Hlavní navigace

Nejdražší vlašské ořechy mají v Globusu. A nejlevnější?

Sdílet

Bez vlašských ořechů by snad ani Vánoce být nemohly. Kupujeme je i přesto, že se jejich cena šplhá ke třem stovkám za kilogram. Hledali jsme, kde koupit nejlepší a nejlevnější ořechy.

Pohybujeme-li se na poli potravinářském, patří vlašské ořechy před Vánoci rozhodně k jednomu z nejlukrativnějších artiklů. Snad pro svůj tvar, snad pro svou tučnost (přes šedesát procent) se staly vůbec nejpoužívanějšími ořechy na Vánoce. Potřebujeme je na vanilkové rohlíčky, na ořechy, na pracny, do náplní, na ozdobu, mnoho lidí si bez nich nedovede představit ani těsto na perníčky. Takhle před Vánoci jim jednoduše neodoláme, i když se jejich cena šplhá ke třem stovkám za kilo.

Kde je můžeme letos pořídit nejlevněji, kde nejdráž a které jsou nejchutnější? Mapovali jsme nabídky na internetu i v různých obchodech. Jak jsme pochodili?

Babička s ořešákem je top

Babička, která má na zahradě ořešák královský, má jistě před Vánocemi mnoho návštěv. Však z jednoho stromu nasbírá i šest beden po deseti kilech. To máme kolem pětadvaceti kilogramů vyloupaných ořechů z jednoho stromu. A to jedna babička jen tak neschřoupe. Jenže takového prarodiče nemá každý, proto musíme tasit peněženky a ořechy si koupit.

Pořídit můžeme buď vlašské ořechy ve skořápce a to v obchodě nebo na internetu, anebo již vyloupané a to buď na váhu, nebo klasicky ve stogramovém, ale i dvousetgramovém balení v mnohdy neprůhledných obalech. My jsme zkusili všechny varianty a jednotlivé ořechy porovnali. Jak cenově, tak v jejich kvalitě.

Nákup na internetu

Nakupovat ořechy na internetu přes inzerci je sice varianta nestandardní, ale rozhodně patří k nejlevnějším způsobům jak k ořechům přijít (hned po babičce s vlašákem). Stačí zadat do vyhledávače jakéhokoliv inzertního serveru „vlašský“ a rázem se na vás sesypou nabídky přebytků ze zahrad z celého Česka, Moravy i Slezska. Ceny skáčou od třiceti pěti do dvou set korun. Záleží, jestli chcete ořechy loupané nebo vám postačí ve skořápce. My jsme si na internetu objednali obě varianty. Jednou jsme si vybrali osobní předání, abychom si kvalitu ořechů ověřili, podruhé jsme objednávali z Moravy, bez možnosti kontroly – ořechy měly přijít poštou. Loupané: kilo za dvě stě korun, ve skořápce za osmdesát korun kilo.

Jak se ukázalo, kupovat čtyři kilogramy ořechů v šeru podzimního odpoledne není příliš ideální. Byť ořechy osobně přebíráte, stejně je nemáte šanci pořádně prohlédnout, zjistit, zda nezačínají plesnivět, zda jsou řádně proschlé a jestli je jich vůbec tolik, kolik jste chtěli. Je to o slušnosti prodávajícího. Přestože jsme byli prodejcem ubezpečeni, že ořechy ve skořápce jsou řádně proschlé, nebyla to tak docela pravda, navíc jsme je dostali v igelitové tašce. Nechat je takhle pár dní, máme ve špajzu o zelenou dekoraci navíc. Jinak ale byly vlašáky pěkně velké, šlo o tzv. papíráky, které snadno rozlousknete i rukou. A bylo jich domluvené množství.

To loupané ořechy byly proschlé. Jen škoda, že jádra nebyla celá nebo alespoň půle, takhle se hodí převážně na umletí do náplně. Po vysušení a vyřazení malé hrsti pěkně zelených jader máme slušnou zásobu na Vánoce. A za super peníze.

