Hlavní navigace

Tři mýty o penisu

Sdílet

 Autor: SXC
Někdy je až s podivem, jakým nesmyslům jsme schopni i jako dospělí uvěřit. Třeba tomu, že se dá penis zlomit. Není to tak. Totiž alespoň ne tak docela…

Lidi baví kuriózní historky, obzvlášť ty s lechtivým nádechem, a tak ani není divu, jaké pikantní mýty se tradují. Co je na nich pravdy?

Mýtus číslo jedna: Dá se penis zlomit?

Takže ať je jednou provždy jasno: zlomit se dá jen to, co má uvnitř kosti. Jelikož penis žádné kosti nemá, nemůžete ho zlomit ani při sebedivočejším sexu. Což ovšem neznamená, že mu nemůžete nešetrným zacházením ublížit.

„Při vzrušení se měkká topořivá tělíska naplní krví a penis ztvrdne. Při nešetrných technikách, například při prudkém dosednutí na penis partnerkou, se však může stát, že se topořivá tělíska v některém místě zpřetrhají a penis se jakoby "zlomí“," vysvětluje sexuolog Ondřej Trojan.

Úraz je to však podle něj hodně vzácný, byť velmi bolestivý. Rekonvalescence je pak dlouhá a někdy může zranění vést až k poruchám erekce. Pro páry z toho plyne jedno poučení: i při nejdivočejším sexu je nutné dávat pozor na příliš prudké dosednutí partnerky na penis muže.

Mýtus číslo dva: O penisu „zaseklém“ ve vagině


Autor: Isifa.cz

Určitě jste už taky slyšeli „zaručené“ historky o penisu

Taky jste slyšeli historky o tom, jak na pohotovost přivezli v záchrance nahou dvojici, která byla do sebe při milování tak zaklesnutá, že se jim nedařilo rozpojit se? Dvojice se při orgasmu prý tak rozvášnila, že žena muže jaksi uvěznila uvnitř? Byť se zaručeně na večírku vždycky najde někdo, kdo to slyšel, ve skutečnosti se s tím ani hodně dlouho sloužící záchranáři nikdy nesetkali.

Přesto i na tomto mýtu je část pravdy. „Jde o to, že asi jedna žena z tisíce trpí takzvaným vaginismem. Tedy bolestivým stažením svalů pochvy, jež ale nemůže ovládat a děje se mimo její vůli,“ popisuje gynekolog Karel Krčmář. „Nejčastěji se to projevuje tak, že žena ani nemůže nosit tampony, protože je nedokáže do sebe dostat, nebo má potíže při milování, protože se do ní muž nedostane,“ uvádí.

Teoreticky tak podle něj existuje možnost, že by k tomuto stažení vaginy došlo v okamžiku, kdy je muž uvnitř. V praxi však něco takového nezažil. „U této nepříjemné poruchy je totiž dost pravděpodobné, že se muž ani nedostane dovnitř a ke spojení páru tak nedojde,“ říká lékař. A dodává, že tato porucha je velmi snadno léčitelná, protože je často spojena s psychickými bloky – žena se například natolik bojí otěhotnění, že její tělo podvědomě správně reaguje na její strach.

Speciál: Vyberte si správnou antikoncepci

Mýtus číslo tři: Alergie na sperma

Žen, které nechtějí s partnerem provozovat orální sex s tím, že mají alergii na sperma, je překvapivě dost. V 99 procentech případů však jde o výmluvu – ženě se tento druh sexu prostě nelíbí a pak je lepší to respektovat. Skutečná alergie na sperma muže je velmi vzácná a lékaři se s ní příliš nesetkávají.

Čtěte také: Alergie na latex

Že jde o skutečnou alergii na sperma poznáte tak, že pokožka ženy v místě potřísnění spermatem partnera do několika minut zrudne, mírně napuchne nebo se také objeví pupínky. A otok i zčervenání svědí, pálí a mizí pomalu. Ano, existují takové ženy, je jich však jen velmi málo a nezbývá jim, než s partnerem při milování používat kondom.

Pokud však ženu při sexu pálí a štípe pochva, nebude to alergií na sperma, ale mnohem spíš tím, že v těle skrytě probíhá nějaká infekce nebo že má žena vaginální mykózu či kandidózu. Nejdřív je tedy nutné přeléčit nemoc, což pozná gynekolog z výtěru, a pak se znovu můžete milovat s partnerem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).