Hlavní navigace

Rekonstrukce prsou mění ženám život

9. 8. 2010

Sdílet

ROZHOVOR – Vítězství nad nemocí si v případě rakoviny prsu bere daň – část těla, která je zároveň symbolem ženství. Nadějí pro tyto onkologické pacientky je následná rekonstrukce prsu.

„Rekonstrukce prsu je neuvěřitelně vděčná operace,“ řekl nám v rozhovoru MUDr. Karel Urban. Ženy, které prodělaly rakovinu a následně se musely smířit se ztrátou části svého těla, odcházejí z jeho ordinace se zářivým úsměvem. Jako by pro ně byla rekonstrukce prsou začátkem nového života. Většinou ale bohužel až po letech čekání na termín operace.

Jako lékař, který se zabývá rekonstrukcemi prsou, máte zkušenosti se ženami, které prodělaly rakovinu a přišly o prs. Jak se s nelehkou životní situací vyrovnávají?


Foto: Ivana Dvorská

Je náročné se vyrovnat se samotným nádorovým onemocněním a s následnou onkologickou léčbou. Jenže vyléčením to nekončí, pacientky se pak musejí vyrovnat s tím, že přišly o část svého těla. Prs je navíc jedním z atributů ženské krásy, a pokud o něj žena přijde, je to pro ni dost těžké.

Pochopitelně se s tím každá pacientka vyrovnává jinak. Záleží nejen na osobnosti a individualitě ženy, ale také na tom, jakou má podporu ve svém okolí. Často jsou partneři a rodina velkou oporou v tomto náročném období a výrazně ženám pomáhají, ale bohužel se občas setkáváme i s tím, že to partneři neustojí a od nemocné odejdou. 

Rekonstrukce jistě není jediným řešením, jak nahradit prs?

Ženy, které přišly o prs, svoji ztrátu skrývají různými způsoby. Nosí třeba speciální podprsenky nebo epitézy, které ovšem prs nahradí jen z části. Často ani netuší, že tu vůbec je možnost rekonstrukce prsou.

Nejde ale jen o neinformovanost žen, ale i o fakt, že není mnoho pracovišť, které by se těmito zákroky zabývaly. Přitom rakovina prsou patří k nejčastějším nádorovým onemocněním žen v České republice.

Může se již při chirurgickém zákroku, kdy lékař odebírá ženě nádor, plánovat i následná rekonstrukce prsou­?

Samozřejmě je ideální, pokud lékaři spolupracují a rekonstrukce se plánuje již před zákrokem. Například se pak může zvolit vhodný řez jak pro odběr nádoru, tak pro následnou rekonstrukci. Žena pak nemusí mít prsa tolik zjizvená. 

Rekonstrukce prsou je většinou vhodná pro ženy po ukončení léčby, ale v některých případech ji lze udělat současně při odběru nádoru…

 

Foto: Ivana Dvorská

Ano, pochopitelně je z mnoha důvodů optimální, když se dělají obě operace během jedné narkózy. To však lze pouze u nádorů, které byly zachyceny včas, tedy v nízkém stadiu. Naše klinika provádí okamžité rekonstrukce prsou také u žen, které jsou tzv. BrCa pozitivní, to znamená, že na základě genetického vyšetření je u nich zjištěno zvýšené riziko karcinomu prsu. Vzhledem k tomu, že nádor ještě není vytvořen, my jim můžeme odebrat rizikovou tkáň a zároveň ji hned nahradit. Ženy cítí úlevu, protože strašák z předpokládaného nádoru je pryč a zároveň se nemusí trápit obdobím bez prsu.

Pacientky však většinou operujeme s odstupem roku až dvou let po první operaci. Je to z důvodu, že po ní žena ještě podstupuje další onkologickou léčbu. Zhruba po roce se zkontroluje, zda nedošlo k recidivě, a po souhlasu onkologa můžeme přistoupit k výkonu.

Rekonstrukce prsou jsou velice nákladnými operacemi. Jak se k nim staví pojišťovny?

Rekonstrukce prsou jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění. Nicméně máte pravdu, operace jsou nákladné a pracoviště, která se jimi zabývají, mají často omezený rozpočet a kapacitu. To znamená, že ženy na nová prsa čekají mnoho měsíců.

