Hlavní navigace

Lidl před svými prodejnami zrušil koše. Kam budeme házet odpad?

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Zákaznický odpad před prodejnami Lidl z naprosté většiny tvoří ten recyklovatelný. Lidl se proto rozhodl, že tyto koše zruší a nahradí je těmi na tříděný odpad. Výměna začala v březnu a stále ještě probíhá.

Míříte do obchodu, v kapse máte modrou účtenku z minulého nákupu a v kabelce prázdnou plastovou lahev? Můžete se zbavit odpadu odhozením do koše přímo před prodejnou, právě zde mívají své místo nádoby na směsný odpad. Některé obchody šly ale dál, odpadové nádoby nahrazují nebo doplňují koši na odpad tříděný. Například Kaufland a nově i Lidl. 

Baterie, žárovky i papír vytřídíte v Kauflandu 

V obchodních domech Kaufland je k dispozici sběrný box, kde můžete odevzdat papírové, lepenkové a kartonové obaly, plasty, žárovky, zářivky, malé elektrospotřebiče (odevzdávají se na infopultu) či baterie (větší typy baterií se také odevzdávají na infopultu). „Sběrné boxy jsou umístěny přímo u vchodu do našich prodejen. Zpětným odběrem těchto materiálů zajistíme jejich recyklaci a správnou likvidaci škodlivých látek, které mohou obsahovat,“ zaznívá z Kauflandu.

Sběrný box v Kauflandu

Autor: Kaufland

Ale ani Lidl, který pochází ze stejné německé maloobchodní skupiny (Schwarz) jako Kaufland, nezůstává stranou. Koše na směsný odpad postupně začal nahrazovat sběrnými boxy nejen na směsný odpad. 

V Lidlu už můžete třídit 

„Koše na smíšený odpad jdou proti naší vizi zredukovat smíšený odpad na jeho naprosté minimum. Za spolupráce Institutu cirkulární ekonomiky jsme provedli analýzy komunálního odpadu, ze kterých nám vzešlo, že zákaznický odpad je tvořen z 84 procent recyklovatelným odpadem. Rozhodli jsme se tedy koše před našimi prodejnami zrušit a nahradit je koši uvnitř prodejen, kde mají zákazníci možnost vytřídit hned několik složek odpadů,“ řekl serveru Vitalia.cz tiskový mluvčí Tomáš Myler.

Nové boxy na tříděný odpad v Lidlu

Autor: Vitalia.cz

V tuto chvíli můžete v každé pobočce vrátit elektrozařízení, baterie, zářivky a žárovky, zálohované obaly a na 95 % poboček nově také papír, plasty, plechovky a sklo.

Lidl a Kaufland odebírají PETky a plechovky. Co s nimi pak budou dělat? Přečtěte si také:

Lidl a Kaufland odebírají PETky a plechovky. Co s nimi pak budou dělat?

Tříděné koše byly od března do května 2023 instalovány ve většině prodejen společnosti Lidl napříč Českou republikou. „V prodejnách, kde doposud tříděné koše nejsou k dispozici, plánujeme instalaci těchto košů v nejbližších týdnech,“ upřesnil Tomáš Myler.

Třídíte odpad?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).