Hlavní navigace

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pakliže jste zvyklí využívat při pečení cukroví pečicí papír, představíme vám jeho alternativy: několik druhů podložek, které můžete mýt v myčce, opakovaně používat a šetřit tak životní prostředí.

Existuje celá řada pomocníků, kteří nám pečení (nejen) cukroví usnadní. Na vymazání plechu už nemusíme používat zbytky tuku, práci si můžeme usnadnit olejem ve spreji, který plech jemně zmastí. Použít ho stačí obvykle jen jednou na jednu várku těsta. Ovšem nechcete-li si přidělávat práci a po hodinách pečení ještě mýt umaštěné plechy, vsaďte na podložky, papíry či fólie.

Co se dozvíte v článku
  1. Plech
  2. Pečicí papír
  3. Silikon
  4. Fólie
  5. Grilovací podložka
  6. Znovupoužitelná teflonová fólie
  7. Jakou podložku vybrat?

Plech

V prodejní síti najdeme plechy, v jejichž popisku je napsáno, že disponují nepřilnavým povrchem. Například firma Tescoma, Baquet nebo Amica mají v nabídce plechy, se kterými lze skutečně péct bez použití jakéhokoliv tuku. U některých plechů se ale nenechte takovým popiskem ukolébat, v podrobném návodu k použití může být připsáno, že se před použitím doporučuje plech lehce vymazat nebo vystříkat sprejem.

Pokud si plech budete kupovat zejména na pečení cukroví, dbejte na to, aby šlo o plech nízký a měl zkosenou jednu hranu, upečené cukroví se vám bude z plechu lépe sesypávat. Nebo si vyberte plech bez okrajů – jde o rovnou kovovou podložku, kterou můžete před pečením jednou jemně postříkat olejem ve spreji, nebo na ni použít papír či podložky, kterým se budeme věnovat dále.

Pečicí papír

Jde o asi nejrozšířenější a zároveň nejméně ekologickou pomůcku na pečení – je na jedno použití. A když se podíváme na výrobní proces, dost možná zůstaneme zaskočeni, na čem to naše poctivé domácí cukroví vlastně pečeme. „Moderní pergamenový papír je vyroben z dřevoviny, která je ponořena do lázně kyseliny sírové nebo též chloridu zinečnatého. Tento proces částečně papír rozpustí. Tato úprava vytvoří sířený zesítěný materiál s vysokou hustotou, stabilitou a tepelnou odolností a s nízkou povrchovou energií – čímž dodává nepřilnavost. K dosažení lepších vlastností se přidává silikon,“ uvádí k procesu výroby pečicího papíru Wikipedie.

Koupit ho můžeme bud nastříhaný na archy, nebo v balení po osmi či deseti metrech. Skvělou novinkou je pečicí papír do Remosky, který usnadní použití takového papíru do kulaté hluboké formy – bez stříhání a spálených prstů.

Pečicí papír se používá do teploty 220 °C, někteří výrobci ale udávají i teploty vyšší. Papír je obvykle jen na jedno použití, proto se při častějším pečení vyplatí investovat peníze do znovupoužitelných podložek či fólií. Jaké jsou možnosti?

Silikon

V prodeji jsou už drahně let silikonové podložky, které vypadají jako silikonový vál, jen bývají tenčí, a hlavně jsou odolné vůči vysokým teplotám. Obvykle je můžeme vložit do trouby vyhřáté až na 230 °C (ty dražší i na 250 °C), ale pro jistotu si maximální tepelnou zátěž zkontrolujte u výrobce konkrétní podložky. Existují i silikonové vály, na nichž těsto nejen rozválíte, ale rovnou i pečete – vždy se ale ujistěte, že právě ten váš vál je souběžně i pečicí podložkou.

Velkou devizou silikonové podložky je fakt, že se o ni nemusíte nijak zásadně starat. Stačí ji umýt houbičkou nebo v myčce, a pokud je větší, než potřebujete, zastřihněte ji do požadované velikosti. Pak už ji jen vložíte do plechu, pokladete cukrovím a šup do trouby. Bez vymazávání či vysypávání moukou. Když dopečete, jen smetete případné drobečky a proces můžete opakovat.

Existuje i perforovaná silikonová podložka, která se také vkládá na plech. Má pevnější okraje a uprostřed, v děrované části, se těsto rovnoměrně propéká. Ideální je na jemné druhy cukrářských výrobků – cukroví, věnečky, makronky atp.

TIP: Pokud se vám nedaří vyválet vanilkové rohlíčky jeden jako druhý, pořiďte si silikonovou formu na rohlíčky. Je trojrozměrná, těsto do ní tedy natlačíte, a pak už jen pečete. Existuje i forma na pracny či ořechy. Chystáte-li se na makronky, nepostradatelným pomocníkem se pro vás stane silikonová podložka s předtištěnými kolečky, díky nimž docílíte stejných pravidelných tvarů. Tato forma se bude hodit i při pečení mandlových koláčků, sněhových pusinek, laskonek či malých větrníků.

Fólie

Pečicí fólie s antiadhezním povlakem je trefou do černého. S jejím použitím na plechu či v pekáčku máte jistotu, že se vám pečené dobroty nepřichytí. Stejně jako silikonovou podložku i tyto fólie lze nůžkami snadno přizpůsobit velikosti vašeho plechu.

Grilovací podložka

Má prakticky stejný vzhled i využití jako předchozí fólie, je však vyrobena ze skleněného vlákna s antiadhezním povrchem. Použijete ji jak v plechu v troubě při pečení (včetně cukroví), tak ji lze položit na gril, když chcete ugrilovat nějaké drobné kousky. Odolává teplotám až do 260 °C.

Znovupoužitelná teflonová fólie

Na teflonové fólii upečete prakticky všechny druhy těst, od nichž po upečení snadno fólii odloupnete. Fólie není úplně hladká, má oproti ostatním podložkám jemný mřížkovaný povrch. Kupuje se, na rozdíl od ostatních podložek, jako metráž ve specializovaných cukrářských obchodech.

Jakou podložku vybrat?

Snadná cesta k čistým plechům vede přes nákup v domácích potřebách nebo speciálkách cukrářských potřeb. Chcete-li šetřit životní prostředí, zbavte se pečicího papíru a vsaďte na opakovaně použitelné podložky. Vydrží opravdu dlouho, já na tu svou nedám dopustit už osm let. V kombinaci s plechem bez okrajů je to ta nejlepší kombinace i investice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).