Druhý internetový nákup, kdy jsme poptávali celé ořechy za třicet osm korun za kilo a jádra vyloupaná za sto padesát korun za kilo se nějak nevyvedl. Prodejce nám napsal: „Kilo neloupanejch a půl kila loupaných vám poštou posílat teda fakt nebudu. To se mi neviplatí to snad chápete ne.“ Chápeme. Nám se zas moc nevyplatí platit poštovné za několik kilogramů ořechů.

Resumé: Nikdo vám neručí za to, že ořechy budou suché, chutné a bude jich tolik, kolik jste chtěli. Kupujete vlastně zajíce v pytli, ale pokud máte štěstí na poctivého prodejce nebo si můžete ořechy dobře prohlédnout, nákupem ořechů na inzerát ušetříte dost peněz.

Nákup ve večerce

Nemám ráda večerky, vždycky to tam tak nějak podivně zapáchá, nedůvěra graduje, když nacházíte stále další a další prošlé potraviny, proto bylo pro mě milým překvapením, že kvalita ořechů byla dobrá. Chcete jádra nebo v celku? Mají obojí. Sto gramů loupaných stojí ale dvacet pět devadesát a ořechy neloupané sto devadesát devět. Loupané ořechy jsme si nemohli vybrat na váhu, měli už je nasáčkované po čtyřech stech gramech a naneštěstí je prodávali venku – ve vlhkém počasí, kde ořechy rychle natahují vlhkost. Měli jsme však štěstí, ořechy byly suché a velmi chutné. Opět se ale nejednalo o celé ořechy nebo půle. Na zdobení tedy moc vhodné nejsou.

Neloupané ořechy byly pěkné, světlé, proschlé, dobře rozlousknutelné – s pomocí louskáčku. Nenašli jsme žádné plesnivé – už proto, že jsme si je sami vybírali, a dle doporučení odborníků jsme vsadili na ty světlé.

Resumé: Ořechy velmi pěkné, ale dosti drahé.

Nákup v supermarketu

Oběhli jsme Tesco, Penny Market a ptali jsme se v Globusu, Hyper Albertu a Kauflandu. Všude před Vánoci ořechy mají, ale ne všude je mají i vyloupané na váhu. Respektive v super- a hypermarketech vyloupané ořechy najdete především v regálech se sušenými plody, v balení po sto či dvě stě gramech. A za ceny, které se vám líbit nebudou. Vůbec nejdražší v našem průzkumu byly vlašské ořechy z Globusu, a to jak balené, tak ty ve skořápce. Jejich výhoda spočívá zejména v celoroční dostupnosti a balení, ve kterém by se neměly zkazit.

Resumé: Pokud kupujete ve výše uvedených marketech deset dekagramů ořechů, asi rozdíl v ceně tolik řešit nebudete. Pokud budete péct cukroví převážně s ořechy, dost se vám cukroví zdejším nákupem prodraží.

Kolik letos stojí vlašské ořechy

Globus, Praha Zličín i Černý most

  • Jádra na váhu – nenabízí
  • Ve skořápce – 279 Kč/kg
  • Jádra balená – 99,90 Kč/200 g (tj. 499,50 Kč/kg)

Hyper Albert, Chrudim

  • Jádra na váhu – nenabízí
  • Ve skořápce – 229,90 Kč/kg
  • Jádra balená – nenabízí

Tesco, Praha Letňany

  • Jádra na váhu – nenabízí
  • Ve skořápce – 259 Kč/kg
  • Jádra balená – 45,90 Kč/100 g (= tj. 459 Kč/kg)

Penny market, Praha Hloubětín

  • Jádra na váhu – nenabízí
  • Ve skořápce – nenabízí
  • Jádra balená – 32,90 Kč/100 g (tj. 329 Kč/kg)

Kaufland, Praha Michle

  • Jádra na váhu – nenabízí
  • Ve skořápce – 229 Kč/kg
  • Jádra balená – 79,90 Kč/200 g (tj. 399,50 Kč/kg)

Vlašáky na inzerát

  • Jádra na váhu – od 150–200 Kč/kg
  • Ve skořápce – od 35 do 150 Kč/kg

Večerka

  • Jádra na váhu – 259 Kč/kg
  • Ve skořápce – 199 Kč/kg
  • Jádra balená – 32,90 Kč/100 g (tj. 329 Kč/kg)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).