nošení respirátoru je nyní na řadě míst povinné a oproti látkovým rouškám či chirurgickým ústenkám představuje silnější obranu proti nákaze koronavirem.

Opakovaně použitelná látková ​​nebo jednorázová rouška ​​může pomoci zachytit některé kapénky z dýchacích cest vyloučené nositelem, což může pomoci chránit lidi v jeho okolí.

Chirurgické roušky používají zdravotničtí pracovníci jako bariéru, která během lékařských zákroků chrání je i pacienta. Chirurgické roušky zachycují částice a kapénky, tedy například ty, které mohou obsahovat viry a bakterie.

„Respirátor s označením N95, popř. KN95 nebo FFP2 (případně FFP3), je určen k důkladnému utěsnění zakrývající ústa a nos, filtruje nejméně 94 % částic ve vzduchu o definovaném průměru, včetně těch, které mohou obsahovat viry a bakterie. Zde je důležité upozornit, že se jedná o filtrační schopnost, nikoliv o celkový průnik, který z velké části závisí na tom, jak respirátor dobře sedí na obličeji, do jaké míry jej dokáže uživatel správně aplikovat,“ uvádí 3M.

Základní pravidla pro správné nošení respirátorů

Respirátor je funkční jen za předpokladu, že dobře těsní. Chcete-li zkontrolovat utěsnění respirátoru, položte obě ruce opatrně na respirátor a ostře se nadechněte. Uvnitř respirátoru by měl vzniknout podtlak při nadechnutí a přetlak při vydechnutí.

„Pokud kolem nosu uniká vzduch, zkuste upravit polohu respirátoru na vašem obličeji. Když vzduch uniká na okrajích respirátoru, utáhněte si náhlavní pásky kolem hlavy. Pokud se vám nedaří přizpůsobit respirátor tak, abyste dosáhli bezpečného těsnění, poohlédněte se po jiném modelu,“ radí aplikační inženýr Jan Pavliš, který se ve 3M věnuje osobním ochranným pracovním prostředkům. A jaká jsou jeho další doporučení?

Nenoste respirátor obráceně

Kovová svorka v horní části vám pomůže respirátor správně utěsnit kolem nosu, kde je většinou největší potenciál průniku. Pokud se spona nachází v blízkosti vaší brady, respirátor nemůže správně přilnout k obličeji. A snad ani netřeba dodávat, že pro správnou ochranu si musíte zakrýt nos i ústa.

Nosní část respirátoru si upravujte oběma rukama

Nosní svorka by měla sledovat křivky nosu a tváří. Pokud nesedí správně, vzniká mezera, kudy proudí vzduch, a respirátor tak neposkytuje správnou ochranu. Proto je dobré ji pomocí prstů obou rukou přizpůsobit tvaru vašeho nosu.

Hlídejte si správné utěsnění

Některé respirátory se vyrábějí v různých velikostech, vybírejte vhodnou velikost pro svůj obličej. Lze použít stahovací háček, který bývá přibalen u respirátoru.

U varianty se dvěma pásky používejte oba, jeden nad ušima, druhý pod nimi. „Nošení respirátoru pouze s jednou náhlavní páskou neposkytuje pevné utěsnění. Správného utěsnění a přilnutí se dá nejlépe dosáhnout tak, kdy jedna páska obepíná hlavu nad ušima a druhá pod ušima obejme krk,“ doporučují specialisté z 3M.

Oholte se

Vousy, dlouhé kníry, a dokonce i strniště způsobují průniky částic do respirátoru. Pro správné utěsnění je nutné být hladce oholen.

Na tento aspektu upozorňuje ve svém doporučení například také Česká lékárnická komora: „Pokud nenosíte respirátor správně utěsněný, pokud vdechujete prostory kolem nosu nebo pod bradou, pokud mužům sedí spíš na vousech než na tváři, účinnost respirátoru nebude odpovídat jeho filtračním parametrům,“ píší lékárníci a dále mezi chybami při používání respirátoru uvádí výslovně: „Netěsnost masky mohou způsobovat také vousy.“

Již před několika lety konstatovalo rovněž americké Centrum pro kontrolu nemocí CDC, že vousy a respirátor zkrátka nejdou dohromady, i když tehdy samozřejmě ještě ne v souvislosti s koronavirem, ale coby upozornění pro pracovníky, kteří tuto ochranu používají při práci. CDC tuto informaci uvádí opětovně i v aktuálních pokynech zaměřených na prevenci proti covidu.

Dejte respirátor do pětidenní karantény, chcete-li ho použít opakovaně

Většina respirátorů je určena pro jednorázové použití, ať už v průmyslu, zdravotnictví, nebo na veřejnosti, kde se uživatel vystavuje riziku virové nákazy. Jakékoliv neprofesionální pokusy o dezinfekci respirátorů společnost 3M nedoporučuje z důvodů možného snížení filtrační účinnosti nebo mechanického poškození a potažmo zvýšení celkového průniku.

CDC a ECDC (organizace pro prevenci a kontrolu nemocí v USA a EU) doporučují odložit použité respirátory na bezpečné místo nejlépe v papírovém sáčku do pětidenní karantény, po níž je možné respirátor bezpečně znovu použít. CDC dále doporučuje takový respirátor použít maximálně 5×, samozřejmostí je nepoužívat velmi znečištěné nebo poškozené výrobky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).