Hlavní navigace

Covid-19: Pediatři mohou začít s očkováním SPIKEVAXem, někdejší Modernou

9. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Od pondělí 9. 8. by se mělo zrychlit očkování věkové skupiny 12–16 let. Pomoci by tomu měla nová smlouva mezi pojišťovnami a ministerstvem zdravotnictví. Díky ní bude zajištěn rozvoz očkovacích látek například rovnou do ordinací dětských lékařů.

Ministerstvo zdravotnictví a zástupci všech zdravotních pojišťoven podepsali rámcovou dohodu na nového distributora očkovacích látek Spikevax/Moderna, Janssen a Vaxzevria/AstraZeneca. Společnost Avenier tak bude skladovat a dodávat vakcíny zdravotnickým zařízením, která zřizují očkovací místa, a do ordinací praktických lékařů včetně těch dětských.

Rozvoz vakcín by měl urychlit očkování hlavně u dětí

„Díky podpisu nové smlouvy mezi ministerstvem zdravotnictví a zástupci všech zdravotních pojišťoven o distribuci očkovacích látek bude distributor dovážet vakcíny i do ordinací praktických lékařů pro děti a dorost. To by mělo mít pozitivní vliv na rychlost na očkování. A to jak celé populace, tak především ve věkové skupině 12–16 let,“ popisuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch význam nové dohody, jejíž součástí je také uskladnění vakcín v centrálním skladu distributora.

„Výborné spolupráce s praktickými lékaři pro děti a sdružením Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost České republiky si velmi vážíme a věříme, že podpis smlouvy na distribuci zásadním způsobem pomůže zvýšení dostupnosti očkování, zvýšení proočkovanosti a zpřístupnění očkování u dětí a juniorů,“ doplňuje ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Pediatři očkují SPIKEVAXem

Praktičtí lékaři pro děti a dorost a pediatři mohou ve svých ordinacích aktuálně očkovat očkovací látkou SPIKEVAX (dříve Moderna) ve dvoudávkovém vakcinačním cyklu.

Očkovací látka SPIKEVAX

Indikace:

Vakcína je indikována k aktivní imunizaci osob ve věku 12 let a starších k prevenci onemocnění covid-19 způsobeného virem SARS-CoV-2.

Dávkování:

Osobám ve věku 12 let a starším se vakcína SPIKEVAX podává jako cyklus 2 dávek (každá 0,5 ml). V souhrnu údajů o přípravku (SPC) je doporučeno aplikovat druhou dávku 28 dnů po první dávce, případně v rozmezí 25–35 dnů po aplikaci první dávky.

Kompletní informace k očkovací látce jsou dostupné v souhrnu údajů o přípravku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).