Proteinová zmrzlina s čočkovou moukou nadchla. Pribináček nezaujal

Sdílet

Soutěž Mlékárenský výrobek 2025
Autor: Vitalia.cz
Mlékárenský výrobek
Stejně jako v letech minulých, i letos se, a to už po dvaadvacáté hlasovalo v soutěži o nejlepší mlékárenský výrobek roku. Jaké novinky se přihlásily do letošního ročníku, jak porotcům chutnaly a kdo má tedy největší šance na výhru?

V závěru dubna se na půdě Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) sešli odborníci, aby zhodnotili chuť, vzhled, ale i celkový dojem z mléčných výrobků, které jejich výrobci přihlásili do již 22. ročníku o Mlékárenský výrobek roku. Jde o soutěž, kterou každoročně vyhlašuje Českomoravský svaz mlékárenský, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky a Ústav technologie mléka, tuků a kosmetiky, VŠCHT.

Kompletní soupisku výherců sice ještě neznáme, ale protože byla do poroty složené z mediálních odborníků přizvána i autorka tohoto textu, máme pro vás informace z první ruky o tom, jaké výrobky se do soutěže dostaly i jak hodnocení probíhalo. Celou řadu výrobků už možná znáte z chladících pultů prodejen, některé pro vás budou překvapením.

Méně přihlášených než loni

„Loni se nám v soutěži sešlo abnormální množství výrobků, šlo o 72 vzorků, dnes jich máme 56, ale to neznamená, že jsou méně hodnotné,“ řekl na úvod našeho novinářského hodnocení Jiří Kopáček, prezident Českomoravského svazu mlékárenského. Své výrobky do soutěže přihlásily dvě třetiny ze všech českých mlékáren. 

18 výrobců bojovalo o medaile v devíti kategoriích

  1. Konzumní mléko a smetany
  2. Kysané mléčné nápoje
  3. Jogurty do 5 % tuku
  4. Smetanové jogurty a zakysané smetany
  5. Mléčné dezerty
  6. Čerstvé sýry a tvarohy
  7. Sýry s plísní nebo mazem na povrchu
  8. Sýry polotvrdé
  9. Tavené sýry a sýrové omáčky

Všechny výrobky hodnotila jednak nezávislá porota plná odborníků na výživu (hodnotila v jiný den) a jednak novinářská spotřebitelská, která volila tzv. Cenu médií.

Začínáme hodnotit

Novináři byli zkraje rozděleni na dvě skupiny, jedna se věnovala spíše slaným kategoriím, druhá, v níž jsem byla já, hodnotila spíše výrobky sladké.

Hodnocení uvedené níže se zakládá na autorčiných subjektivních pocitech z daného výrobku, případně na pocitech hodnotitelské skupiny, jíž byla součástí.

I konzumní mléka a smetany se od sebe mohou výrazně lišit

V rámci první kategorie byla naše skupina trochu zaskočena, když jsme na stůl dostali tři mléka a jednu 12% smetanu. Copak je rozdíl mezi mléky, zvláště pak pokud jsou stejně tučná? Je, a výrazný. Kde se kráva pase a jakou stravu konzumuje se skutečně velmi výrazně propisuje do výsledného mléka. Což doma jen tak nezjistíte, leda byste si udělali košt jako na VŠCHT.

Mlékárenský výrobek 2025

Mlékárenský výrobek 2025, hodnotíme kategorii Konzumní mléko a smetany

Autor: Vitalia.cz

Zatímco krabicové plnotučné mléko Krajanka z Mlékárny Čejetičky, mělo lahodnou plnou až smetanově sladkou chuť, plnotučné mléko ve skle z českomoravských mlékáren Bohemilk, které je od letošního ledna novinkou na českém trhu, mělo též plnou, ovšem překvapivě kyselejší chuť. Hodnotili jsme i Protein Milk od Olmy, které bylo velmi sladké a přídavek proteinu, který má olomoucká Olma z vlastních zdrojů, byl ve srovnání s ostatními mléky citelný.

Mohu ale z vlastní zkušenosti říci, že pokud toto mléko nesrovnávám s jinými a využívám doma na pití, i vaření, nepoznám, že jde o mléko fortifikované. Na trhu je od loňského května.

Lednová novinka na trhu, 12% smetana, od nás dostala vysoké hodnocení za sladkost a jemnou chuť. Body jsme ji ubrali za hustotu, musei jsme ji nabírat na lžičku, což se v kuchyni moc nehodí, když chcete jen na příklad zjemnit omáčku. Na druhou stranu ji můžete využít například do dezertů místo vysokoprocentní smetany. Některým z hodnotících kolegů ale přišlo, že má trošku „škrobovou chuť“.

Zakysané výrobky osvěží hlavně v létě, nebojte se těch sladkých

Zakysané mléčné nápoje jsou skvělou osvěžující variantou na letní dny. Zatímco obě kyšky v testu vypadají prakticky stejně – mají zelený obal připomínající velký jogurt, obsah mají rozdílný. Příjemně kyselá a perlivá je Vlašská kyška v jedním a pul procentem tuku, o procento tučnější Choceňská kyška naopak tak takovou perlivost postrádala, a to i přesto, že obsahuje speciální směsi termofilních a mezofilních kultur, které zaručují jednak specifickou texturu, chuť, vůni, ale právě i mírnou tvorbu jemně rozptýleného C02. Byla velmi hustá a hůře se pila.

