Hlavní navigace

Psychopat neví, že je s ním něco v nepořádku. Jak to poznáte vy?

9. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Archív Radka Pěkného
ROZHOVOR – „Podstatou psychopatie je zejména absence strachu,“ popisuje hlavní poznávací znamení psycholog Radek Pěkný. Psychopati také potřebují neustálé vzrušení.

Jsou bezcitní, sebestřední, manipulativní. Psychopati žijí mezi námi a často o tom ani nevíme. Jak se dá takový psychopat poznat? A co vlastně tento pojem znamená?

Psycholog Radek Pěkný se věnuje problematice psychopatie dlouhodobě. Aktuálně připravuje sérii přednášek, na nichž přiblíží například to, jak tito lidé ovlivňují naše životy. Dá se s psychopatem žít či pracovat? Umí jej současná medicína léčit a vyléčit? A jací jsou ti, které diagnóza přivedla k porušení zákona?

V následujícím rozhovoru psycholog vysvětluje alespoň něco z chování psychopatů. Na přednáškách v Brně a v Praze pak můžete získat systematický přehled problematiky psychopatie v korporátní oblasti i v oblasti osobních vztahů. Hovořit bude také o manipulativní formě komunikace i příkladech z praxe.

„To je psychopat! Chová se jako psychopatka…“ Pojem psychopat je zakořeněný v běžné komunikaci a lidé ho často používají bez uvážení. Uměl byste ve zkratce přiblížit, co znamená, když je někdo psychopat?

Psychopat je člověk s odchylkou ve fungování svého mozku, která zapříčiňuje, že nevnímá strach. Absence strachu je podstatou psychopatie.

Z různých kriminálních příběhů máme o diagnóze „psychopat“ určitou představu a často nám evokuje násilníka bez špetky emocí, který manipuluje každým a díky vysoké inteligenci mu to i lehce prochází. Jaké jsou charakteristiky psychopatů a jaké formy této diagnózy existují?

Psychopaty charakterizují vlastnosti jako bezcitnost, absence empatie, egocentričnost, pocity grandiozity, impulzivita a potřeba neustálého vzrušení. Psychopat dokáže být velmi šarmantní a zároveň je skvělý lhář. Nedisponuje žádnými dlouhodobými a reálnými cíli. Vede parazitický styl života. S ohledem na vlastnosti je psychopatii nejbližší diagnóza disociální porucha osobnosti.

Dá se tato porucha osobnosti vůbec léčit?

Psychopaty léčit nelze.

Podstatou psychopatie je porucha osobnosti

Konkrétně jde o disociální poruchu osobnosti (dle Mezinárodní klasifikace nemocí). Některé prameny však mluví o tom, že psychopatie ve svém nejužším pojetí je určitou podskupinou této diagnózy, tj. můžete mít disociální poruchu osobnosti, ale nemusíte být psychopat.

Zdroj: Radek Pěkný pro ČT, Sama doma

Můžeme se psychopatům v běžném životě ubránit?

Dokážeme se bránit pouze tehdy, pokud si dokážeme uvědomit, že máme co do činění s psychopatem. Je dobré vědět, jak takoví psychopati fungují, protože pak máme větší šanci je ve svém okolí rozpoznat. V případě psychopatů je pak nejlepší obranou nebýt s psychopatem vůbec v kontaktu. Takže v tomto případě platí: kdo uteče, vyhraje.

Jak poznat psychopata

  • Jednoduchá rada asi neexistuje. Důležité je znát vlastnosti a projevy člověka s psychopatickými rysy. Když víte, že takoví lidé existují, tak si jich spíše můžete všimnout.
  • Psychopat je člověk, který nemá strach, nemá pocity viny ani empatii, i když o ní dokáže mistrně mluvit; překračuje sociální normy. Jde mu o moc a kontrolu. Skvěle k tomu používá manipulaci.
  • Dokáže však být velmi charismatický, vycítí vaše potřeby a slabiny.
  • Poznat psychopata nebo člověka s psychopatickými rysy může asi každý, kdo má o této problematice nějaké povědomí.
  • Mluvit však o někom jako o psychopatovi můžete až po dostatečném diagnostickém procesu, který patří pouze do rukou odborníka (psychiatra).

Zdroj: Radek Pěkný pro ČT, Sama doma

TEST: Vyzkoušejte, zda je váš protějšek psychopat:

Z vaší zkušenosti, jak reagují samotní lidé, kterým byla diagnostikována tato porucha osobnosti, na fakt, že jsou psychopati?

Vůbec si neuvědomují, že by s nimi bylo něco v nepořádku nebo měli nějaký problém. Dokážou si uvědomit svou odlišnost, ale víc nic.

Na co se zaměříte ve své přednášce?

Ve své přednášce se zaměřuji na pochopení terminologie a podstaty psychopatie. Budu mluvit o charakteristických vlastnostech psychopatů a o tom, jak takoví lidé fungují ve vztazích i na pracovišti, což doplním postřehy ze své klinické praxe. V neposlední řadě posluchače seznámím s postupy, jak se psychopatům alespoň částečně bránit.

PhDr. Radek Pěkný

Klinický psycholog zabývající se psychodiagnostikou, psychologickým poradenstvím a individuální psychoterapií pro dospělé. Věnuje se problematice depresivních, úzkostných i psychotických poruch, krizové intervenci a stres managementu. Série přednášek Psychopat je také člověk se koná 16. 9. a 21. 10. v Brně a 8. 12. v Praze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).