Hlavní navigace

Narcismus se projevuje obdivem k vlastní osobě, vědci nyní rozlišili dva typy narcistů

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Narcisté jsou přesvědčeni o vlastní výjimečnosti, kterou by měli všichni okolo nejenom uznat, ale také patřičně oceňovat, a to nejlépe neustále. Život s lidmi, kteří trpí narcistickou poruchou osobnosti, je velmi těžký. Dá se léčit, ale přesvědčit narcistu o tom, že má problém, je obtížné.

Mohlo by se zdát, že narcismus nemá nic společného s oblíbenými jarními květinami, ale není to tak úplně pravda. Každopádně jde o poruchu osobnosti, která dává okolí takto postižených jedinců pořádně zabrat. Mají totiž sebevědomí na rozdávání a jsou přesvědčeni, že jsou lepší nebo výjimečnější ve srovnání s ostatními lidmi. A dávají to patřičně najevo. Pokud se jim nedostává neustálé chvály a zvláštního zacházení, na které podle svého úsudku mají nárok, pak jsou frustrovaní a nesmírně rozhněvaní. A reakce na sebe nenechá dlouho čekat.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je narcismus? Jméno má podle starořecké mytologie
  2. Narcismus neboli „sebeláska“
  3. Jak poznat narcistu?
  4. Typické vlastnosti narcisty
  5. Léčba je možná, ale je obtížná a dlouhodobá
  6. Existují dva typy narcistů, projevy se liší

Co je narcismus? Jméno má podle starořecké mytologie

Název této poruchy osobnosti se váže k legendě z antické řecké mytologie, podle které se kdysi krásný mladík Narkissos (též Narcis nebo Narcissus), syn říčního boha Kéfísa a nymfy Leiropé, vyhýbal všem ctitelkám z řad žen i nymf. Marně mu nadbíhají, žádná mu však není dost dobrá, a tak je raději sám. Uražené nymfy žádají bohy, aby pyšného mladíka potrestali.

A tak se při svých toulkách přírodou Narcis zamiluje do vlastního obrazu na hladině studánky. Tak dlouho se kochá vlastní tváří, až se nakonec ve studánce utopí. Jeho tělo se promění v narcisový květ a jeho příběh je inspirací pro dnešní pojmenování poruchy osobnosti, projevující se stejně jako u bájného hrdiny samolibostí, ješitností a zahleděností do vlastní osoby.

Narcismus neboli „sebeláska“

  • Charakterizuje člověka s přehnaným obdivem sám k sobě, s arogantním vystupováním a nedostatkem pochopení pro druhé, které chápe jen jako nástroje pro vlastní cíle.
  • Jedná se o vážnou poruchu osobnosti. V krajních případech je někdy nutná i hospitalizace postiženého.
  • Narcismus je velmi často spojen s duševními poruchami.

Více také v článcích k tématu narcismus na Vitalia.cz.

Jak poznat narcistu?

Stejně jako potřebují nadměrnou chválu a uznání, narcisté nesmírně špatně nesou sebemenší kritiku. Mají také tendenci zveličovat své vlastní talenty a úspěchy, zatímco u druhých je bagatelizují. Obvykle je v centru jejich pozornosti moc, úspěch a půvab.

Narcismus se projevuje u mužů i u žen. Může se projevit i ve specificky ženské roli – v mateřství. Máte podezření, že je vaše matka narcis? Vyzkoušejte test:

Některé rysy této poruchy se mohou zdát blízké zdravé sebedůvěře, ale zdaleka to není totéž. Lidé, kteří mají zdravé sebevědomí, jsou obvykle pokorní a na konstruktivní kritiku reagují klidně. Nic z toho se netýká narcistů, kteří rádi sami sebe stavějí na piedestal.

Typické vlastnosti narcisty

Mezi diagnostická kritéria patří následující vlastnosti:

  • nadměrný pocit vlastní důležitosti
  • očekávání zvláštních výhod z důvodu vlastní výjimečnosti
  • vyžadování neustálého obdivu a chvály
  • přehánění úspěchů a talentů
  • negativní reakce na kritiku
  • zaujetí fantaziemi o moci, úspěchu a kráse
  • využívání ostatních
  • neschopnost nebo neochota rozpoznat potřeby a pocity jiných lidí
  • arogantní chování, častá agresivita při ohrožení jejich „dokonalého“ image

Léčba je možná, ale je obtížná a dlouhodobá

Příčiny narcistické poruchy osobnosti nejsou zcela vyjasněny. Předpokládá se, že za mnoha případy této poruchy stojí dědičné genetické vady. Přispívají k ní rovněž faktory prostředí, například zneužívání nebo zanedbávání v dětství, nadměrné rozmazlování rodiči, nerealistická očekávání i kulturní vlivy.

Léčba se skládá především z psychoterapie, neexistují žádné léky k řešení tohoto problému. Pokud se však narcismus objeví spolu s depresí nebo duševním onemocněním, pak mohou medikamenty, použité k jejich léčbě, ovlivnit i narcistickou poruchu osobnosti.

Velmi těžké však bývá přimět postiženou osobu, aby pochopila svůj problém a rozhodla se dobrovolně něco s ním udělat. Často se stává, že narcisté hledají kořeny svého chování v pomyslných chybách okolí a nepřiznají vlastní obtíže. Lidé s narcistickou poruchou osobnosti mají velké problémy v mezilidských vztazích, v rodině, na pracovišti i ve škole. Je proto dobré vědět, jak se k nim chovat. Profesionálové doporučují pochválit tyto jedince, pokud udělají něco správně nebo dobře. Vhodné je také prokázaná empatie ve vhodném okamžiku, například pokud jsou zklamaní. Naopak by se jejich okolí nemělo bát upozornit je na hrubé nebo povýšené chování.

Existují dva typy narcistů, projevy se liší

Narcistu lze často poznat celkem spolehlivě, vědci však přišli na to, že existují dva odlišné typy lidí, trpící touto poruchou osobnosti. Oba touží po respektu a obdivu okolí, ale zatímco jeden typ se snaží být za každou cenu hvězdou, ten druhý je spíše nenápadný, zato však číhá na každou příležitost, aby se mohl ukázat. Paradoxně je uvnitř zranitelný a nejistý, což se snaží kompenzovat zvýšenou touhou po uznání.

Potíže, které však mohou způsobit svému okolí, jsou stejné, jde zejména o využívání ostatních. Stejně tak jsou oba typy rozhněvané a frustrované, pokud se jim nedaří získat obdiv a upozornit na sebe. Jsou obvykle výborní v používání sociálních sítí, kde se dokážou chlubit a předvádět, aby vytvořili obraz dokonalého člověka se skvělým životem a v ostatních uživatelích vzbudili pocit méněcennosti a snížili jejich pocit sebeúcty.

Setkali jste se ve svém okolí s narcistou?

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).