Hlavní navigace

Nebojte se první pomoci, dýchání z úst do úst není vůbec potřeba

3. 4. 2024

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz, Karel Choc
Poskytnout první pomoc by měla být samozřejmost. Platí pro to ale pár pravidel. Lékař pražské záchranné služby Jan Vítek zdůrazňuje hlavně to, abychom mysleli na vlastní bezpečnost. Než se vrhnete do akce, rozhlédněte se a chvíli přemýšlejte, říká v podcastu 120 na 80.

„Na prvním místě bychom měli vždycky myslet na vlastní bezpečnost čili aspoň se rozhlédnout, toho člověka určitě nejdřív nahlas oslovit, než na něj budete šahat, protože se může stát, že se po vás ožene. Takže je třeba být opatrný,“ popisuje doktor Jan Vítek.

Podrobnosti si můžete poslechnout v našem podcastu

Při první pomoci myslete hlavně na svoji bezpečnost, radí lékař ze záchranky
Při první pomoci myslete hlavně na svoji bezpečnost, radí lékař ze záchranky
0:00/

Někdo se může zdráhat poskytnout první pomoc při zástavě oběhu z obavy, že „bude muset“ dávat dýchání z úst do úst. To ale nutné vůbec není. „Je to skutečně tak, že není v doporučených postupech říkat laikům, aby dýchali z úst do úst přesně z těch uvedených důvodů, že pokud nemusejí dýchat, je větší pravděpodobnost, že se budou snažit stlačovat hrudník. Stlačování hrudníku bude účinnější, když nebude přerušované, a do příjezdu záchranné služby opravdu není ani moc potřebné v případě, že jde o náhlou zástavu oběhu u dospělého člověka,“ dodává Vítek.

Hrudník pak stlačujeme přibližně v polovině hrudní kosti, zhruba na spojnici bradavek, poměrně velkou silou. Tak, abychom ho stiskli o pět až šest centimetrů. Frekvence je pak asi 100 až 120 stlačení za minutu. Někdo říká, že to je třeba rytmus písničky Rolničky, rolničky, ale nad tím není potřeba přemýšlet, protože pokud budete mít telefon na hlasitý odposlech, operátorka vám bude radit.

Shoďte dvě kila za měsíc, radí osobní trenér. Jinak hrozí, že místo tuků přijdete o svaly Přečtěte si také:

Shoďte dvě kila za měsíc, radí osobní trenér. Jinak hrozí, že místo tuků přijdete o svaly

A další rada? Zapadlý jazyk neznamená, že by špička jazyka spadla někam do krku. Není potřeba vůbec na jazyk sahat a tahat ho ven nebo ho špendlit k bradě. Úplně postačí záklon hlavy nebo předsunutí dolní čelisti.

Pokud jde o incidenty, které se mohou stát doma, a to především s dětmi a dětem, radí doktor Vítek především prevenci. Tedy snažit se jim předejít. Dávat šálky s kávou a hrnce dál od kraje, nenechat viset šňůru od rychlovarné konvice v dosahu dětských ručiček, mít chemikálie uskladněné na nedostupném místě, zaslepené zásuvky a rohy nábytku chráněné krytkami…

Haluxy a ploché nohy se dají vycvičit, sbírání ponožek nohou ale nemá smysl. Cvičení musí vypadat jinak Přečtěte si také:

Haluxy a ploché nohy se dají vycvičit, sbírání ponožek nohou ale nemá smysl. Cvičení musí vypadat jinak

Jak pomoci, když se incidentu předejít nepovede? Jak si poradit v případě, že se dítě nebo někdo dospělý dusí? A jak vlastně vypadá den lékaře záchranné služby? K jakým nejčastějším událostem vyjíždí a proč nejezdí v sanitce, ale v samostatném autě? Chodí pacienti poděkovat? A jaké případy má nejradši? I o tom mluvil doktor Jan Vítek v nejnovějším dílu podcastu 120 na 80 portálu Vitalia.cz.

Víte, jak má vypadat resuscitace po zástavě oběhu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).