Hlavní navigace

Nejčastější typy zkřížených alergií. Svědí vás po jídle ústa či uši?

7. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V poslední době se v populaci čím dál častěji hovoří o takzvaných zkřížených alergiích. A není divu, trpí jimi totiž až 50 % pylových alergiků. Lidé však o tom, že zkříženou alergií trpí, často nemají tušení.

Zkřížená alergie se projevuje celkem nenápadně, ve výjimečných případech ale může způsobit i závažné alergické reakce. Proč se spolu alergeny kříží, které kombinace jsou nejčastější a jak poznat, že touto nemocí trpíte, poradí alergoložka Radka Šedivá z ambulance Synlab.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak vzniká zkřížená alergie: na vině je podobnost alergenů s bílkovinami potravy
  2. Zkřížené alergie trápí celoročně
  3. Nejčastější typy zkřížených alergií
  4. Co se děje při zkřížené alergii? Svědění i pokles tlaku
  5. Jak poznat zkříženou alergii: pomůže test Alex 

Jak vzniká zkřížená alergie: na vině je podobnost alergenů s bílkovinami potravy

Trpíte-li alergií, znamená to, že váš imunitní systém nepřiměřeně reaguje na některé látky, které se běžně vyskytují v našem okolí, a vytváří si proti nim protilátky. Zkřížená alergie pak může vzniknout, pokud protilátky vytvořené proti určitému alergenu reagují i na kontakt se zcela jiným alergenem pouze na základě vzájemné podobnosti. Ke zkříženým reakcím tak nejčastěji dochází mezi alergeny vývojově příbuzných organismů, jako jsou například pyly a ovoce.

Křížit se spolu mohou ale i alergeny nepříbuzné. To se stane, pokud jsou v nich přítomné vývojově velmi staré bílkoviny, které se v evoluční historii téměř neměnily, a nacházíme je tedy i u příbuzensky vzdálených odrůd.

„Některým pylovým alergikům vadí, zejména v pylové sezóně, určité potraviny, jelikož obsahují bílkoviny podobné některým bílkovinám vyskytujícím se v pylech. Jejich imunitní systém je však považuje za totožný alergen a reaguje na oboje,“ vysvětluje lékařka Radka Šedivá. S potravinami se mohou křížit také další inhalační alergeny, jako jsou roztoči či latex.

Galerie: Alergie na roztoče – věčný boj proti prachu

Zkřížené alergie trápí celoročně

Přestože pylové alergie jsou pouze sezónní záležitostí, s těmi zkříženými se alergici potýkají celoročně, tedy vždy po požití kritické potraviny. Jaké konkrétní alergeny má tělo většinou problém rozlišit?

„Jednou z nejčastějších kombinací je reakce mezi pylem břízy s ořechy, jablky a peckovicemi. Děje se tak proto, že břízovité a růžovité rostliny (jabloň, broskvoň apod.) jsou botanicky příbuzné. Poměrně často se kříží také alergie na pelyněk s kořenovou zeleninou a některými druhy koření,“ přibližuje alergoložka.

Nejčastější typy zkřížených alergií

Alergie na časný jarní pyl

+ dřeviny (bříza, líska, olše apod.) – jablko, hruška, mrkev, petržel, celer, lískový ořech (popřípadě další zkříženě reagující ořechy), třešeň, švestka, meruňka, broskev, kiwi, koření (například anýz a pepř), brambor, sója

Alergie na letní pyl

+ trávy a obilniny (lipnicovité) – rajče, paprika, peckové a jádrové ovoce, arašíd, pomeranč, kiwi, meloun a v případě nedostatečné tepelné úpravy také obilí (žito, pšenice, ječmen), obilná mouka, kukuřice, rýže

Alergie na pozdní letní pyl

+ byliny (pelyněk, čeleď hvězdnicovité) – kořenová zelenina, koření (kopr, libeček, majoránka, koriandr, kmín, fenykl, pepř, anýz, tymián, paprika a podobně), heřmánek, slunečnicový olej, peckové a jádrové ovoce, kiwi, mango, arašíd, stromové ořechy, luštěniny

Alergie na pozdní letní pyl

+ byliny (ambrózie) – banán, meloun, okurka, cuketa, heřmánek, ovoce s jádry, celer, pepř

Alergie na latex

+ banán, mango, meloun, kiwi, avokádo, rajče, papája, jedlé kaštany, pohanka, celer, pepř

Alergie na roztoče

+ krab, garnát, kreveta, humr, rak, mušle, ústřice, chobotnice, hlemýžď

Co se děje při zkřížené alergii? Svědění i pokles tlaku

Klinické projevy zkřížených alergií jsou podle lékařky nepříjemné, ale většinou mírné. Projevují se zejména svěděním či mravenčením v ústní dutině, svěděním kůže na obličeji a v uších, červenými skvrnami v obličeji, mírným otokem rtů či problémy s polykáním.

V případě, že na sobě po požití některých potravin tyto příznaky pozorujete, zkuste je příště před konzumací tepelně upravit nebo, pokud je to možné, najít jejich méně agresivní variantu (například jinou odrůdu jablka).

Jestliže ani jedna z těchto rad vaše potíže nevyřeší, odstraňte potravinu z jídelníčku a navštivte lékaře, který vám doporučí nejvhodnější způsob léčby. „Nejčastějším projevem zkřížených alergií je svědění v dutině ústní či mírný otok rtů. Může se ale objevit i závažná reakce, jako je otok hrdla, dušnost či pokles krevního tlaku. V takovém případě s vyhledáním lékaře neotálejte,“ varuje Radka Šedivá.

Jak poznat zkříženou alergii: pomůže test Alex 

K tomu, abyste neriskovali nepříjemnou alergickou reakci, která může být i nebezpečná, potřebujete přesně vědět, na které potraviny si dát pozor. Seznam alergenů, které se s těmi vašimi kříží, získáte na základě vyšetření.

Běžně se alergie testují takzvanými prick testy, tedy vpíchnutím konkrétních alergenů do vrchní části pokožky. „Zkřížené alergie lze odhalit na základě vyšetření krve. Aktuálně nejširší test na trhu, který dokáže z jednoho odběru krve zjistit reakci až na 216 alergenů, je Alex,“ popisuje lékařka. Test umí kromě alergií a zkřížených alergií odhalit i sílu případné alergické reakce.

O specializovaný alergologický test Alex můžete požádat svého alergologa, nebo si na něj zajít bez objednání na některé z odběrových míst jako samoplátce. Například na pracovištích Synlabu, na jeho e-shopu lze také vyšetření zakoupit z pohodlí domova. Výsledky byste pak měli vždy konzultovat s lékařem.

Odborná spolupráce:

MUDr. Radka Šedivá

Alergoložka, vedoucí ambulancí Synlab

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).