Hlavní navigace

10 bodů pro operaci očních víček beze strachu

25. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Unspash.com / Thomas Hafeneth, podle licence: Public Domain CC0
Operace horních a dolních očních víček patří k nejžádanějším a nejčastějším zákrokům estetické medicíny v ČR. Nakolik je efekt zákroku dlouhodobý a co je potřeba vědět před operací?

Zákrok – odborně zvaný blefaroplastika – je specifický tím, že řeší nejen estetické změny způsobené stárnutím a odstraňuje kosmetické vady, ale velice často je prováděn i z důvodů zdravotních a funkčních obtíží. Operaci se proto podrobují nejen ženy, ale také muži, a to nejčastěji mezi čtyřicátým až padesátým rokem věku.

Blefaroplastika se provádí buď jen na horních, nebo jen na dolních víčkách, ale může se provést i na obou současně. Vždy záleží na stavu víček, osobním rozhodnutí pacienta a na konzultaci s lékařem. Rozsahem se nejedná o příliš náročný zákrok, provádí se v místním znecitlivění nebo v tzv. analgosedaci, trvá zhruba čtyřicet až padesát minut podle rozsahu zákroku a operovaný většinou odchází zhruba po dvou až čtyřech hodinách domů. Přesto je důležité nic nepodcenit. Přeci jen se jedná o zásah do oblasti obličeje a do citlivé oblasti okolo očí. Na co si dát pozor?

Operace očních víček beze strachu: pacientovo desatero

Dobře si vyberte kliniku

  • Nepodceňujte výběr pracoviště a chirurga, který bude zákrok provádět. Se zvyšující se poptávkou o estetickou medicínu v ČR za poslední roky stoupla i nabídka a během krátké doby vznikla celá řada nových pracovišť, která však často nedosahují potřebné odborné úrovně. Estetické zákroky tak někdy místo odborných plastických chirurgů provádějí jiní specialisté, kteří nemají dostatečnou praxi. Dejte si na ně pozor. Špatně provedený rutinní zákrok by se mohl proměnit v noční můru.

Nesnažte se ušetřit za každou cenu

  • Češi s oblibou vyhledávají akční slevy a výhodné poukazy. Pokud se jedná o nákup oblečení či návštěvu restaurace, tak se to možná vyplatí. Na zdraví bychom ale rozhodně šetřit neměli. Na prvním místě musí být úroveň a kvalita služeb poskytovaných na daném pracovišti. Při návštěvě neprofesionální kliniky by se vám mohlo stát, že se zákrok nezdaří a náklady na opravu operace se vyšplhají do několikanásobků.

Konzultujte

  • Není nad radu zkušeného odborníka. Rozhodnete-li se pro operaci očních víček, důkladně předem zkonzultujte s plastickým chirurgem, co od operace očekáváte, zda je možné daný problém plastikou víček vyřešit a jaké je správné načasování operace. Plastika víček není svým rozsahem příliš náročnou operací, vyžaduje však velikou zkušenost operatéra a preciznost provedení.

Načasujte si to

  • Konzultujte s odborníkem správné načasování. Blefaroplastika se nejčastěji provádí ve věku čtyřiceti až padesáti let, kdy projevem stárnutí dochází k povolování kůže. Při vrozených dispozicích zeslabené struktury dolních víček se operace může provádět již mezi pětadvaceti a třiceti lety.

Informace před operací

  • Informujte se o tom, co je třeba dodržet před samotným zákrokem a dbejte na to. Před operací víček by alespoň dva týdny nemělo proběhnout žádné akutní onemocnění (virózy, nachlazení apod.). Dva až tři týdny před operací by měly být také vysazeny léky zvyšující krvácivost (Acylpyrin, Anopyrin či jiné léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou).

Pečujte o své oči

  • Před i po zákroku dbejte o své oči, ať minimalizujete příčiny povolování kůže v jejich okolí. Kůže víček patří k nejtenčí a nejjemnější kůži lidského těla, která je vystavena téměř neustále vnějším vlivům a je prakticky neustále v pohybu. Snažte se proto omezit extrémní namáhání očí (umělé osvětlení, čtení informací, počítačové a televizní obrazovky apod.).