Mlékárenský výrobek 2025, hodnotíme kategorii Kysané mléčné nápoje

Autor: Vitalia.cz

Mile nás překvapily ochucené varianty jogurtového nápoje Krajanka, které nejsou na trhu ani rok. Sladce kyselá malina s citronem nás bavila stejně jako mango. Zato Termix šejk s příchutí kakao z Mlékárny Kunín moc neosvěží, je velmi sladký a pokud vypijete celou tří set gramovou TETRA TOP midi lahvičku dostanete do sebe přes 37 gramů cukru.

I jogurty do 5 % tuku mohou chutnat

Řecký jogurt 5 % je klasikou, která se na trhu usadila už před 11 lety a neztratila se z něj, ani když se Řekové vyhrožovali soudy, neb v Česku užíváme tento název, což je podle nich nelegální. Jde o jogurt tuhý smetanový, říká si o lžičku džemu nebo čokolády. Takovou kombinaci jsme ostatně ochutnali i v testu. Tyto řecké jogurty jsou vyrobeny pouze z mléka a smetany, bez přídavků bílkovinových aditiv. Na výrobu 1 kg Milko Řeckého jogurtu se spotřebují 4 litry čerstvého mléka.

Řekové si vymohli zákaz řeckých jogurtů v Česku Přečtěte si také:

Řekové si vymohli zákaz řeckých jogurtů v Česku

Mlékárna Valašské Meziříčí nominovala do kategorie jogurtů do pěti procent obsahu tuku mléčně bílý jogurt s ovocnou složkou na dně kelímku. Krémovitý jogurt s přírodně chutnající meruňkou nezklamal, ale ani neohromil. Klasika pro milovníky meruněk.

Hned čtyři adepty do této kategorie zaslala do soutěže o Mlékárenský výrobek roku i Olma. Šlo o selské jogurty s probiotickou kulturou s příchutí meruňka, jahoda, borůvka a višeň. Jogurt s příchutí jahoda je jogurtem s nejvyšším obsahem ovoce na našem trhu, to borůvkový má v sobě zas prospěšnou citrusovou vlákninu. Všechny olomoucké jogurty byly kyselejší, ale jejich chuť optimálně vyvažovalo množství ovocné složky, která chutnala velmi přirozeně.

Smetanové jogurty a zakysané smetany, tuk hrál prim

Tato kategorie patřila k neoblíbenějším, neb tuk je nositelem chuti, těšili jsme se na notnou dávku smetanových dobrot ukrytých pod víčkem. A nečekali jsme zbytečně. Sedm produktů si nás bez výjimky podmanilo. 

Vyzdvihnout si zaslouží Choceňský smetanový jogurt černý rybíz s vanilkou. Nečekaně osvěžující kombinace s vyváženými chutěmi i sladkostí si nás získala už při první lžičce. Ochucující složka je na dně kelímku, takže si dávkujete množství ochucení podle svých preferencí. Takové mango stejného producenta bylo ale o poznání sladší. Báječně svěžía hustá byla Bio zakysaná smetana s patnácti procenty tuku od Polabských mlékáren. Perfektní do studených dezertů nebo zálivky na salát či na zjemnění kulajdy.

Čokoláda, Ratatouille, Křidýlko nebo stehýnko. Ukažte, jak se vyznáte ve slavných filmech o jídle

Milujete jídlo? A milujete taky filmy? V tom případě pro vás máme kvíz. Dát náš test bez jediné chyby nebude snadné, už proto, že je v něm dvaadvacet otázek. Týkají se dvou desítek filmů a také jednoho populárního seriálu, který rovněž je, jak jinak, o jídle a vaření.

Zmrzlina porotu potěšila nejvíce

Jako poslední z třiceti výrobků, které naše skupina ochutnávala a body hodnotila, nám na stole přistály Mléčné dezerty. Matylda Bio dezert natur tvaroh a smetanový jogurt nám sice chutnal, ale shodli jsme se, že malé dítě, pro nějž je výrobek cílen, z něj nadšeno nebude. Díky tvarohu je velmi hustý a chybí mu jakákoliv sladkost. Nicméně právě varianta bez ochucení umožňuje konzumaci od raného dětského věku a splňuje kritéria školního projektu Mléko do škol.

 Mezi mléčnými dezerty u poroty zvítězila zmrzlina s bílými víčky s Litovle

Autor: Vitalia.cz

Pribináček natur je sice trochu slazený, ale ne příliš a je velmi hutný, v krku vázne. Nijak výrazně nás nezaujal. Co nám ale zmizelo ze stolu hned, byla zmrzlina od Brazzalle Moravia, výrobce sýrů z Litovle. Do soutěže přihlásil svou čokoládovou zmrzlinu Gelatto Fratelli Brazzale CiocoProtein. To že obsahuje hráškový protein, cizrnovou a čočkovou mouku nikdo nepozná. Zmrzlina balená v malých kelímcích o objemu 160 ml má rozhodně ambici stát se hitem letošního léta. Je jemná, příjemné čokoládové chuti. Naše skupina ji poslala do finále.

Zda vyhraje zatím nevíme, i pro porotu je to zatím tajemství. Který výrobek nakonec získá Cenu médií, se dozvíme na konci května, kdy se také zjistíme, jaký výrobek je Mlékárenským výrobkem roku 2025. Stejně jak roky uplynulé vás o tom budeme informovat na Vitalia.cz.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).