Hlavní navigace

Některé potravinové doplňky byste pod stromeček raději dávat neměli

13. 12. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Potravinové doplňky patří mezi časté vánoční dárky. Jenže mohou obdarovanému způsobit i zbytečné zdravotní komplikace. Jak je nejlépe vybrat a na co si dát pozor, aby se dobrý úmysl nezměnil v danajský dar? To samé samozřejmě platí, i když si člověk kupuje suplementy pro sebe.

Vitamíny, minerály či stopové prvky v pilulkách mohou člověku prospět. Ale je potřeba je vybírat s rozvahou a s ohledem na zdravotní stav toho, kdo je má užívat. 

Někdy stačí jíst jinak

Smyslem užívání suplementů je dodávat tělu živiny, které neposkytuje běžná strava. Doplňovat bychom tak měli organismu pouze takové vitaminy, minerály a další látky, které nejsme schopní v dostatečném množství načerpat přirozenou cestou.

Optimální je pro každého jedince personalizovaná výživa šitá na míru životnímu stylu, věku a zdravotnímu stavu, dostatečný příjem zeleniny, ovoce, kvalitní vlákniny, odpovídající pitný režim a absence návykových látek a energetických drinků. Pokud tato pravidla dodržíme, značnou část vitaminů, minerálů a stopových prvků dostaneme z potravy, vysvětluje výživový poradce Zdeněk Mikulanda

Podle něj je fajn se nejdřív zamyslet nad tím, zda pro dostatečnou výživu organismu některými látkami, jako je například vitamin C, nestačí změna jídelníčku či životního stylu.

Polovina přípravků na klouby neobsahovala to, co slibují na obalu, a je lepší se jim vyhnout Přečtěte si také:

Polovina přípravků na klouby neobsahovala to, co slibují na obalu, a je lepší se jim vyhnout

Poradí vám lékař

Je nicméně fakt, že u určitých živin, jako je vitamin D, omega-3 mastné kyseliny nebo pro vegetariány železo a vitamin B12, však může být načerpávání přirozenou cestou poměrně složité. Pro jejich doplnění není od věci po suplementech sáhnout. Výběr je však vždy ideální konzultovat s ošetřujícím lékařem, nebo alespoň lékárníkem. Měl by být cílený a reflektovat aktuální potřeby a zdravotní situaci daného jedince. 

Zvýšenou opatrnost bychom měli věnovat starším osobám, které často užívají větší množství léků, a dále dospívajícím a sportovcům. U nich je nutnost individuální suplementace vzhledem ke specifickým nutričním potřebám velmi důležitá, upozorňuje nutriční poradce Mikulanda.

Sázíte na pestrý jídelníček, nebo doplňky stravy?

Odrazit se můžete od krevních testů

Při výběru vhodných doplňků stravy může pomoci také krevní vyšetření. Nízká hladina v krvi totiž u většiny látek poukazuje na nedostatečnou zásobu v organismu. Existují ale i výjimky. S volbou vhodných testů vám tak rovněž nejlépe pomůže lékař. 

Pro každého je vhodné jednou za rok podstoupit vyšetření hladiny vitaminu D. V našich zeměpisných šířkách ho lze přirozeně načerpat pouze od jara do podzimu, a v zimě tak většina populace trpí jeho nedostatkem. V případě, že test ukáže nízkou hladinu déčka, je namístě začít ho tělu dodávat, říká lékař Marek Antoš z laboratoře SYNLAB. 

U rovněž oblíbeného vápníku je to o něco složitější. Podle Antoše jeho nízká hladina v krvi sice poukazuje na nedostatek, vysoká ale nemusí nutně znamenat dostatečné zásoby. Ideální je tak hladinu vápníku průběžně doplňovat prostřednictvím mléčných výrobků. Vyšetření hladin vitaminů a minerálů, ale i balíčky testů připravené na míru životnímu stylu nebo věku lze absolvovat v různých laboratořích bez lékařského doporučení, cena se odvíjí od toho, co všechno chce člověk vyšetřit. 

Lidé vůbec nechápou, jak si mohou doplňky stravy ublížit Přečtěte si také:

Lidé vůbec nechápou, jak si mohou doplňky stravy ublížit

Na co si dát pozor při koupi

Kritérií pro správnou volbu potravinových doplňků je celá řada a do detailu se v nich vyznají pouze odborníci. Pokud se ale nákup potravinových doplňků přece rozhodnete absolvovat sami na vlastní pěst, pohlídejte si alespoň několik základních:

  • Kontraindikace – Doplňky stravy mohou být v kontraindikaci s dalšími suplementy nebo léky. Pokud jejich nákup nebudete konzultovat s lékařem, pro eliminaci zdravotních komplikací si vždy důkladně pročtěte příbalový leták. Vitamin K například snižuje účinnost léků na ředění krve. Jeho suplementace tak může být pro pacienta, který je užívá, nebezpečná, říká hematoložka Kateřina Pinterová z laboratoře SYNLAB.
  • Vstřebatelnost – V příbalovém letáku nebo na obalu produktu se vždy dočtete informace týkající se vstřebatelnosti účinných látek. Ideální je, pokud jsou v takzvané bioaktivní formě. Ta je zárukou toho, že je tělo snadno vstřebá a dokáže z nich účinně čerpat.
  • Bezpečnost a standardizace – Doplňky stravy je dnes možné nakupovat z mnoha zdrojů. Nejlépe pro ně ale zavítejte do lékárny, kde vám kromě garance ověřeného výrobce a kvality pomůžou i s vhodným výběrem. V případě, že se rozhodnete pro nákup mimo lékárnu, zkontrolujte si certifikaci výrobce. Ověřte si také, zda jsou suplementy schválené Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Podstatné je to především pro jistotu zdravotní nezávadnosti, kontrolu nad obsahem účinných látek v produktu a nastavení doporučeného dávkování.

Pozor na předávkování

Při užívání doplňků stravy je vždy důležité dodržovat denní dávkování. Kromě toho, že vyšší denní dávky mohou snížit jejich vstřebatelnost, u některých látek, jako jsou například vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E a K), hrozí i předávkování. Vzhledem k tomu, že je vitamín D rozpustný v tucích, nedostává se z těla pryč močí. To je na jednu stranu výhodné, jelikož tělo může déčko čerpat ze zásob po delší dobu. Při vysokých dávkách ale hrozí předávkování. To se většinou neprojeví hned, ale postupně může vést k dehydrataci, zácpě, bledosti, zvracení, velké žízni, nadměrnému močení, podrážděnosti, slabosti a ubývání na váze, uzavírá lékař Marek Antoš z laboratoře SYNLAB.

Pozor si v této souvislosti dejte na nákup doplňků stravy v zahraničí. V každé zemi přistupují k dávkování vzhledem k odlišným životním podmínkám jinak a pro českého člověka by toto nastavení nemuselo být vhodné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).