Buďte bez obav z jizev

  • Operační řezy jsou vždy vedeny tak, aby jizvičky byly po zhojení co nejméně patrné. Jizvy lze zakrýt již po dvou týdnech, a po třech měsících jsou již skoro neviditelné. Po jednom roce, za předpokladu dobře odvedené operace, je najde již pouze plastický chirurg, který má s tímto typem operací větší zkušenosti.

Připravte si sluneční brýle

  • Oči bývají po zákroku citlivější na světlo. Proto se vašim věrným společníkem na dva až čtyři týdny stanou sluneční brýle, které vám pomůžou chránit zrak před intenzivnějším světlem.

Nejste v tom sami

  • Operace horních a dolních očních víček – blefaroplastika – patří k nejžádanějším a nejčastějším zákrokům estetické medicíny v ČR. Určitě byste našli i někoho ve vašem okolí, kdo tento zákrok podstoupil. Výjimkou nejsou ani celebrity českého showbyznysu.

Nebojte se!

  • Operace očních víček všeobecně není rizikový zákrok. Předpokladem je dobrý zdravotní stav a zkušený plastický chirurg.

Na dobrého plastického chirurga se vyplatí počkat

Správná volba plastického chirurga je pro výsledek operace rozhodující. Proto buďte při výběru kliniky do jisté míry opatrní a s rozhodnutím nespěchejte. Prvním a velmi důležitým faktorem by měla být dobrá pověst kliniky a zkušenost plastického chirurga. Snažte se získat více informací z různých zdrojů, důležité jsou reference – o kvalitě kliniky vypovídá také spokojenost již odoperovaných pacientů.

Pokud se nemůžete rozhodnout, nebojte se zeptat na více klinikách, absolvujte tam i osobní konzultaci – otevřeně hovořte o důvodech, které vás k operaci vedou, zeptejte se na cokoli, co chcete vědět a co vás zajímá. Počítejte také s tím, že na špičkových klinikách bývají delší objednací termíny, ale čekání se vždy vyplatí. Jakmile si kliniku vyberete, měli byste lékaři, který zákrok provádí, důvěřovat a dodržovat jeho doporučení, neboť o co nejlepší výsledek operace vždy usilujete společně.

Celková narkóza obvykle není nutná

Operace očních víček je možné provádět i v celkové narkóze, ale obvykle je toto nutné pouze u operací víček spojivkou. U klasické operace víček, kdy je veden řez na kůži víčka, je možné provádět operaci v místním znecitlivění nebo v tzv. analgosedaci. Jedná se o uspání nitrožilní injekcí v kombinaci s místním znecitlivěním. Pacient tak během celé operace spí a nevnímá žádné nepříjemné pocity během operace.

Efekt? Dlouhodobý

Pacienty často zajímá, zda mají estetické operace očních víček dlouhodobý efekt, nebo je nutné je opakovat? Operace víček mají vždy dlouhodobý efekt. Nadbytek kůže na horních víčkách se po operaci postupně vytvoří obvykle během osmi až dvanácti let dle typu kůže, ale nikdy již ne v takovém rozsahu, jako by tomu bylo bez operace.

U dolních víček se tukové váčky, pokud byly při první operaci dostatečně zredukovány, již neobnoví, v pokročilejším věku někdy dojde k mírnému povolení kůže víček. Zde k operaci či další redukci tukových váčků přistupujeme někdy i po více než dvaceti letech.

Operace očních víček je možná téměř u každého

Kontraindikací u operací očních víček jsou spíše probíhající nebo právě proběhlá onemocnění. Z celkových onemocnění to jsou nejčastěji virózy nebo nachlazení.

Z onemocnění v lokalitě očí jsou to onemocnění oka nebo spojivek, popřípadě i probíhající zánětlivá či jiná onemocnění kůže víček nebo okolí. Po vyléčení je pak obvykle možné bez problémů operaci víček podstoupit.

Někdy je třeba zvážit operaci u chronických postižení kůže či systémových onemocnění postihujících také kůži.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Dušan Záruba

Primář oddělení plastické chirurgie Ústavu estetické medicíny (www.uem.cz)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).