Hlavní navigace

Podzimní vlhko je pro roušky pohroma, ochrání jen krátce

21. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Dneškem počínaje platí až na výjimky znovu povinnost nosit roušky i venku. Velkým problémem je ale panující podzimní vlhkost, která snižuje jejich účinnost. Zejména jednorázová chirurgická rouška by se tak měla měnit častěji.

Během sychravých podzimních dnů se účinnost roušky kvůli vlhku snižuje. Nelze tak počítat s tím, že jednorázová rouška vydrží například až čtyři hodiny: „Pokud používáte jednu roušku na cestu do práce, potom v ní sedíte v kanceláři a zase s ní jedete domů, tak vás dostatečně neochrání. Její funkčnost totiž skončí už někdy dopoledne,“ říká Marcela Munzarová, ředitelka společnosti Nano Medical.

V jednorázových rouškách se drží i plísně

„Klasická chirurgická rouška funguje na principu elektrostatického náboje na povrchu, který tvoří částečnou ochranu před mikroorganismy. Tento náboj však se zvlhnutím roušky klesá, až zcela vymizí. Její účinek na COVID-19 je tak omezený,“ upozorňuje odbornice. 

Podzim s sebou ohledně roušek nese i další riziko: při opakovaném použití jednorázové roušky se mohou přímo ve struktuře množit kvasinky a plísně, jejichž spory poletují vzduchem. Toto může být například pro alergiky a astmatiky i zdravotní riziko.

Jednorázové roušky by se tak měly měnit častěji než dosud – ideálně už po dvou hodinách nošení. S tím si ale bohužel Češi příliš hlavu nelámou, jak ukázal nedávný průzkum.

Jak roušku správně nasadit a sejmout

  • Nosíte-li roušku, zásadní je správné nasazení a sejmutí roušky včetně odhození do odpadu.
  • Opatrně si nasazujte roušku, ujistěte se, že zakrývá ústa a nos a pevně ji uvažte tak, aby byla minimalizována mezera mezi tváří a rouškou.
  • Přední části roušky se během nasazování a snímání nedotýkejte.
  • Při snímání roušky použijte následující postup: nedotýkejte se přední části roušky, uvolněte ji vzadu za šňůry či gumičky a sejměte ji.
  • Po sundání roušky, nebo kdykoli jste se dotkli přední části, si umyjte ruce mýdlem.
  • Nahraďte roušku, když je vlhká, novou čistou suchou rouškou.
  • Nepoužívejte opakovaně roušky, které jsou určeny k jednorázovému použití. Vyhoďte roušku do odpadu ihned po použití. 

Zdroj: Česká lékárnická komora

Bavlněné roušky měly význam na jaře

Látkové roušky, které Češi šili na jaře, ale stále je spousta z nás využívá, mají účinnost velmi nízkou i bez ohledu na panující počasí.

„V případě, že je rouška vyrobena z bavlny, materiál lehce zvlhne a tím zlepšuje transport kapének, které mohou obsahovat virus,“ potvrzuje Marcela Munzarová. Podle ní je velmi těžké odhadovat momentální účinnost bavlněných roušek a s jistotou je možné říct jen to, že látková rouška pomáhá pouze omezit šíření viru do okolí.

„Pokud zakašle nebo kýchne infikovaná osoba, tak se nezanedbatelná část kapének s virem zachytí na roušce a omezuje se vzdálenost doletu kapének. Nicméně rouška viry nezachytí, nechrání tedy člověka před nákazou,“ doplňuje Marcela Munzarová.

Nedostatkem látkových roušek je fakt, že se o ně musí pečovat. Ale zdaleka ne každý roušku po použití pere a žehlí.

„Látkové roušky byly opodstatněné na jaře, když v Česku nebyl dostatek ochranných pomůcek. Nyní bych ale doporučila vhodnější alternativy v podobě nanoroušek, respirátoru, chirurgických roušek, nebo látkových roušek s nanofiltrem uvnitř,“ říká Marcela Munzarová.

Respirátory v podzimním počasí

I respirátor je, stejně jako chirurgická rouška, navržen pro jednorázové použití a opakovaně by měl být využitý jen v případě jejich nedostatku a pečlivě ošetřený, jak jsme psali zde.

„Respirátory jsou navrženy tak, aby chránily uživatele proti průniku prachu a aerosolových částic, a vlhkost ovzduší tedy na jejich účinnost nemá vliv, záchyt kapének s virem je srovnatelný se záchytem aerosolových částic,“ komentuje vliv podzimního počasí Marcela Munzarová a zdůrazňuje, že by se ani respirátor ideálně neměl používat víckrát:

„V případě ochrany proti COVID-19 je to hlavně z toho důvodu, že do struktury respirátoru jsou nasávány spory plísní, kvasinky, prach. Vyšší výskyt plísňových spor je v podzimním období způsobený přítomností spadaného a tlejícího listí, vlhké trávy a případně jde o smog a polétavý prach. Plísně, kvasinky a prach mohou při opakovaném použití respirátoru zhoršovat dýchací potíže u astmatiků, alergiků a kardiaků.“

Nanoroušky – i tady je třeba hlídat dobu užívání

Z hlediska doby účinnosti by měly roušky z nanomateriálů garantovat delší účinnost než jednorázové. Ovlivní to nějak venkovní vlhkost?

„Nanoroušky nejsou na vlhkost citlivé, jejich účinnost trvá dvanáct hodin, než musí být vyměněny,“ říká Marcela Munzarová. „Nanovlákenné struktury filtrují na bázi mechanického principu. Prach nebo mikroorganismy se zachytí na povrchu nanovlákenné vrstvy. Filtrační účinnost materiálu se vlivem vlhkosti nesnižuje.“

Roušku z nanovlákenného laminátu je tedy možné používat déle. Z důvodu zajištění mikrobiální čistoty se doporučuje jednodenní použití po dobu maximálně dvanácti hodin.

Galerie: Jak se vyrábějí nanoroušky

Odborná spolupráce:

Marcela Munzarová 

Autorka unikátního materiálu AntiMicrobe Web R – lapače koronaviru. V květnu v Liberci nově zahájila průmyslovou výrobu nanovlákenné struktury, která umožňuje odfiltrovat viry a bakterie na tu nejvyšší možnou účinnost. Nano Medical Liberec.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).