Hlavní navigace

Paralen preventivně? Ničíte si zdraví

3. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Česká lékárnická komora důrazně varuje: neužívejte Paralen preventivně. Před nákazou novým koronavirem neochrání. A zdraví může za jistých podmínek i ohrozit.

Je lékem první volby na horečku a v domácí lékárničce má své nezastupitelné místo. Paralen či jiné přípravky s obsahem léčivé látky paracetamolu jsou teď žádaným zbožím do zásoby kvůli obavě z nového koronaviru. V online lékárnách i kamenných provozovnách mívají tyto léky výpadky. Lékárníci bohužel evidují i jejich preventivní užívání.

Před nákazou neochrání, naopak

Koronaviru se bojí spousta z nás, ale namísto zdravého životního stylu a posilování imunity někdo polyká tablety Paralenu.

„Rozhodně chci veřejnost varovat před bezdůvodným užíváním paracetamolu jako prevence před koronavirovou nákazou. To je zcela nesmyslné a pacienty před nákazou neochrání. Účinná látka paracetamol nemá žádné preventivní účinky,” říká k aktuální situaci prezident České lékárnické komory (ČLnK) Aleš Krebs.

Preventivní podávání paracetamolu nejenže pacienta neochrání, ale navíc může významně zatížit organismus. Správně se užívá pouze k léčbě bolesti nebo ke snížení teploty převyšující 38 °C a vždy je nutné dodržovat jeho správné dávkování. 

Jaké léky užívat při horečce

  • Paralen a další léky s obsahem paracetamolu jsou vhodné proti horečce.
  • I běžné a volně prodejné léky mají svá omezení a kontraindikace vzhledem ke zdravotnímu stavu pacienta a dalším lékům, které užívá.
  • Na snižování teploty lze užít v indikovaných případech také přípravky s obsahem ibuprofenu nebo kyseliny acetylsalicylové (např. Ibalgin, Acylpyrin).
  • Paracetamol lze užít při mírné až střední bolesti nebo ke snížení horečky i u dětí, je dostupný i ve formě sirupu, který se dávkuje podle hmotnosti dítěte, nebo čípků.
  • Intervaly mezi jednotlivými dávkami bývají u dětí zpravidla delší než u dospělých.
  • Na internetu najdete důvěryhodné informace k paracetamolu například na webu Lékarnické kapky i v rámci kampaně Užívejte paracetamol s rozumem.

Vyšší dávka je nebezpečná

Stejně zbytečné, a dokonce i nebezpečné je užívání vyšších dávek paracetamolu najednou. K tomu může dojít i nevědomky, když pacienti užívají třeba tablety a k nim horký nápoj s obsahem stejné účinné látky.

„Je důležité upozornit, že zvýšením dávky paracetamolu není dosaženo většího účinku. Naopak, paracetamol v nadměrných dávkách velmi vážně poškozuje játra. U dospělých pacientů by neměla být překročena četnost dávkování 4× denně, v doporučeném rozestupu šesti hodin. Ten nesmí být kratší než čtyři hodiny a celková denní dávka by v žádném případě neměla překročit 4000 mg paracetamolu,” vysvětluje jasná pravidla Aleš Krebs.

Pozor na alkohol

Při zmiňované vzájemné kombinaci nebo nedodržení stanoveného intervalu mezi dávkami se může lék v těle nebezpečně hromadit. Na správné užívání se proto ptejte svého lékárníka. V případě, že se s ním nemůžete spojit, si aspoň pečlivě prostudujte příbalový leták. Pozor je totiž třeba dát například i na další okolnosti, například užívání alkoholu.

„Paracetamol se nesmí kombinovat s alkoholem, ani užívat po jeho konzumaci, neboť by mohlo dojít k vážnému poškození jater. Nesmí ho užívat pacienti s akutním poškozením jater či cirhózou. Omezení je ale více, proto je velmi důležité se poradit se svým lékárníkem,” dodává ke správnému dávkování paracetamolu Aleš Krebs.

Odborná spolupráce:

Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

Praktikující lékárník a prezident České lékárnické komory

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).