Hlavní navigace

Nejpopulárnější sport v Česku? Fotbal to není ani náhodou

18. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Národní sportovní agentura si nechala udělat průzkum atraktivity více než stovky sportů a zjistila, že lidé více než fotbalu fandí motosportu, biatlonu a celé řadě dalších sportů. Fotbal zas tak netáhne, ani pasivně, ani aktivně.

Národní sportovní agentura (NSA) v rámci loňského říjnového výzkumu zjišťovala vztah Čechů ke sportu. V části výzkumu, která se věnovala vztahu Čechů ke sportu obecně, respondenti odpovídali na otázku, jak často sport sledují jako diváci (prostřednictvím médií nebo přímo na sportovišti) a jak často sport sami aktivně provozují. Výsledky jsou velmi překvapivé.

Nejpopulárnější sport dostane nejvíc peněz

„Jeden z cílů při založení Národní sportovní agentury bylo nastavení transparentních pravidel a kritérií při rozdělování dotací. Dotace sportovním svazům jsou nyní rozdělovány na základě velkého množství kritérií, mezi které patří například počet aktivních členů nebo velikost mládežnické základny. Nově mezi kritéria patří i zmíněný průzkum popularity sportů, který byl vytvořen na základě odpovědí více než pěti tisíc respondentů,“ uvádí předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

O výzkumu

  • Výzkum patří mezi kritéria pro rozdělování financí v rámci výzvy Podpora sportovních svazů 2021.
  • Výzkumu se účastnilo celkem pět tisíc respondentů a byli vybráni tak, aby představovali reprezentativní vzorek české společnosti.
  • Respondenti jednotlivé sporty hodnotili ze dvou hledisek. Podle toho, do jaké míry jsou pro ně atraktivní z pohledu diváka, a podle toho, zda se jim sami aktivně věnují.
  • Sporty hodnotili na škále od 1 (nejméně atraktivní) do 10 (nejvíce atraktivní) a následně byl pro všechny sporty vypočítán průměr jejich atraktivity z diváckého pohledu a z pohledu jejich aktivního provozování.

Co nejvíce sledujeme

Sport pravidelně sleduje přibližně 41 % Čechů, kdy 7 % respondentů odpovědělo, že sport sleduje každý den, 20 % několikrát týdně, 14 % jednou či dvakrát týdně. Výrazně více sport sledují muži, a to 55 %, zatímco žen je jen 28 %.

Češi nejraději sledují lední hokej, za ním následuje lyžování, atletika, tenis a biatlon. Výsledky se výrazně liší u mužů a u žen. Zatímco u žen je divácky nejatraktivnějším sportem krasobruslení, u mužů se nedostalo ani mezi dvacet divácky nejatraktivnějších sportů. Podobně dopadl fotbal. Třetí nejoblíbenější sport v hodnocení mužů se umístil až na 22. pozici u žen.

Jaký sport nejčastěji provozujeme

Dlouhodobým cílem Národní sportovní agentury je rozsportování české populace. Většina Čechů totiž nesportuje vůbec, nebo jen nárazově. „Je to veliký problém. Například ve Skandinávii sportuje 80 % obyvatel,“ řekl 1. místopředseda Národní sportovní agentury Ivo Lukš.

Aktivně sport pravidelně provozuje přibližně 38 % Čechů. Každý den aktivně sportuje 5 % respondentů, několikrát týdně 18 % a jednou či dvakrát týdně 15 %. 40 % Čechů se sportu nevěnuje vůbec, nebo pouze příležitostně. Muži sportují mírně častěji než ženy, ale ve srovnání se sledováním sportu je rozdíl mezi aktivním sportováním mužů a žen výrazně nižší.

Mezi nejatraktivnější sporty z pohledu jejich aktivního provozování patří bowling a kuželky, tenis, cyklistika, lyžování a stolní tenis. Nejatraktivnějším sportem pro aktivní sportování je u mužů cyklistika, která se u žen umístila až na 12. pozici. U žen se vysoko umístil taneční sport, jóga, sportovní aerobik a fitness a plavání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).