K tématu: Prsa „na pojišťovnu“

Kdy a v jakém rozsahu se zdravotní pojišťovny podílejí na úhradě operací? Oslovili jsme několik několik z nich s prosbou o údaje, které by mohly přiblížit představu o četnosti operací prsou v České republice a o vynaložených nákladech. 

Říkáte nový prs. To znamená, že podoba zrekonstruovaného prsu se shoduje se zdravým prsem? 

Snažíme se o to. Někdy to ovšem nejde úplně, například pokud má žena zdravé prso velké a povislé. Většinou již předem počítáme s tím, že jej budeme muset zmenšit a upravit, aby byla prsa co nejvíce symetrická.

Operace se vlastně skládá ze dvou fází – v té první se vytvoří tvar a objem prsu, ve druhé fázi rekonstruujeme bradavku a dvorec, aby nový prs vypadal co nejvěrněji. Současně můžeme v případě potřeby upravit i prs na druhé straně.

Klinika Esthé úzce spolupracuje s Fakultní nemocnicí Na Bulovce. V čem je jiná rekonstrukce prsou a třeba augmentace (zvětšování prsou pomocí implantátů)? 

Plastický chirurg, který se zabývá rekonstrukcemi prsou, musí mít nejen zkušenosti s rekonstrukční chirurgií, ale i s onkologickými pacienty. Například ozářená kůže se chová jinak než kůže zdravá. Bývá zde nedostatek tkáně a také výživa může být oslabená. Záleží i na tom, v jakých místech nádor byl a jak rozsáhlý byl primární zákrok. Rozdílů bychom našli mnoho. Je naší velkou výhodou, že můžeme využívat zkušenosti z rekonstrukční chirurgie také v oblasti estetické chirurgie prsu a samozřejmě i obráceně.

Žena, která podstoupí kosmetickou úpravu prsou, zůstává na klinice hospitalizovaná jeden až dva dny. Ženy po rekonstrukci zůstávají většinou déle. Proč tomu tak je?

Velice záleží na typu rekonstrukce prsou, kterých je velká škála. Většinou je rekonstrukční zákrok náročnější a doba hojení delší. Proto i hospitalizace po rekonstrukci je delší než po zvětšení prsou. Dle způsobu rekonstrukce to může být od dvou do deseti dnů, někdy i déle.


Foto: Ivana Dvorská

Plastický chirurg MUDr. Karel Urban je absolventem 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Kromě soukromé Kliniky Esthé, které je spoluvlastníkem a kde se zaměřuje na estetickou chirurgii, pracuje od roku 1998 na Klinice plastické chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce. Od roku 2006 zde vykonává funkci primáře kliniky.

Je současně členem týmu Centra komplexní chirurgické péče o ženy s onemocněním prsu ve FN Na Bulovce a jedním z plastických chirurgů, kteří v ČR úspěšně provádějí rekonstrukce prsů u žen, jež v souvislosti s onkologickým onemocněním utrpěly jeho ztrátu. Zároveň vykonává funkci odborného asistenta na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Je členem Společnosti plastické chirurgie ČLS JEP, Společnosti estetické chirurgie ČLS JEP a členem The International Confederation for Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery (IPRAS).


Speciál SILIKOZY.cz

Plné výstřihy holek z plakátů ženou houfy žen pod skalpely estetických chirurgů. Na zákrok si šetří pošťačky či prodavačky. Dělají dobře? Ve speciálu Silikozy.cz se podíváme na prsa ze všech možných úhlů pohledu. Jaký je váš názor?

Soutěž Krása prsou – vyhrajte iPhone!

Jaká prsa jsou krásná? Vaše? Pošlete nám svoji fotografii nebo fotku své partnerky, ženy, přítelkyně… a vyhrajte nový iPhone!

Podívejte se na soutěžní fotky z minulého týdne a HLASUJTE pro ty nejkrásnější!

E-shop  – Trička No Silicone, 100 % Nature!

Pro ženy, které se nebojí jít „s ňadry na trh“, jsme připravili „natural“ trička. Můžete si je objednat v našem e-shopu a říct spolu s námi: Stop silikozám! No Silicone, 100 % Nature!

Anketa  – silikony, nebo natural?

Odpovězte na tři otázky a pomozte nám zjistit, jak v Česku vnímáme ňadra jako taková, potažmo ňadra, které tak docela nestvořila příroda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).