Hlavní navigace

Nejste špatné matky: nová pomoc pro ženy, které v těhotenství nebo po porodu zažívají psychické potíže

11. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Duševní obtíže v perinatálním období, tedy v období od počátku těhotenství až do jednoho roku věku dítěte, nejsou nijak výjimečné, ale ženy o nich příliš nemluví. Mají strach z nepochopení a bagatelizování potíží, nebo naopak z toho, že „budou za blázny“ či špatné mámy.

Podle odborných odhadů zažívá až každá pátá žena během očekávání potomka nebo po jeho narození nějaké příznaky duševní nepohody, jako jsou úzkost nebo deprese. Dostupná péče často chybí, ženy či jejich okolí nevědí, kam se mohou obrátit pro pomoc. S tím nyní mají pomoci nové webové stránky Perinatal.cz, za kterými stojí tým z Národního ústavu duševního zdraví a organizace Úsměv mámy. Je třeba si uvědomit, že krátkodobý stav může vyústit v dlouhé a vleklé potíže, které kromě žen ovlivní chod celých rodin a v neposlední řadě jejich dětí.

Bezpečný prostor

Duševní potíže a tzv. poporodní deprese jsou téma, kterému je třeba věnovat více pozornosti, upozorňují autoři projektu, s nimiž server Vitalia.cz již před časem spolupracoval na rozsáhlém seriálu. V našich článcích k problematice poporodní deprese, jakožto fenoménu, o kterém se u nás příliš nemluví, najdete příběhy rodičů, ale také doporučení odborníků.


Na novém webu pak ženy či jejich okolí mohou získat další pomoc. „Pro webové stránky jsme připravili celou řadu informačních materiálů, které jsou určeny všem, kdo se chtějí dozvědět o příznacích a možnostech léčby například poporodní deprese či úzkostí, o možnostech zotavení z těžkého porodu nebo o užívání psychofarmak v těhotenství a po porodu. Jedním z našich cílů je totiž i šíření informací o problematice perinatálního duševního zdraví,“ popisuje Antonín Šebela z Národního ústavu duševního zdraví. Pro server Vitalia.cz psychiatr nedávno vysvětloval, co všechno může stát za duševními potížemi žen v těhotenství a po porodu i proč se jim u nás zatím nevěnuje téměř žádná prevence. „Letáčky k péči o dítě jsou všude. Jak se cítí žena, nikoho nezajímá,“ shrnuje v rozhovoru odborník na poporodní depresi.

To chtějí nové stránky pomoci změnit, jak popisuje projektová manažerka Kristýna Hrdličková: „Pro ženu může být těžké zorientovat se ve všech dostupných zdrojích. Chtěli jsme vytvořit bezpečný prostor, kde ženy, ale i muži a jejich blízcí najdou relevantní, vědecky podložené informace, které jim duševní obtíže v těhotenství a po porodu přiblíží a pomohou najít možnosti řešení. Na webových stránkách najdou sekci V těhotenství, Po porodu a Pro blízké, kde jsou popsány symptomy různých duševních potíží, doporučení, jak s potížemi bojovat, a kontakty, kam se kdykoliv mohou obrátit pro pomoc. Obsah webu také doplňují skutečné příběhy žen, které se s takovými obtížemi potýkaly.“

Pomáhají i ženy, které si podobnou situací samy prošly

Tým z Národního ústavu duševního zdraví ve spolupráci s organizací Úsměv mámy se zároveň snaží o systémovou změnu v přístupu k perinatálnímu psychickému zdraví v České republice. V rámci aktuálně probíhajícího projektu ověřují účinnost systematické péče, která spočívá ve screeningovém testování a následné tzv. peer podpoře.

Galerie: Zažily poporodní depresi, dnes pomáhají ostatním

„Naším cílem je, aby všechny těhotné ženy a čerstvé maminky měly možnost vyplnit jednoduchý screeningový test, který vypočítá riziko, že se u nich mohou objevit psychické potíže. Ženy, u nichž je výsledek testu pozitivní, jsou aktivně osloveny s nabídkou pomoci našimi peer konzultantkami, tedy proškolenými ženami s vlastní zkušeností, které v případě potřeby napojí danou ženu na další odbornou péči. Momentálně projekt probíhá ve dvaceti vybraných gynekologických ordinacích ve třech krajích – v Praze, ve Středočeském a Olomouckém kraji – a také ve vybraných porodnicích,“ vysvětluje doktor Šebela.

„Orientační screeningové dotazníky jsou také součástí webových stránek. Zaměřují se na symptomy deprese a úzkosti a ženě poskytnou zpětnou vazbu o tom, zda může být těmito obtížemi ohrožena a kam se případně obrátit pro pomoc,“ dodává Kristýna Hrdličková.

Výzkumný tým před nedávnem také spustil aplikaci Kogito dostupnou pro iOS a Android. Ta uživatelkám nabízí metody kognitivně-behaviorální terapie, které jim mohou pomoci úzkosti a deprese lépe zvládat. Oba nástroje – webové stránky i aplikace – jsou vzájemně propojené, a otevírají tak nové možnosti úspěšnější péče o duševní zdraví těhotných a žen po porodu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).