Hlavní navigace

PCR testy na covid: výtěr z nosohltanu už není nutný, laboratoře zavádějí šetrnější metody

7. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Bezbolestné a šetrné, to je jejich hlavní výhoda. Se třemi novými odběrovými sadami na testování koronaviru přicházejí velké laboratoře AeskuLab. Klient si tak může vybrat, zda test na přítomnost onemocnění COVID-19 prokáže výtěr z nosohltanu, nebo třeba test ze slin.

Dosavadní praxe nabízí na naprosté většině odběrových míst PCR testy na výtěr z nosohltanu, které jsou mnoha lidem a například dětem velmi nepříjemné. Jak už jsme na Vitalia.cz informovali, začínají se objevovat i další možnosti. Například Agellab, Prevedig, GHC Genetics a Vidia Diagnostika už nabízejí testy ze slin. AeskuLab jako největší poskytovatel laboratorních služeb nové možnosti zavedl v březnu – jde o testy ze slin, systémem kloktání a odběrem přes tamponek. A zájem o ně je už teď veliký.

Proč nové druhy testů

„Jakmile se otevřela možnost nabídky nových typů testů, hned jsme ji v maximální míře využili. Odběr z nosohltanu skutečně není vždy úplně příjemný, zato nové odběrové sady pro PCR testy jsou pro klienty mnohem šetrnější, což je pro nás klíčový aspekt. Veškeré tyto odběrové sady jsou certifikované a prošly jak externím, tak i přísným interním hodnocením kvality AeskuLab,“ říká Kamil Doležel, generální ředitel společnosti. 

PCR testování je podle něj stále nejvhodnější a nejpřesnější diagnostická metoda k identifikaci viru v organismu, a proto se nabídka rozšiřuje a vylepšuje právě v tomto ohledu. A navíc jsou tu nové možnosti i pro malé děti, které odběry z nosohltanu ne vždy dobře snášejí. PCR testy také zůstávají v mnoha situacích jedinou „uznanou“ možností, jak třeba vycestovat.

Rezervace a výběr je na pacientovi

Postup při výběru testu je následující: pacient se zaregistruje v jedné z laboratoří k PCR testu. Následně si během rezervace vybere, který z testů chce podstoupit. Všechny nové metody se pro samoplátce nabízejí za cenu 1250 Kč včetně certifikátu, vybrat si mohou i ti, kdo mají test indikovaný lékařem.

Pouze absolvování PCR testu umožňuje vystavení lékařské zprávy pro zaměstnavatele nebo certifikátu pro vycestování. Výsledek je dodáván klientovi elektronickou formou včetně certifikátu. Jaké jsou možnosti testů a pro koho jsou vhodné, uvádí následující přehled:

Odběrová sada pro testy ze slin

Jde o šetrný a bezbolestný způsob odběru. Je ideální metodou odběru zejména pro děti a seniory. Klienti nemusí kloktat, ale jen si uplivnou“ do trychtýřku nasazeného na zkumavce s transportním médiem. Odběr probíhá za asistence medicínského pracovníka a poté je odeslán na laboratorní diagnostiku. 

Jak probíhá odběr ze slin, je vidět zde.

Galerie: Testy na COVID-19 ze slin

Odběrová sada pro nejmenší

Laboratoře zároveň nabízejí speciální odběrovou sadu pomocí tamponu. Její benefit spočívá v tom, že při odběru stačí tampon chvíli podržet v ústech a následně vyplivnout do připravené zkumavky, je tedy vhodný i pro děti od pěti let.

„Tuto metodu jsme úspěšně odprezentovali České pediatrické společnosti a velmi úzce v této oblasti budeme s pediatry spolupracovat. Tyto formy odběrů budou moci provádět pediatři sami a my jim zajistíme nejen materiál pro odběry, ale i následné PCR vyšetření v našich laboratořích,“ dodává Kamil Doležel.

Jak probíhá odběr pomocí tamponu, je vidět zde.

Kloktací testy se chystají

Portfolio šetrných metod následně rozšíří kloktací odběrové sady, které nyní prochází náročnou interní kontrolou kvality. Klasické metody zahrnující odběr z nosohltanu v nabídce zůstávají, ale budou primárně využívány u klientů, kteří především ze zdravotních důvodů nemohou plivat či kloktat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).