Hlavní navigace

Prasečí chřipka má potenciál stát se pandemií

25. 4. 2009

Sdílet

Podle předsedkyně Světové zdravotnické organizarce (WHO) Margaret Chanové má prasečí chřipka potenciál stát se pandemií, ale není jasné, jestli se v ní rozvine. Informovala o tom agentura Reuters. „Na základě dostupných výsledků z laboratorních, epidemiologických a klinických testů nemůžeme odhadnout, zda se nemoc vyvine v pandemii nebo ne,“ řekla Chanová na telefonické tiskové konferenci, která proběhla v Ženevě.

Podle předsedkyně Světové zdravotnické organizarce (WHO) Margaret Chanové má prasečí chřipka potenciál stát se pandemií, ale není jasné, jestli se v ní rozvine. Informovala o tom agentura Reuters.

„Na základě dostupných výsledků z laboratorních, epidemiologických a klinických testů nemůžeme odhadnout, zda se nemoc vyvine v pandemii nebo ne,“ řekla Chanová na telefonické tiskové konferenci, která proběhla v Ženevě.

Nemoc se šíří ve Spojených státech a v Mexiku, odkud je hlášeno již 68 obětí chřipky, další 1004 případy se vyšetřují. V USA je osm nakažených lidí.

Chanová řekla, že nemoc je zatím velmi málo prozkoumána a šíří se velmi rychle.

Předsedkyně se sejde s krizovým štábem, se kterým bude řešit, zda nezvýšit bezpečnostní varování pro případ pandemie, který je na třetím stupni z šestistupňové škály. WHO zatím nevydala žádná cestovní varování či omezení. Podle organizace je na takový krok potřeba více výzkumu a výsledků.

„Zatím nemáme souhrnnou představu epidemiologie nebo rizik včetně možnosti, že by se nemoc šířila mimo aktuálně zasažená místa… WHO to ale považuje za velmi vážnou situaci,“ dodala Chanová.

Je také příliš brzy na to, aby organizace doporučila výrobcům léků, aby místo sezónních vakcín proti chřipce začali vyrábět novou vakcínu, která se bude vytvářet z nového viru.

Symptomy prasečí chřipky jsou podobné jako normální chřipky – horečka, kašel, svalové a kloubní bolesti a únava. Prasečí chřipka však navíc ještě způsobuje silné průjmy a zvracení. Zvlášť alarmující je fakt, že většina případů se týká dospělých ve věku 25 až 45 let.

Normální chřipka zabije ročně po celém světě až půl milionu lidí. Viry této nemoci neustále mutují, takže je nutné vakcíny měnit každým rokem. Pokud se objeví nový kmen chřipky, který je navíc schopný přejít z člověka na člověka, může způsobit globální pandemii. Poslední pandemie proběhla v roce 1968 a zabila přibližně milion lidí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).