Hlavní navigace

Nová opatření: Vláda zrušila roušky ve školách a povinné testování ve firmách

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vláda v pondělí 7. června 2021 schválila zrušení celé řady dosud platných nařízení. Toto jsou ta nejzásadnější z nich.

Tisková konference konaná v pondělí 7. června přinesla řadu nových rozvolnění. Dotknou se jak dětí, tak dospělých. Jak sportovců, tak lidí, kteří chtějí vyrazit za zábavou.

Co se dozvíte v článku
  1. Platí od 8. června
  2. Platí od 1. července

Platí od 8. června

Roušky končí ve školách. S výjimkami

Ještě před tiskovým briefingem po jednání vlády uvedl ministr školství Robert Plaga na svém Twitteru, že od úterý 8. června už bude v jedenácti krajích probíhat výuka ve školách bez roušek. A to jak u učitelů, tak i u žáků. Aktuální epidemická situace ale neumožňuje odložit ochranu úst a nosu ve Zlínském, Jihočeském a Libereckém kraji.

„O přestávkách a ve společných prostorách povinnost nošení roušek zůstává,“ doplnil Plaga. Uleví se i středoškolákům a vysokoškolákům, kteří rovněž od 8. 6.  budou moci ke zkouškám bez roušek, a to za dodržení dvoumetrových rozestupů.

Respirátory ve firmách už ne tak striktně

Ochrany ústa a nosu se zbaví i zaměstnanci, povinné budou jen ve společných prostorách firmy.

Uvonění letních akcí

„Od zítřka (8. 6.) se navyšují se počty na veřejných nebo soukromých akcích – uvnitř dvě stě osob, venku pět set osob – jde o taneční události, svatby, poutě, přehlídky,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Prokázat bezinfekčnost bude snazší

Sjednocují se pravidla pro prokázání bezinfečnosti. „Už to nebude tak, že někde je třeba laboratorní test, někde mohou být uznány samotesty, někde potvrzení od zaměstnavatele nebo ze školy, čestná prohlášení… Od 8. června budou všechny tyto možnosti platné,“ řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že zůstávají v platnosti možnosti prokázání se očkováním, případně proděláním nemoci.

Do restaurace, bazénu i ke kadeřnici tak budeme moci jít s jakýmkoliv platným testem či potvrzením nebo čestným prohlášením.

Platí od 1. července

Skončí povinné testování ve firmách

Vláda na své pondělní tiskové konferenci zrušila i povinnost testování ve firmách s platností od 1. 7. 2021.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).