Hlavní navigace

Problematické prsní implantáty má v Česku 2000 žen

6. 1. 2012

Sdílet

Přes počáteční ujišťování, že skandál se závadnými implantáty se ČR netýká, mění úřady postoj k tomuto problému. Ministerstvo zdravotnictví dnes prý zveřejní konečné stanovisko odborníků k problémům s prsními implantáty od firmy Poly Implant Prothese (PIP), které by mohly praskat a působit zdravotní komplikace, uvádí ČTK.

Přes počáteční ujišťování, že skandál se závadnými implantáty se ČR netýká, mění úřady postoj k tomuto problému.

Ministerstvo zdravotnictví dnes prý zveřejní konečné stanovisko odborníků k problémům s prsními implantáty od firmy Poly Implant Prothese (PIP), které by mohly praskat a působit zdravotní komplikace, uvádí ČTK.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň už ve čtvrtek řekl, že úřad zřejmě ženám, kterým byly tyto výplně implantovány, doporučí pravidelné lékařské kontroly a případné odstranění výplní z těla. Problematické implantáty má v Česku 2000 žen. 

Implantáty PIP se v ČR používaly při zkrášlovacích zákrocích a při rekonstrukčních operacích u pacientek, které přišly kvůli rakovině o prs. Na možné praskání implantátů a následné zdravotní komplikace upozornila loni francouzská asociace pro dohled nad léčivy (AFFSAPS). Její pracovníci zjistili, že implantáty se plnily silikonovým gelem, který nesplňoval předepsané parametry, v pouzdru se navíc mohou objevovat trhliny, takže hrozí uvolňování gelu do těla a následné záněty.

Po oznámení AFFSAPS český distributor ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) informoval zdravotnická zařízení v Česku, která přestala tyto implantáty používat. SÚKL podle své mluvčí Veroniky Petlákové dosud v republice „nemá hlášeny žádné nežádoucí příhody“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).